Basisprincipes van beleggen

Neem deze basisprincipes van beleggen door!

Basisprincipes bij beleggenBenieuwd naar de basisprincipes van beleggen? Beleggen is eigenlijk niets anders dan investeren, wanneer we het hebben over de nauwe uitleg van de term. Een meer brede uitleg houdt bijvoorbeeld ook het speculeren op de beurs in. Het is echter van belang om een onderscheid te maken tussen het beleggen op de korte termijn, het beleggen op de lange termijn en het actief of passief beleggen. Belegt u het liefst op de korte termijn? Dan hebben we het over speculeren en kunt u in korte tijd een aantrekkelijk rendement maken, door actief de markt te verslaan. Belegt u op de lange termijn? Dan belegt u vaker passief, door de markt te volgen. In principe is zelfs sparen een vorm van beleggen, al loopt u dan maar nauwelijks risico.

 

Waarom beleggen?

Beleggen kan u helpen een rendement te maken op vermogen dat u bezit. Het is mogelijk om uw geld in een oude sok te stoppen, maar als het gevolg van de inflatie zal dit steeds minder waard worden. Bovendien kennen we allemaal de uitspraak ‘geld maakt geld’, wat in grote mate betrekking heeft op het beleggen. Beleggen is het tegenovergestelde van consumeren, een ander doel dat we met geld kunnen dienen. Wanneer we consumenten maken we iets op, er gaat waarde verloren. Wanneer we beleggen investeren we in een bepaald aandeel, een effect of een bepaald doel, met als bedoeling dit te laten renderen en juist meer waard te laten worden.

 

Risico en rendement

Wilt u gaan beleggen? Houd dan rekening met het risico en rendement, de absolute basis van het beleggen. Des te meer risico u bereid bent te lopen, des te meer rendement u kunt maken. Let op, kunt maken; want een risicovolle belegging kan ook mislopen en u juist veel geld kosten. In principe is zelfs sparen een vorm van beleggen, waarmee u investeert in een bank. U loopt nauwelijks risico, waardoor het rendement aan de andere kant ook relatief laag is.

 

Vormen van beleggen

Er bestaan verschillende vormen van beleggen. U kunt passief beleggen op de lange termijn, door in aandelen of aandelenfondsen te investeren en de positie lang vast te houden om de markt te volgen. U kunt aan de andere kant actief beleggen op de korte termijn, wat we ook wel speculeren noemen. U gebruikt dan bijvoorbeeld futures, turbo’s en opties, om bepaalde koersontwikkelingen te voorspellen en daar optimaal van te profiteren. Kies op basis van het risico dat u wilt lopen, de tijd die u eraan wilt besteden en het rendement dat u wilt maken de vorm van beleggen die het best bij u past.

 

Soorten beleggers

Er bestaan verschillende soorten beleggers. Zelf bent u waarschijnlijk een particuliere belegger, met meer of minder ervaring. U kunt beleggen via (online) brokers, waarmee u toegang krijgt tot de effecten op de verschillende beurzen over heel de wereld. Daarnaast zijn er veel institutionele beleggers actief, zoals de grote pensioenfondsen. Zij zijn verantwoordelijk voor het grootste deel van het handelsvolume. Tenslotte zijn er de ondernemingen en ook overheden, die beleggen om hun kapitaal veilig te stellen of met het cash geld toch een aantrekkelijk rendement te kunnen maken. Particuliere beleggers zijn verantwoordelijk voor een relatief klein deel van alle handelstransacties.

 

Geef een reactie