Wilt u beleggen in Rusland?Beleggen in Rusland

Wilt u graag beleggen in Rusland? Houdt u rekening met de politieke situatie, die over het algemeen niet zo stabiel is als in de Westerse landen om ons heen. Sinds het tijdperk van Poetin is er veel veranderd in het land en is het er politiek gezien een stuk onstabieler geworden, maar het blijft een land om goed in de gaten te houden.

Rusland heeft te maken gekregen met een flinke daling van de olieprijs en enorme sancties vanuit het Westen. Het vertrouwen in de Russische economie is momenteel dan ook ver te zoeken. De roebelkoers staat dan de laatste tijd ook flink onder druk.

 

Economische ontwikkelingen

De economische ontwikkelingen in Rusland hebben gezorgd voor de opkomst van een middenklasse, die er voorheen niet was. Economisch gezien is er ontzettend veel veranderd in Rusland, sinds de hervormingen in de jaren ’90. Veel van de industrie werd geprivatiseerd, wat het beleggen in Rusland zowel mogelijk als aantrekkelijk maakte. De bescherming van eigendomsrechten is er aan de andere kant echter nog zwak, wat betekent dat u bij het direct beleggen in Rusland rekening dient te houden met mogelijke inmenging van de staat. Het is verstandig om het land eerst beter te leren kennen, of u te beperken tot het investeren in aandelen van Russische bedrijven, of het speculeren daarmee.

Rusland zit op een enorme schat van olie en gas. Het land werd in 2011 bijvoorbeeld de grootste olieproducent ter wereld en ging daarmee Saoedi-Arabië voorbij. Daarnaast is het de tweede aardgasproducent ter wereld en lijkt Rusland een groot deel van de energievoorraad in handen te hebben. Tenslotte beschikt Rusland over enorme voorraden aan steenkool en ruwe olie, wat de energiesector een interessante maakt om in te beleggen. Het beleggen in Rusland kan binnen deze sector enorm veel opleveren, maar houd rekening met de belangrijke cultuurverschillen.

Rusland heeft de laatste 10 jaar een behoorlijke economische groei weten te realiseren. Na de financiële crisis in 1998 groeide de economie in het land bijvoorbeeld met 7% per jaar, een percentage waar we in Nederland en de rest van de Westerse wereld jaloers op kunnen zijn.Tijdens de economische crisis kreeg Rusland echter een nieuwe klap te verwerken, aangezien de prijs van bijvoorbeeld olie enorm onderuit ging. Onder invloed van politieke spanningen blijft Rusland kampen met een hoge mate van instabiliteit, waardoor het beleggen in Rusland altijd vraagt om voldoende aandacht en ongevoeligheid voor plotselinge schommelingen van aandelenkoersen.

 

Olie, Roebel en crisis

In 2014 had Rusland het erg zwaar. Het begon allemaal met de Krimcrisis, een belangrijke gebeurtenis hierbij was de vliegtuigramp met de vlucht MH17 in Oekraine. Na lange politieke discussies en overleg werd besloten om sancties op te leggen tegen het Russische regime. De sancties bleken uiteindelijk een flinke impact te hebben op de Russische economie. Vooral het vertrouwen in Rusland kreeg onder investeerders een flinke klap. Door deze vertrouwenscrisis ontstond er een probleem met de Roebel. De Roebel is de Russische munt en deze is in 2014 dan ook flink onder druk komen te staan. Het is hieronder direct mogelijk om de Roebel live te bekijken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *