Ga nu ook beleggen in rijst!Beleggen in rijst

Als belegger kunt u tegenwoordig in heel veel verschillende soorten grondstoffen beleggen. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om in katoen, mais of aardappelen te beleggen. Dit zijn voorbeelden van landbouwproducten. Er zijn daarnaast nog meer landbouwproducten als cacao, tarwe en rijst.

Vooral de laatste is erg populair als beleggingsproduct. Rijst vindt over het algemeen zijn oorsprong in warme Aziatische landen. Hier is rijst dan ook erg geliefd. Eventuele misoogsten hebben dan ook een grote impact op de koers van rijst. Het landbouwproduct gaat daarom ook een steeds grotere rol spelen in de beleggingswereld.

 

Het product rijst

Rijst is een landbouwproduct dat tot de graansoorten behoord. Doordat rijst een graansoort is, behoort het tot de grassenfamilie. Er zijn verschillende soorten rijst zoals: meergranenrijst, jasmijnrijst, zilvervliesrijst of pandarijst. Het product wordt overal ter wereld gegeten, maar het meeste in tropische streken. In Nederland wordt er gemiddeld minder rijst gegeten dan in de rest van de wereld. Het Nederlandse gemiddelde ligt op 11 gram per persoon per dag, terwijl het wereldwijde gemiddelde op 235 gram ligt.

Er zijn grofweg twee verschillende soorten rijst: de langkorrelige en de kortkorrelige rijst. In Europa wordt het meeste langkorrelige rijst gegeten. Hierbij wordt de meeste rijst in Aziatische landen als China en India geproduceerd. Het grootste gedeelte is hierbij voor eigen gebruik, maar er wordt natuurlijk ook veel geëxporteerd naar andere (Westerse) landen.

 

Oorsprong rijst

Het product rijst komt uit de rijstplant. De rijstkorrels worden na het oogsten van de plant uit de planten gehaald. Dit proces wordt ook wel “dorsten” genoemd. Het telen van rijst vindt plaats op rijstvelden. Over het algemeen wordt hierbij gebruik gemaakt van natte teelt. De kleinere rijstteler gebruikt hierbij regenwater om zijn akker van water te voorzien. De grotere telers maken gebruik van grond- en regenwater om de akker te bevochtigen. De natte teelt levert zo ongeveer twee tot vier oogsten per jaar op.

 

Beleggen in rijst

Gedurende de laatste paar jaar hebben er een aantal mistoogsten plaatsgevonden. Dit leidde tot een fluctuerende prijs. Wanneer een groot deel van de oogst mislukt, kan men een stijgende beurskoers verwachten. Dit maakt rijst tot een interessant beleggingsproduct. Er bestaan verschillende methodes waarop men in rijst kan beleggen. De meest voorkomende methodes zijn:

Fysiek inkopen van rijst
U kunt grote voorraden rijst inkopen en dit net zo lang bewaren totdat de prijs stijgt. Deze methode kent verschillende praktische nadelen. De rijst is immers niet onbeperkt houdbaar en u zult ook beschikking moeten hebben tot grote opslagplaatsen.

Handelen op de beurs met rijst
Een andere mogelijkheid is om door middel van een broker te gaan handelen in rijst. Hierbij kunt u gemakkelijk inspelen op uw verwachtingen van de beurskoers. Brokers als Plus500 *(CFD service. 80.5% verliest geld) bieden u hierbij ook de mogelijkheid om verschillende grafieken of andere overzichten te tonen. Het handelen bij een broker geeft u veel vrijheid ten opzichte van een beleggingsfonds. U koop virtueel rijst wat u vervolgens weer kunt doorverkopen aan de broker of een andere partij.

Handelen met rijstturbo’s  
Een derde mogelijkheid is het kopen van een rijstturbo. Dit is een turbo die de prijs van rijst volgt. Het voordeel van een turbo is dat er gebruik gemaakt wordt van een hefboom. Hierdoor kunt u met een kleine inleg met relatief grote bedragen beleggen.

Handelen door middel van indexfondsen
Een indexfonds zal de koers van de algemene rijstmarkt volgen. Hierdoor hoeft u zich niet te focussen op de afzonderlijke koersen. Deze methode zal een stuk minder tijdsintensief zijn dan het handelen door middel van turbo’s.

 

Stappenplan beleggen in rijst

Het fysiek inkopen van rijst is over het algemeen geen uitvoerbare methode. Wanneer u voor één van de andere drie methodes kiest kunt u gebruik maken van het volgende stappenplan:

    1. Bepaal de broker waarbij u wilt gaan handelen
    2. Bepaal het beleggingsproduct waarin u wilt gaan handelen. Hierbij heeft u de mogelijkheid tot het kopen van bijvoorbeeld turbo’s, indexfondsen, aandelen, etc.
    3. Bepaal het bedrag waarmee u van plan bent te gaan handelen in rijst.
    4. Ga voor uzelf na of u een stijging of juist een daling van de koers verwacht. Bij deze stap zult u verschillende analyses moeten uitvoeren. Ook kan het geen kwaad om het nieuws in de gaten te houden. Natuurrampen of politieke situaties hebben vaak een grote impact op de beurskoersen.

Gedurende het beleggen moet u de beurskoersen goed in de gaten blijven houden. U kunt vervolgens inspelen op de actuele ontwikkelingen.

Ga hier nu ook direct beleggen in rijst! *(CFD service. 80,5% verliest geld)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *