Geschiedenis van beleggen

Hoe zit het met de geschiedenis van beleggen?Geschiedenis van beleggen

De geschiedenis van beleggen gaat enkele honderden jaren terug, tot in de tijd van de VOC. Destijds vond de eerste uitgifte van aandelen plaats. Wanneer we het beleggen breder trekken vonden er ook eerder al investeringen plaats, al was er nog nauwelijks sprake van daadwerkelijke ondernemingen, laat staan mogelijkheden om kapitaal op te halen. Het beleggen op de beurs kennen we pas sinds de oprichting van de AEX en ook de Dow Jones en de Nasdaq in Amerika. Tegenwoordig kunnen we als particuliere beleggers gewoon online beleggen, wat betekent dat we toegang hebben tot beurzen over heel de wereld.

 

Eerste uitgifte van aandelen

De geschiedenis van het beleggen gaat terug tot aan de eerste uitgifte van aandelen. Dit gebeurde vanuit de VOC, de handelscompagnie die vanuit Nederland grote delen van de wereld wist te veroveren. Er was veel geld nodig om de schepen te kunnen financieren, waarop men besloot om aandelen uit te gaan geven. Het publiek kreeg de kans hierin te investeren en een aantrekkelijk rendement te maken op het moment dat de schepen terug kwamen uit de gebieden over heel de wereld. Het beleggen was op die manier geboren, al verliep dat natuurlijk nog niet zoals we dat vandaag de dag doen.

 

Beleggen op de beurs

Het beleggen op de beurs begon pas toen de AEX in Nederland werd opgericht, zoals de Dow Jones en de Nasdaq in Amerika. Dit waren beurzen waar het mogelijk werd om aandelen van bedrijven te gaan verhandelen. Tot op dat moment was het nog niet goed mogelijk om te investeren in een bedrijf, anders dan door privékapitaal in een bepaalde onderneming te steken. Wat dat betreft konden bedrijven lastiger kapitaal ophalen en viel het voor vermogenden niet mee om daar een aantrekkelijk rendement op te maken. Sinds het beleggen op de beurs is het mogelijk om op basis van een bepaald risicoprofiel een aantrekkelijk rendement te proberen te maken.

In de loop der jaren zijn er op de beurs verschillende producten bijgekomen. Waar het voorheen mogelijk was om aandelen te kopen, zijn er nu een aantal derivaten bijgekomen. Het gaat dan bijvoorbeeld om opties, maar ook om futures en turbo’s. Vandaag de dag kennen we ook ETF’s en CFD’s, allerlei derivaten die het mogelijk maken om te speculeren op bepaalde koersen, of bijvoorbeeld een index te volgen. Dit heeft het beleggen een stuk complexer gemaakt, maar er daarnaast voor gezorgd dat de handel meer op kan leveren en we sneller tot een bepaald rendement kunnen komen.

 

Online beleggen

De laatste ontwikkeling op het gebied van beleggen heeft het mogelijk gemaakt om online te handelen. Via de verschillende online brokers is het nu mogelijk om beurzen over heel de wereld te bereiken, zonder dat we daar fysiek naartoe hoeven of er een telefonisch contact nodig is. In plaats daarvan handelen we van achter onze computer en zorgen we er op die manier voor dat we de posities kunnen innemen die we willen. De nadruk bij het online beleggen ligt op snelheid en toegang tot de diverse beurzen, om effectief te kunnen speculeren of goede investeringen voor op de lange termijn te kunnen doen.

 

Geef een reactie