Beleggen in trackers kan heel interessant zijn!

Beleggen in trackersTrackers noemen we ook wel ETF’s, van Exchange Traded Funds. Het gaat om producten die lijken op beleggingsfondsen, maar dat in theorie niet zijn. Het gaat om een verzameling aandelen, op basis van de samenstelling van de beurs.

Het is bijvoorbeeld mogelijk om te beleggen in de tracker van de AEX. U koopt dan een combinatie van alle aandelen van de AEX, zonder dat u de aandelen daadwerkelijk in handen krijgt. In plaats daarvan speculeert u op de koerswinst van de AEX als geheel, om een rendement te kunnen maken. Dit zorgt ervoor dat de AEX een goed beeld geeft van de algehele ontwikkeling binnen de Nederlandse economie.

U kunt beleggen in trackers om de markt te volgen en er daarmee voor te zorgen dat u het specifieke (bedrijfs-)risico zo klein mogelijk kunt maken. Beleggen in trackers is dan ook in opkomst en steeds meer beleggers zien de voordelen in van deze vorm van beleggen!

 

Beleggen in trackers doet u hier!

 

Voordelen van trackers

Trackers brengen zowel voor- als nadelen met zich mee. Het grote voordeel hiervan is dat ze beschikbaar zijn voor veel indices op het gebied van aandelen, obligaties, grondstoffen en andere assetklassen. Daarnaast weet u beter dan bij een beleggingsfonds wat u bezit, aangezien de informatie publiekelijk beschikbaar is en u dit gemakkelijk na kunt gaan. U kunt doorlopend blijven handelen in de verschillende trackers, waardoor de markt nooit stil staat en het op ieder moment van de dag mogelijk is aan uw rendement te werken.

Daarnaast brengen trackers nauwelijks beheerskosten met zich mee, in vergelijking tot wat de beleggingsfondsen u in rekening brengen. Dat heeft vooral te maken met het feit dat een tracker bestaat uit een verzameling aandelen die vast staat, er hoeft niemand op zoek te gaan naar geschikte aandelen of obligaties. Dit werkt bij een beleggingsfonds anders, daar is sprake van een beheerder die de geschikte assets voor u uit zal zoeken. Dit vraagt om een hogere vergoeding, die ten koste gaat van het netto rendement. Aan de andere kant kan een beleggingsfonds u helpen de markt te verslaan en een hoger rendement te verkrijgen, met een tracker is dat per definitie niet mogelijk.

Het is de combinatie van transparantie en de lage beheerskosten die ervoor zorgt dat veel particuliere beleggers kiezen voor trackers. Bovendien kunt u de indices waarin u via het beleggen in trackers belegt zelf goed in de gaten houden, om na te gaan hoe de koers zich ontwikkelt.

 

Nadelen van trackers

Het niet kunnen verslaan van de markt vormt het grootste nadeel van de trackers. U volgt de markt, waardoor u het nooit beter zal doen dan de markt als geheel. U kunt uitsluitend een aantrekkelijk rendement maken door te beleggen in de juiste markten en deze op macro-niveau in de gaten te houden. Daarnaast is het niet mogelijk om slechte componenten binnen een bepaalde markt uit te sluiten, zoals bedrijven waarvan u verwacht dat ze de komende tijd onder de maat zullen presteren. Wat dat betreft kiest u met trackers voor een vrij algemene aanpak, terwijl een meer specifieke aanpak meer rendement op zou kunnen leveren.

Houd er bovendien rekening mee dat u wel enige kosten betaalt, waardoor het rendement uiteindelijk wat lager uit zal vallen dan het resultaat van de markt als geheel. U presteert daardoor iets minder goed dan de markt. Probeer op te passen met ETF’s of trackers op swapbasis, aangezien deze over het algemeen wat minder transparant zijn en niet altijd goed laten blijken waar u precies in investeert. Weeg de voordelen en nadelen tegen elkaar af en besluit op die manier of het voor u een goed idee is om te beleggen in trackers en daarmee toe te werken naar het rendement dat u voor ogen hebt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.