Koersen voorspellen? Zo doet u dat!

koersverloop-voorspellenHeel veel beginnende beleggers weten niet hoe ze het koersverloop van een aandeel, valuta, grondstof of ander beleggingsproduct kunnen voorspellen. Ze gokken er helaas dus nogal vaak op los. Erg jammer, want het is wel degelijk mogelijk om een koersverloop (deels) te voorspellen.

Koersen voorspellen is een hele kunst op zich. We hebben geen glazen bol en het is altijd onzeker wat de toekomst zal doen, maar toch is het mogelijk om iets nuttigs te zeggen over de koers van bijvoorbeeld een aandeel KPN. Door gebruik te maken van boerenverstand, technische analyse en fundamentele analyse kan er op zowel korte termijn als lange termijn veel duidelijk worden over het toekomstige koersverloop. Het maken van goede analyses kunt u echter pas echt voor elkaar krijgen als u veel ervaring heeft. Ervaring is bij het voorspellen van koersen dus ook een cruciale factor.

 

Gebruik uw boerenverstand!

De eerste manier om koersen te voorspellen, kan worden gedaan door uw boerenverstand te gebruiken. Met boerenverstand komt u heel ver in het leven. Staat een aandeel op een all-time high, maar wordt er verlies gedraaid en verliest het bedrijf jaar op jaar marktaandeel? Wegwezen en niet instappen dus!

Veel beleggers vinden het moeilijk om hun boerenverstand te gebruiken en emoties zoveel mogelijk uit te schakelen. Zonde, want er worden ontzettend veel fouten gemaakt doordat beleggers emotioneel reageren op koersschommelingen. Als koersen stijgen zijn ze geneigd om ook mee te doen met de hype/trend, terwijl er bij dalende koersen juist afstand wil worden gedaan van het beleggingsproduct. Gek genoeg zijn er talloze particuliere beleggers die op deze manier omgaan met hun beleggingen.

Er is ook een deel dat koersen voorspelt op basis van gevoel. Door gewoon te kijken naar het koersverloop, maken ze een inschatting en bepalen ze een richting. Als u verwacht dat het aandeel ooit weer gaat stijgen, dan kunt u op gevoel gaan kopen. Dit doet bijna 50% van de aandeelhouders en vele doen dit gewoon met veel succes. Zo is een koers voorspellen helemaal niet nodig.

 

Technische analyse

koerspatroon-herkennenHet koersverloop leren voorspellen kan met een technische analyse in samenwerking met historische koersinformatie. Denk hierbij aan het bekijken van trends in het verleden en het toepassen van deze informatie in de toekomst. Sommige koersen verlopen eigenlijk heel voorspelbaar.

Dit zijn koersen die u eenvoudig met een technische analyse in combinatie met historische koersinformatie kunt voorspellen. Zo kunt u soms een trend ontdekken binnen een koers die eerst altijd twee keer een flinke daling heeft om daarna enorm te stijgen.

Als dit telkens iedere twee maanden gebeurt, dan heeft u een historische trend gevonden bij een aandeel. Het is nu slim om hierop te gaan letten en op tijd in te stappen. Combineer deze historische koersinformatie ook altijd met nieuws over een bedrijf. Als het financiële nieuws een voorspelling doet dat het bedrijf failliet gaat, dan is het misschien slim om even niet in te stappen bij een daling.

Voor het toepassen van technische indicatoren heeft u soms een complete cursus nodig. Er zijn heel veel grafieken die u moet kunnen begrijpen. Toch kan het slim zijn om de indicatoren te leren toepassen, want deze geven wel een heel reëel overzicht van de mogelijkheden. Een belangrijke, maar eenvoudig te leren technische indicator is de rsi. De rsi geeft aan wanneer een aandeel gekocht of verkocht kan worden. Dit gebeurt met een grafiek die vaak weergeven wordt bij de actuele aandelenkoers. Als de rsi waarde van een aandeel tussen de 0 tot 30 zit, dan is het een mooi moment om te gaan kopen. Als de waarde tussen de 30 en 70 zit, dan is het een neutraal punt. Bij een waarde boven de 70 is het de kans om een aandeel te verkopen. Het is slechts één van de technische indicatoren om het handelen in aandelen te vereenvoudigen. Uiteraard kunt u deze heel eenvoudig zelf toepassen.


 

Fundamentele analyse

Op de lange termijn koersen voorspellen is mogelijk door gebruik te maken van de fundamentele analyse. De fundamentele analyse draait om eht kijken naar de werkelijke cijfers van een onderneming. Bekijk de jaarverslagen, kwartaalcijfers, balans, winst- en verliesrekening, liquiditeit, solvabiliteit, kasstromen, ratio’s enz. Door een bedrijf helemaal door te lichten en te beoordelen of het een stabiele en gezonde bedrijfsvoering heeft, is het mogelijk om de koers te voorspellen.

Een hele bekende belegger die maar al te graag gebruik maakt van deze vorm van analyse is Warren Buffett. De superbelegger heeft op deze manier miljarden verdiend. Als er iemand is die een koersverloop kan voorspellen, is het Warren Buffett wel.

 

Breng uw ervaringen in de praktijk!

Het koersverloop goed voorspellen betekent vooral dat u veel ervaring nodig heeft in aandelen. Op een gegeven moment begint u zelfs trends te herkennen in het verloop van aandelen. U kunt zo op ten duur gaan voorspellen wat een aandeel wel of niet gaat doen. Veel koerspatronen zijn in het verleden namelijk al een keer eerder voorgekomen. Het handelen in aandelen wordt zo geen grote gok meer, maar een investering in bedrijven waar u een hoog rendement uit kan halen. Met een aantal technieken kunt u zelf het koersverloop leren voorspellen.

Door uw ervaringen in de praktijk te brengen, is het mogelijk om meer rendement op uw beleggingen te maken. Interesse om met deze tips aan de slag te gaan? Begin dan hieronder met het bekijken van de koers van valutapaar EUR/USD. Dit valutapaar is altijd interessant om te volgen en kan u veel wijze lessen leren. Succes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *