Do’s en dont’s bij beleggen

Let op deze do’s en dont’s bij beleggen!Do's en don'ts bij beleggen

Benieuwd naar handige do’s en don’ts, zodat u een goed beeld krijgt van u hoe u het beleggen het best aan kunt pakken? Wij zetten er een aantal voor u op een rij, zodat u de fouten die anderen maken zelf niet hoeft te maken. Dat neemt aan de andere kant natuurlijk niet weg dat er ook met onze do’s en don’ts geen garanties op succes bestaan.

 

Kennis- en praktijkervaring

Een van de belangrijke do’s is het opdoen van voldoende ervaring, zowel theoretisch als in de praktijk. Probeer te lezen over de verschillende vormen van beleggen en ga na of u de markt wilt verslaan (actief), of dat u aan de andere kant zoekt naar een meer passieve investering om de markt te volgen. De ene vorm is niet per se beter dan de andere, dit hangt volledig af van het doel dat u voor ogen heeft.

Doe tevens praktijkervaring op, bijvoorbeeld door een beperkt kapitaal te beleggen. Wilt u speculeren via een online broker? Gebruik dan eerst een demo account om na te gaan wat hierbij komt kijken.

 

Risico en rendement

Het tweede belangrijke onderdeel binnen de do’s is het afwegen van het risico en het rendement. Het is een gegeven dat een hoger rendement ook meer risico met zich mee zal brengen. Bent u bereid om meer risico te lopen, of bent u aan de andere kant ook tevreden met een meer bescheiden rendement? Het is de kunst om deze twee elementen netjes tegen elkaar af te wegen en er op die manier voor te zorgen dat u een goede beleggingsstrategie kunt ontwikkelen.

 

Spreiding aanbrengen

Probeer in ieder geval voldoende spreiding aan te brengen, de derde van de belangrijke do’s. Breng spreiding aan om het bedrijfsrisico zoveel mogelijk weg te diversificeren en alleen marktrisico over te houden. Des te beter u hierin slaagt, des te beter uw portefeuille eruit ziet en des te kleiner het risico is dat u loopt met uw belegging. Denk ook na over geografische spreiding, om economische tegenslag in bepaalde gebieden op te kunnen vangen.

 

Geleend geld en onvoldoende kennis

Aan de andere kant zijn er ook enkele belangrijke don’ts waar u rekening mee dient te houden. Het is bijvoorbeeld niet verstandig om te beleggen met geleend geld. U dient dan een netto rendement te maken dat hoger is dan de rente die u betaalt, om hier daadwerkelijk wat aan over te houden. Een uitzondering hierop vormen de turbo’s, waarbij u gebruik maakt van leverage. U leent dan ook geld, maar maximaal een paar uur tot een dag. Turbo’s zijn er vooral voor de beleggers met meer ervaring.

 

Emoties tijdens het beleggen

Probeer tenslotte zo min mogelijk emoties toe te laten tijdens het beleggen. Het handelen op basis van emotie is een van de meest belangrijke don’ts. Probeer vooraf beslissingen te nemen over wanneer u posities opent en sluit en houd daar aan vast. Schrijf het op of plan het in wanneer u online handelt en dit automatisch kan. Op die manier voorkomt u dat u zich tijdens het beleggen laat meeslepen door emoties en u uiteindelijk een verkeerde beslissing neemt die u veel geld kan kosten.

 

Geef een reactie