Beleggen met geleend geld: groot risico of het proberen waard?

Geld bijverdienenBeginnen met beleggen betekent ook dat u weet met welk geld u gaat beleggen. Best wat beleggers kiezen ervoor om te beleggen met geleend geld. Daarover valt het een en ander te zeggen. We brengen u graag op de hoogte!

Beginnen met beleggen betekent ook dat u weet met welk geld u gaat beleggen. Misschien wilt u een deel van uw spaargeld gebruiken of bent u van plan elke maand een bepaald bedrag opzij te leggen voor het beleggen. Vooral in de jaren 90 won beleggen met geleend geld aan populariteit. Er werd bij de bank een lening afgesloten en met het geleende geld werd vervolgens belegd. In het verleden zijn er best wat problemen geweest rondom het beleggen met geleend geld.

 

Handelen met geleend geld

Tenslotte staat het bovenstaande haaks op de veelgebruikte uitspraak (ook van ons) om te beleggen met geld wat u niet nodig heeft. Toch kiezen best wat beleggers om te handelen met geleend geld. En daarvoor zijn een aantal redenen te noemen. Zo kan het rendement bijvoorbeeld vergroot worden. Met een beleggingsportefeuille van 40.000 euro kan een lening worden afgesloten van diezelfde 40.000 euro om extra aandelen van te kopen.

 

Hoger rendement vs. hoger risico

Laten we uitgaan van een rendement van 6% op de aandelen. U heeft dan in totaal 6.400 euro inkomsten. Bij een rente van 3% voor het geleende bedrag houdt u een bedrag van 5.200 euro over. Dat is 13% over het eigen vermogen van 40.000 euro. Wanneer u van het geleende geld ook aandelen te kopen, creëert u een hefboom die leidt tot een hoger rendement. De keerzijde is het lopen van een hoger risico. U kunt zich voorstellen dat het plaatje er aanzienlijk anders uitziet wanneer de aandelenportefeuille daalt. Uw eigen vermogen kan dus zeker ook dalen!

 

Onderpand houden

Over het algemeen hersteld een belegging zich na verloop van tijd weer. Toch ontstaat in het geval van een daling nog een ander probleem. Zo wil de bank die de lening heeft verstrekt voldoende onderpand houden zodat er zekerheid is dat de lening wordt terugbetaald. Daalt het eigen vermogen teveel ten opzichte van de lening? De bank kan de belegger dan dwingen om de portefeuille te verkopen en zo het risico te verlagen. Houd er alvast rekening mee dat u in dat geval altijd verkoopt tegen een lage koers.

 

Verschillende variaties

Geld lenen om te beleggen komt in een aantal variaties voor. Zo kopen sommige particuliere beleggers een groter bedrag bij een broker dan het vermogen op de rekening. Daardoor ontstaat een zogeheten roodstand. Weer andere beleggers hebben een beleggingsportefeuille terwijl ze ook nog een lopende lening hebben. Eigenlijk komt dat op hetzelfde neer.

Bij speculatief gebruik van opties en bij turbo’s is een hefboom aanwezig. Daardoor komt het impliciet ook neer op beleggen met geleend geld. De lening die zich als enige laat combineren met beleggingen is een hypotheek. Deze hebben doorgaans een lange looptijd en door het fiscale voordeel ook veelal een lage rente.

 

Rendement op aandelen

Het mooie rendement op aandelen heeft in de afgelopen jaren een behoorlijke aantrekkingskracht gekregen op sommige beleggers. Toch blijkt uit verschillende ervaringen uit het verleden dat het niet zo verstandig is om te beleggen met geleend geld. De negatieve gevolgen kunnen erg groot zijn, waardoor u echt verder van huis bent. Met andere woorden: wanneer u een verstandige belegger bent (en dat bent u hopelijk), dan gebruikt u geen geleend geld.

 

Leningen eerst aflossen

Los daarentegen uw leningen eerst af en bouw een buffer op voor de onvoorziene omstandigheden. Heeft u daarna geld over? In dat geval kunt u met dat geld gaan beleggen. Zo wordt u ook nooit gedwongen om op een slecht moment te verkopen. Bovendien heeft u dan de meeste kans om een goed rendement op te bouwen op de langere termijn.

 

Beleggingsmogelijkheden

De meeste mensen denken bij beleggen aan de aandelenbeurs. Toch zijn er nog veel meer mogelijkheden. Zo kunt u bijvoorbeeld ook beleggen in staatsobligaties. Deze hebben een relatief laag risico. Of u kunt beleggen in een beleggingsfonds, in opties of in turbo’s. Voor dat laatste geldt dat u sneller winst kunt maken, maar ook dat u sneller het kapitaal kwijt kunt raken. Het is verstandig om de artikels op onze website goed door te lezen en u van tevoren goed te verdiepen.

 

Starten met beleggen

Een goede start maken met beleggen kan bij de CFD-broker Plus500. Deze broker staat bekend als klantvriendelijk en betrouwbaar. Bij Plus500 kunt u beleggen in allerlei beleggingsproducten. U kunt starten met beleggen door een persoonlijke account aan te maken. Meedoen met handelen kan al vanaf 100 euro. Tevens bestaat de mogelijkheid om te oefenen met beleggen. In dat geval maakt u een demo account aan en krijgt u de beschikking over 40.000 euro aan oefengeld.

Het is goed om te weten dat Plus500 met een hefboom van maximaal 30 werkt. Zo heeft een inleg van 100 euro een waarde van maar liefst 3.000 euro. Let op: dit geldt niet voor alle instrumenten. Een verkeerde of te gehaaste beslissing kan er natuurlijk ook toe leiden dat u een hoger bedrag sneller kwijtraakt. Lees u dus altijd goed in met informatie over het beleggingsproduct. Belegt u in aandelen van een bepaald bedrijf? Bekijk dan zeker wat de concurrentie doet. Veel succes! En mochten er nog vragen zijn, helpen wij u graag. *80,5% van de retailbeleggers verliest geld met CFD’s.