Beleggen in beleggingsfonds: een uitgebreide uitleg!

Beleggen in een beleggingsfonds is ideaal wanneer u niet zelfstandig wilt beleggen. Een beleggingsfonds is een financieel product dat investeert in effecten. Denk bijvoorbeeld aan effecten als: aandelen, liquiditeiten of obligaties. Ontdek meer over het beleggen in een beleggingsfonds.

Beleggen in een beleggingsfonds is een goed alternatief wanneer u niet zelfstandig wilt beleggen. Simpel gezegd is een beleggingsfonds een financieel product dat investeert in effecten. De effecten zijn dan bijvoorbeeld aandelen, liquiditeiten of obligaties. De portefeuille wordt gevormd door de beleggingen die het fonds bezit. Ze worden beheerd door een fondsbeheerder. Bij het beleggen in een fonds wordt uw geld samengevoegd met dat van een groot aantal andere beleggers. Het wordt dan gespreid over alle beleggingen van het fonds.

Beleggen in een beleggingsfonds? Begin hier! *76.4% van de retailbeleggers verliest geld met CFD’s.

 

Verschillende beleggingsfondsen

Alleen al in Nederland zijn er een groot aantal beleggingsfondsen. Ga bij interesse na in wat voor type beleggingsfonds u wilt investeren. Er zijn namelijk nogal wat verschillen tussen de diverse beleggingsfondsen. Te denken valt aan individuele beleggingsfondsen en sub-fondsen. Waar de individuele beleggingsfondsen op zichzelf staan en volledig hun eigen beleid bepalen, zijn de sub-fondsen onderdeel van een grotere tak van verschillende fondsen. Zij moeten zich nogal eens houden aan de regels die van bovenaf opgelegd worden. 

 

Participaties

Een deelname aan het fonds wordt verdeeld in de zogeheten participaties. Het aantal participaties die u in het bezit heeft, vertegenwoordigd uw deel van de totale activa van het fonds. Dat vormt de basis voor uw aandeel in het rendement dat de activa kunnen opbrengen. Elke dag fluctueert de koers van participaties. Dat komt omdat de waarde van de onderliggende beleggingen zowel stijgt als daalt. Omdat uw participaties een deel van de totale waarde van het fonds zijn, stijgen en dalen deze ook.

 

Brede spreiding

Er zijn een aantal voordelen van het beleggen in een beleggingsfonds. Een ervan is de spreiding. Een fonds kan de beleggingen over verschillende landen, sectoren, beleggingscategorieën en ondernemingen spreiden. Bij deze brede spreiding is het voordeel dat wanneer de ene belegging daalt, de andere juist kan stijgen. Dit neemt een lager risico met zich mee. En toch krijgt u zo toegang tot een groter aantal markten en beleggingen dan wanneer u slechts één effect koopt.

 

Werk uit handen nemen

Een beleggingsfonds heeft daarnaast het voordeel dat het werk voor u uit handen wordt genomen. De fondsbeheerder belegt namens u. Alle andere handelingen die te maken hebben met de koop en verkoop van effecten worden voor u geregeld. De kosten die een beleggingsfonds rekent om mee te mogen doen, kunnen nadelig zijn. Het zijn in ieder geval kosten die een negatief effect hebben op het nettorendement dat u ontvangt. Kosten die over het algemeen worden gerekend zijn: transactiekosten, beheerskosten, servicekosten en is sommige gevallen ook bewaarloon.

 

Immense koopkracht

Beleggingsfondsen hebben een immense koopkracht en kunnen enorm kostenefficiënt werken. De vaste kosten worden verdeeld over alle beleggers. Er kunnen dus grote transacties uitgevoerd worden tegen lage kosten. Zeker wanneer u rekening houdt met de kosten die u maakt wanneer u de effecten zelf zou kopen. In dat geval kunnen de kosten enorm oplopen. Houd er wel rekening mee dat werk voor u uit handen wordt genomen en u daarvoor betaald. Zoals hierboven al uitgelegd.  

 

Ervaren beleggingsspecialisten

Een beleggingsfonds wordt beheerd door een team van professionele en ervaren beleggingsspecialisten. Ze hebben direct toegang tot de essentiële marktinformatie. De portefeuille wordt continu afgestemd op de doelstelling van het fonds, waarbij er rekening wordt gehouden met de veranderingen in de markt en de economische ontwikkelingen. Met andere woorden: het echte werk wordt uitgevoerd door specialisten. Het uitbesteden van het geld is tegelijkertijd een nadeel, waarover later meer.

 

Type beleggingsfonds

Uiteraard bepaalt u zelf in welk beleggingsfonds u wilt beleggen. Ze bieden u toegang tot verschillende regio’s en sectoren, maar ook tot verschillende beleggingsstijlen. Zo kiest u er zelf voor of u belegt in een fonds welke zich richt op één sector, bijvoorbeeld grondstoffen. U kunt ook voor een fonds gaan welke zich richt op een specifiek land of een bepaalde regio. Zo kunt u optimaal profiteren van de perspectieven daarvan. Handelen in een fonds dat wereldwijd belegt, kan natuurlijk ook.

 

Nadelen beleggingsfonds

Natuurlijk heeft beleggen in een beleggingsfonds ook nadelen. Denk bijvoorbeeld aan een te kort schietende transparantie. Het kan zijn dat het niet precies duidelijk is welke kosten gemaakt worden door de fondsbeheerder. Er wordt een vast percentage over uw vermogen betaald, maar er worden binnen het beleggingsfonds ook kosten gemaakt waar u mogelijk niet van op de hoogte wordt gesteld. Het zijn wel kosten die direct afgaan van het rendement op uw belegging.

 

Inschatten risico’s

Beleggen brengt risico’s met zich mee. Veel startende beleggers vinden het lastig om de risico’s op de juiste manier in te schatten. Er zijn verschillende manieren om te beleggen. Iemand kan risicovol beleggen, maar ook verstandiger. Een conservatieve of risicomijdende aanpak kan ook een manier zijn. Beleggen kan een leuk rendement opleveren en is een goed alternatief voor het sparen van vandaag. De mensen die wel willen beleggen, maar geen onnodige risico’s willen nemen, doen er over het algemeen verstandig aan te beleggen in een beleggingsfonds. De spreiding is een groot voordeel.

 

Starten met beleggen

Wanneer u een goede start wilt maken met elke vorm van beleggen, dan is de CFD-broker Plus500 aan te raden. Er zijn enorm veel beleggingsmogelijkheden bij deze klantvriendelijke en betrouwbare online broker. Starten met handelen kan al met een bedrag vanaf 100 euro. Maak eenvoudig een persoonlijke account aan om direct mee te doen op de beurs.

Bovendien geeft Plus500 u de mogelijkheid om met een demo-account te handelen. U krijgt dan 40.000 euro oefengeld om te experimenteren met online beleggen. De indicatoren en grafieken kunt u erbij pakken om o.a. het koersverloop in te schatten. Ideaal om goed te oefenen! Veel succes en mocht u nog vragen hebben, helpen wij u graag.