Google
Google

ECB

ECB (Europese Centrale Bank): alle belangrijke informatie

ECB komt met besluitDe Europese Centrale Bank (ECB) is de centrale bank van de 19 lidstaten van de EU, welke op de euro zijn overgegaan. Het is de officiële instelling van de EU. Enerzijds vormt deze instelling het hart van Eurosysteem. Anderzijds vormt het een gemeenschappelijk toezicht mechanisme voor banken. We vertellen u in dit artikel graag meer.

De ECB is de centrale bank van de 19 lidstaten van de EU, welke op de euro zijn overgegaan. Deze bank is de officiële instelling van de EU en vormt enerzijds het hart van Eurosysteem en anderzijds het gemeenschappelijk toezicht mechanisme voor bankentoezicht.

De belangrijkste missie van de Europese Centrale Bank is om de mensen in Europa te bedienen door de waarde van de euro te waarborgen en prijzen te stabiliseren.

Handelen op de beurs? Open een account bij CFD-broker Plus500

 

Beleggen bij Plus500

De broker Plus500 maakt het mogelijk om in o.a. banken, grondstoffen, bedrijven en indexen te beleggen. Meedoen met handelen kan door daar een persoonlijke account aan te maken. Het wordt dan mogelijk om eenvoudig te gaan beleggen. Meedoen op de beurs kan al met een bedrag vanaf 100 euro. Wilt u liever eerst oefenen met beleggen? Dat kan ook. U maakt dan eerst een demo account aan waarmee u met 20.000 euro kunt oefenen. Superhandig wanneer u de persoonlijke handelskwaliteit wilt verbeteren. *CFD Service. 80,% verliest geld.

 

Gemeenschappelijk toezicht mechanisme

Terugkomend op de missie van de ECB. Binnen het gemeenschappelijk toezicht mechanisme is de Europese Centrale Bank verantwoordelijk voor het prudentieel toezicht op kredietinstellingen welke gevestigd zijn in het eurogebied en in de deelnemende lidstaten die buiten het eurogebied vallen. Zo draagt de bank bij aan de soliditeit en veiligheid van het bankwezen. Daarnaast aan de stabiliteit van het financiële stelsel binnen de Europese Unie en elke deelnemende lidstaat.

 

Raad van Bestuur

De besluitvorming binnen de Europese Centrale Bank vindt net als het bedrijf Aperam plaats door een zogeheten Raad van Bestuur. Deze bestuursraad bestaat uit 6 directieleden en de 19 eurogebied presidenten van de nationale centrale banken. Mario Draghi is de president van de ECB. De rol van Vicepresident wordt vervuld door Vítor Constancio.

 

Belangrijkste verantwoordelijkheden

De belangrijkste verantwoordelijkheden van de Raad van Bestuur zijn: het formuleren van het monetaire beleid voor het eurogebied, het goedkeuren van toezicht besluiten en conceptbesluiten en het vaststellen van de richtsnoeren. Twee keer per maand komt de Raad bijeen in het hoofdkantoor in Duitsland.

 

Oprichting Europese Centrale Bank

Het besluit dat werd genomen in 1988 om een monetaire en economische unie te realiseren, werd de eerste belangrijke stap in de oprichting van de Europese Centrale Bank. Binnen Europa moest er vrijheid van kapitaalverkeer komen, een gemeenschappelijke monetaire autoriteit en een gemeenschappelijk monetair beleid komen in het hele eurogebied.

 

Samenwerking

Er werken in totaal ruim 2.500 mensen uit heel Europa bij de Europese Centrale Bank in Duitsland. Er wordt samengewerkt met de nationale centrale banken van het eurosysteem. En daarnaast met de nationale toezichthouders binnen het Single Supervisory Mechanism voor het toezicht op de banken.

 

Geld lenen

Het nastreven van de prijsstabiliteit wordt gedaan door een jaarlijkse inflatie voor de Eurozone van maximaal 2%. De ECB geeft banken de mogelijkheid om geld bij hen te lenen. Wanneer banken geld te kort komen, maken ze daar pas gebruik van. Het is een lening waarover banken een rentevergoeding betalen. Deze rente wordt ook wel herfinancieringsrente of refirente genoemd.

 

Opkoopprogramma

Deze week overlegd de ECB om een einde te maken aan het opkoopprogramma waarmee sinds 2016 de Europese economie wordt ondersteund. De bank geeft zelf aan steeds meer vertrouwen te hebben in het behalen van de inflatiedoelstelling. In mei dit jaar werd bekend dat de bank zich wel zorgen maakt over de protectionistische maatregelen. Er is een toenemende dreiging van deze maatregelen in de wereld. Daardoor neemt de onzekerheid toe over de economische verwachtingen.

 

Rente ongewijzigd

De heer Draghi gaf eerder dit jaar al aan dat een handelsstrijd niet goed is voor het vertrouwen en dat een escalatie van het handelsconflict tot grotere economische gevolgen kan leiden. In de beleidsvergadering van april bleef de rente onveranderd. Ook kwam er geen besluit over het opkoopprogramma van schuldpapier van maar liefst 30 miljard euro per maand.

 

Persoonlijke account aanmaken

Aandelenkopen.nl is er om het kopen van aandelen makkelijker te maken voor u. Vanuit uw bureaustoel kunt u eenvoudig een account aanmaken bij de CDF-broker Plus500. Met deze broker wordt het mogelijk om op simpele wijze te handelen in banken. En dan te bedenken dat dit al kan met een bedrag van 100 euro. Wij zeggen altijd om dit absoluut nooit met geleend geld te doen. Zorg ten alle tijden dat u alleen belegt met geld wat u kunt missen. Een goede nachtrust zonder stress is tenslotte wel zo belangrijk.

Direct CFD’s kopen of verkopen?

Broker Plus500 logo

*Voorwaarden van toepassing

  • Rating: 9,2
  • Binnen 5 minuten geregeld!
Open gratis demo account en ontvang €40.000!  

CFD's zijn complexe producten met een hoog risico om geld te verliezen vanwege de hefboom. Tussen 74-89% van de particuliere beleggers verliest geld met het handelen in CFD's. Bedenk daarom of je het hoge risico om geld te verliezen kunt dragen.