Google
Google

Beleggen in postzegels

Beleggen in postzegels: iets van vroeger of nog steeds interessant?

Postzegel 2015We staan er misschien niet meer bij stil. Het is iets van vroeger. Postzegels verzamelen. Het klinkt misschien ook wat saai. En toch kunnen postzegels een waardevolle investering zijn voor de toekomst.

Wanneer de spaarrekeningen steeds minder spaarrente opbrengen, zoals vandaag de dag het geval is, gaan meer mensen kijken naar investeringen met een interessanter rendement. Er zijn dan een boel alternatieve beleggingsvormen waarvoor u kunt kiezen. Waar sommige mensen postzegels verzamelen als hobby, zien anderen het vooral als financiële investering.

Beleggen in postzegels? Ontdek meer over beleggen

 

Jaren 70

Vooral in de jaren 70 waren veel mensen ervan overtuigd dat postzegels alleen maar meer waard zouden worden. Veel serieuze financiële instellingen gingen over tot het aankopen van grote aantallen postzegels. Gedurende een aantal jaren stegen de prijzen inderdaad. Rond de eeuwwisseling bleek de waarde toch gedaald te zijn.

 

Waarde postzegels

Beleggers in postzegels richten zich in eerste instantie op de waarde van de postzegels die ze kopen. Denk aan de zeldzaamheid van de exemplaren. Wanneer een exemplaar zeldzamer is, is deze natuurlijk meer waard. Vooral postzegels die ouder zijn dan het jaar 1900, zijn zeldzaam en kunnen veel waard zijn.

 

Kwaliteit postzegels

Ook de kwaliteit van de postzegels is natuurlijk belangrijk. Een postzegel moet in goede staat zijn. Beschadigde postzegels kunt u beter niet kopen. Investeer vooral in ongestempelde exemplaren. Wanneer postzegels in een verzamelalbum geplakt worden, verliezen ze een behoorlijk deel van de waarde. Houd daar rekening mee.

 

Bepaald thema

Het kan daarnaast verstandig zijn om u te beperken tot een bepaald thema. Bijvoorbeeld dieren of vliegtuigen. Of door te investeren in postzegels van één land. Bij het aanschaffen van duurdere postzegels zult u daarnaast rekening moeten houden met een echtheidscertificaat. Het kost weliswaar wat geld, maar geeft daarentegen wel zekerheid. Het kan ook zeker slim zijn om waardevolle postzegels te laten verzekeren. Het is tenslotte een kostbare bezitting. Zo beschermt u de postzegels op een efficiënte manier tegen beschadiging.

 

Speciale veilingen

Er zijn speciale veilingen waar u postzegels kunt kopen. Niet alleen kunnen daar postzegels gekocht worden, maar ook verkocht. U betaalt of ontvangt de marktwaarde voor de postzegels. Zowel de verkoper als de koper van de postzegel betalen een deel van de zogeheten hamerprijs van de postzegel, afhankelijk van de waarde. Indien u postzegels wilt verkopen, dan kunt u ook terecht bij postzegelhandelaren die de postzegels verder verkopen.

 

Beurzen en clubs

Ook zijn er filatelische beurzen en speciale postzegelverzamelaar clubs. De verschillende mogelijkheden om postzegels te kopen kunt u online uitgebreid ontdekken. Let wel: op het web zijn maar zelden echte topzegels te vinden. Het is dus verstandig om vanuit verschillende hoeken te kijken naar de mogelijkheden om postzegels aan te schaffen.

 

Waarde blijft gelijk

Voor postzegels geldt de inflatie niet. Met andere woorden, de waarde van postzegels blijft nagenoeg gelijk. Het voordeel van investeren in postzegels is dus dat het geen nadelige effecten heeft voor de toekomst. U kunt dus verzekerd zijn van de waarde van de postzegelverzameling, ongeacht hoe hoog de inflatie is.

 

Geen snelle winsten

Het nadeel daarentegen is dat het bij de postzegels ontbreekt aan snelle winst of speculatie. Dit in tegenstelling tot aandelen, waarbij de waarde snel kan dalen of stijgen. Bij de postzegels kan er dus niet snel winst gemaakt worden. De stijging van de waarde verloopt langzaam. Het rendement van de postzegel ligt gemiddeld wel hoger dan het rendement bij bepaalde edelmetalen.

 

Prijs postzegels

De laatste jaren zijn de prijzen van postzegels flink gestegen. Dit jaar is de prijs van de postzegel wederom verhoogd. Het bedrag is nu 0,83 eurocent. En dan te bedenken dat de prijs zes jaar terug nog 0,50 eurocent was. De kans is groot dat de prijzen volgend jaar verder stijgen. De prijs voor een standaard zegel kan zelfs op gaan lopen tot 0,95 eurocent.

 

Beleggen in postzegels

Op uw spaarrekening brengt uw geld vandaag de dag niet veel meer op. Steeds meer mensen gaan daarom op zoek naar alternatieve beleggingen. Beleggen in tastbare producten kan dan interessant zijn. Dit kunt u prima variëren met bijvoorbeeld online handelen. Een groot deel van uw beleggingsportefeuille kunt u opbouwen bij de CFD-broker Plus500. Bij Plus500 kunt u in allerlei verschillende beleggingsproducten handelen. Denk bijvoorbeeld aan aandelen, obligaties en grondstoffen. Natuurlijk kunt u naast postzegels bijvoorbeeld ook investeren in sterke drank.

 

Investering voor de toekomst

Heeft u nog geld over wat u kunt missen? Denk dan bijvoorbeeld eens aan het beleggen in postzegels! Het is weliswaar een lange termijn investering, maar kan u toch een mooi rendement opleveren. Het is natuurlijk extra handig wanneer u affiniteit heeft met de postzegel. Met anderen woorden, u heeft iets met het product. Bovendien hoeft u met het investeren in postzegels ook niet té groot te beginnen. Dat geeft natuurlijk wat meer rust!

Direct CFD’s kopen of verkopen?

Broker Plus500 logo

*Voorwaarden van toepassing

  • Rating: 9,2
  • Binnen 5 minuten geregeld!
Open gratis demo account en ontvang €40.000!  

CFD's zijn complexe producten met een hoog risico om geld te verliezen vanwege de hefboom. Tussen 74-89% van de particuliere beleggers verliest geld met het handelen in CFD's. Bedenk daarom of je het hoge risico om geld te verliezen kunt dragen.