Fondsbeleggen is slim om te doen!
Beleggingsfonds

Wilt u gebruik maken van een beleggingsfonds, of wilt u daar meer over weten? Dit is eigenlijk een verzameling van verschillende investeerders, die geld bijeen brengen om dat op een degelijke manier te investeren. Het fonds doet dit over het algemeen in een combinatie van verschillende aandelen of andere assets, om voor een maximale spreiding te zorgen.

Houd er rekening mee dat u bij een beleggingsfonds kunt rekenen op een goede spreiding van de risico’s, maar dat u daar aan de andere kant ook kosten voor betaalt. Een beleggingsfonds brengt u een bepaalde fee in rekening, die in mindering komt op het rendement dat u weet te maken. Wat dat betreft koopt u een stukje gemak en zekerheid, maar dient u daar aan de andere kant een deel van uw rendement voor in te leveren.

 

Collectief vermogen

Een beleggingsfonds bestaat uit collectief vermogen, van een aantal verschillende investeerders. Door samen geld bijeen te brengen heeft u de mogelijkheid om bepaalde aandelenpakketten samen te stellen, of het geld te investeren in vastgoed. Bij een beleggingsfonds werken verschillende specialisten, die het collectieve geld op een zo waardevol mogelijke manier proberen te beleggen, om voor een positief rendement te zorgen. Binnen de beleggingsfondsen kunt u op zoek gaan naar een fonds met een agressieve strategie, of aan de andere kant juist naar een fonds dat op een meer defensieve manier probeert te beleggen.

 

Diverse aandelen

Een beleggingsfonds zal in de meeste gevallen beleggen in een aantal verschillende aandelen. Het voordeel daarvan is dat u zelf niet op zoek hoeft te gaan naar de verschillende interessante aandelen. Een bijkomend voordeel is dat het beleggingsfonds de toegang heeft tot de verschillende beurzen en er daarmee voor kan zorgen dat het mogelijk is om ook geografisch uw beleggingen te spreiden. U zou daar in bepaalde gevallen meerdere brokers voor in de arm moeten nemen, wat de kosten alleen maar hoger zou maken. Het is wat dat betreft als particuliere belegger verstandig om te investeren in beleggingsfondsen, in plaats van specifieke aandelen.

 

Spreiding van risico

Het beleggingsfonds zorgt daarnaast voor een goede spreiding van het risico. Het is binnen het beleggen van groot belang om het specifieke of bedrijfsrisico zo klein mogelijk te maken. U kunt er op die manier voor zorgen dat u alleen het marktrisico over zal houden, iets dat u helaas moeilijk weg kunt diversifiëren. U zou ervoor kunnen kiezen om een geografische spreiding aan te brengen, al doen de fondsen dat in een aantal gevallen al voor u. Op die manier kunt u ook de specifieke risico’s van bepaalde markten uitbannen en ervoor zorgen dat u een stabiele belegging kunt doen.

 

Robeco en Wereldhave

Voorbeelden van beleggingsfondsen die actief zijn aan de Euronext beurs in Nederland zijn Robeco en Wereldhave. Robeco heeft zich gespecialiseerd in het beleggen in aandelen en is een goed voorbeeld van een fonds dat er met professionals voor wil zorgen dat u op een degelijke manier kunt beleggen. Wereldhave is een fonds dat in vastgoed investeert en er binnen die markt voor probeert te zorgen dat u een aantrekkelijk rendement kunt behalen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *