Beleggen in grond: een interessante alternatieve beleggingsvorm!

Beleggen in grondBeleggen in grond is een interessant alternatief voor wie de rente bij de bank te laag vindt. Het is een beleggingsvorm die steeds populairder aan het worden is. Met de aankoop van een stuk grond kan een mooi rendement behaald worden. Reden genoeg om u er wat meer over uit te leggen!

Beleggen kan op allerlei manieren. Zo kunt u handelen in aandelen van een bedrijf, maar u kunt ook gewoon handelen in grond. Voor wie behoorlijk wat spaargeld heeft en de rente bij de bank te laag vindt (wat wij goed kunnen begrijpen), is het beleggen in grond een interessant alternatief.

U heeft daadwerkelijk iets in handen en het kan u de mogelijkheid geven voor een mooi rendement. Vandaag geven we u een beter beeld van het beleggen in grond. Mogelijk heeft u er zelf al wat ervaring mee.

 

Investeren in grond

Investeren in grond is een beleggingsvorm die steeds populairder aan het worden is. Mensen willen wat doen met hun kapitaal en vinden het traditionele beleggen in aandelen maar niks. Te veel gedoe of gewoonweg te ingewikkeld. Het voornaamste doel van beleggen in grond is het na een aantal jaren met (flinke) winst te verkopen. De waarde kan vrij snel stijgen (bijvoorbeeld wanneer de gemeente de percelen als bouwlocatie aanwijst).

 

Grond is tastbaar

Grond is in vergelijking met aandelen, tastbaar. Met andere woorden: het is vrij onmogelijk om de grond zomaar kwijt te raken. Al jaren blijkt grond een stabiele waarde te behouden. De stijging van de waarde van grond verloopt relatief langzaam. Ook hier geldt, geduld is eens schone zaak. Wanneer uw grond aangemerkt wordt als bouwlocatie, kunnen er nog jaren voorbijgaan voordat de koop rond is. Toch kunt u dan rekenen op een erg mooi rendement!

 

Schaarste of wijziging bestemmingsplan

Met het investeren in een stuk grond hoopt u dat de grond door bijvoorbeeld schaarste of een wijziging in het bestemmingsplan meer waard wordt. Er is in Nederland sprake van een groeiende bevolking en er wordt steeds meer groen ingeleverd voor het bouwen van woningen en bedrijfspanden. De aangroeiende bevolking moet natuurlijk wel van huisvesting worden voorzien. Er zijn dus meer mensen die een stukje grond nodig hebben. Wanneer de vraag groter is en het aanbod schaars, dan stijgt de waarde van de grond enorm. Zo werkt het bijvoorbeeld ook met edelmetalen.

 

Overheden en bedrijven

Vanuit de overheden zal er een sterke vraag blijven naar grond voor de aanleg van nieuwe infrastructuur voor dienstverlening en recreatie. Ook hebben nieuwe en bestaande bedrijven (bijvoorbeeld in geval van uitbreiding) grond nodig voor hun handel en industrie. Het grondaanbod is beperkt, maar de vraag blijft groeien. Grond is vrij verhandelbaar en de grondprijzen zijn nauwelijks aan conjunctuur onderhevig. Interessante voordelen voor de slimme belegger van vandaag!

 

Prijs en ligging

Wanneer u grond wilt kopen is een scherpe aankoopprijs alsmede een aantrekkelijke ligging erg belangrijk. De waarde van de grond is grotendeels afhankelijk van de locatie. De grond in gebieden die populair zijn voor bijvoorbeeld de bouw van huizen, zijn veel waard. Er hangt veel af van de omgeving waar de grond ligt. Zo is de waarde van een stuk grond aan de rand van de bebouwde kom anders dan de waarde van een kavel in een landelijk gebied.

 

Lucratieve beleggingsvorm

Beleggen in grond kan een lucratieve beleggingsvorm zijn. Indien u bijvoorbeeld grond koopt van een beleggingsmaatschappij dan is de kans aanzienlijk dat u een hoger bedrag betaald dan de daadwerkelijke waarde van de grond. Ondanks het feit dat u de grond kunt doorverkopen wanneer u wilt, is dat dus niet positief. Voor de verkoop moet er een geïnteresseerde koper zijn. Is er sprake van een lage interesse? Bij de verkoop zal u dan genoegen moeten nemen met een lagere verkoopprijs. Hieruit blijkt wederom dat u nooit garanties heeft.

 

Onderzoek doen

Wanneer u wilt starten met het beleggen in grond, is het verstandig om onderzoek te doen naar locaties die in aanmerking komen voor gemeentelijke bestemmingsplannen. Probeer hier ruim van tevoren op te anticiperen. Bovendien is het zaak om goed rekening te houden met o.a. bodemonderzoeken, verkavelingskosten en vergunningen. Deze factoren kunnen van invloed zijn op de winst die u maakt. En daar is het u, mogen wij aannemen, toch om te doen.

 

Grond in het buitenland

Niet alleen kijken investeerders naar grond in het binnenland, maar ook naar gronden in het buitenland. Bijvoorbeeld op typische vakantiebestemmingen zoals Griekenland of Spanje. Grond wat dicht bij de strand en de zee ligt, kent ook weer een andere waarde. Ga in het geval van grond kopen in het buitenland altijd uit van de toekomstverwachtingen. Zeker als het gaat om de populariteit van de locatie op het vlak van bouwprojecten. Dit zowel voor de particuliere bouwers als de grotere toeristische projectontwikkelaars. En dan hebben we het nog niet eens gehad over het feit dat u op de hoogte moet zijn van wettelijke verplichtingen qua koopcontracten en de plaatselijke regels.

 

Grootte van investering

Verkaveling kan door veel partijen op maat gerealiseerd worden. U kunt zo zelf de grootte van uw investering bepalen. Zo kunt u bijvoorbeeld in meerdere projecten een klein perceel kopen. De kansen op concrete ontwikkelingen worden zo gespreid. Een perceel wordt op uw eigen naam geregistreerd per notariële akte. Het is dan uw eigendom. Kortom: investeren in grond is voor iedereen met wat spaargeld interessant.