Beleggen zoals Wilco! (Interview)

Written by Ronald on 24 oktober 2016. Posted in Nieuws

Op 23 oktober 2016 hield Aandelenkopen.nl een interview met Wilco van Teun uit Breda. Tijdens het interview zijn we in gegaan op de verschillende beleggingen van Wilco. Het was een leuk interview en het was goed om te zien hoe Wilco lessen trok uit zowel zijn successen als zijn verliezen.

 

Vertel is wat over uzelf?

Ik ben Wilco van Teun, 47 jaar. Woon nu in Breda, maar heb heel lang in Tilburg gewoond. Ik ben hele lange tijd conducteur geweest, maar ben nu al een aantal jaar hoofdconducteur. Me baan bevalt me erg goed, omdat ik het leuk vind om contact te hebben met allerlei mensen. Over het algemeen zijn de mensen aardiger voor je dan de meeste denken. Ookal zijn er natuurlijk ook uitzonderingen.

Ik ben getrouwd met Petra en we hebben één dochter, die al 22 is. Ze zal vast wel snel uit huis gaan, dan hebben we weer wat meer ruimte in ons leuke rijtjeshuis. Haha nee hoor, we gaan d’r dan erg missen. Ik ben verder een echte voetbalfanaat. Ga nog best vaak naar de wedstrijden die NAC speelt. Er komt vast een seizoen dat ze het heel ver gaan schoppen.

 

Hoe bent u begonnen?

Ik ben begonnen met beleggen in aandelen in de jaren 90. Alles leek toen maar één kant op te gaan en dat was omhoog. Ik had 7.000 gulden geërfd en het leek me goed om iets nuttigs met dat geld te doen. Ik deed kennis op over beleggen door het er met anderen over te hebben. Ik had toen best nog veel mensen in me omgeving die zich ook met aandelen bezig hielden. Eigenlijk is dit een veel betere tijd. Nu zijn er sites zoals Aandelenkopen.nl die zat informatie over beleggen toegankelijk hebben gemaakt. We leven nu maar in goede tijden!

 

Wat was uw grootste succes?

Mijn grootste succes kan ik niet zo gauw voor me halen. Eigenlijk behaal je grote successen als je jaar op jaar een mooi stabiel rendement behaalt. Een jaar met 6% of met 15% rendement is gewoon een heel goed jaar, want dat krijg je niet meer op je bank. Vroeger streefde ik naar hogere percentages. Als je jonger bent wil je sneller winsten zien denk ik.

Ik ben nu ook erg blij met het dividend van aandelen zoals Shell. Door de aandelen vast te houden en niks te doen krijg je geld. Eigenlijk is het gewoon gratis geld en dat is iets wat zeldzaam is tegenwoordig.

 

Wat was uw grootste verlies?

Ik heb meerdere keren grote verliezen meegemaakt. Me eerste grote was World Online. Iedereen kent het nog wel. Had er heel veel geld in gestopt, maar er kwam maar bar weinig van terug. Ik ben er maanden ziek van geweest. De belangrijkste lessen hieruit zijn eigenlijk: spreid je beleggingen en blijf altijd je nuchtere verstand gebruiken. Eigenlijk was World Online gewoon gebakken lucht, maar ik liet me meeslepen en hebzucht nam me over.

Een ander groot verlies kwam door de crisis in 2008/2009. Ik heb toen ongeveer 20% verloren. Ik kon gelukkig redelijk snel me ING aandelen verkopen, anders had het verlies veel groter geweest. De les die ik hieruit kon trekken is dat je altijd op je hoede moet blijven en moet kijken of er nog grote wereldwijde ontwikkelingen zijn die invloed kunnen hebben op je beleggingen. Er kan ineens iets gebeuren dat echt grote gevolgen heeft.

 

Hoeveel geld heeft u verdiend op de beurs?

Ik heb hele lange tijd bijgehouden hoeveel procent rendement ik jaarlijks op me beleggingen maakte. Helaas raakte ik ergens in 2006 me bestand kwijt en sindsdien hou ik het niet meer zo goed bij. Ik weet wel dat ik ooit begonnen ben met 7.000 gulden. Dit was al snel opgelopen naar iets van 20.000 gulden, maar toen World Online naar de pleuris ging had ik nog iets van €5.000,- over. Ik ben toen alles weer op gaan bouwen. Dividendaandelen hebben mij de afgelopen jaren vooral goed geholpen. Ik sta nou op een leuk bedrag van €22.000,-. Eigenlijk heb ik het dus best nog goed gedaan.

 

Heeft u nog tips voor onze lezers?

Aandelen kopen is wel leuk en aardig, maar je moet wel weten wat je doet. Als je op gevoel gaat beleggen en gaat hopen op het beste, is het snel klaar met je portefeuille. Ook als je denkt dat je een baggerslechte belegger bent, kunt je beter stoppen. Beleggen is niet makkelijk. Er gaat veel tijd en energie in beleggen zitten om een mooi rendement te maken. There’s no free lunch. Onthou dat heel goed!

Wat ook nog vaak wordt onderschat is het verkopen van aandelen. Wanneer is nou het juiste moment om uit te stappen? Ik vind dit nog moeilijker dan het instappen. Eigenlijk moet je eens in de zoveel weken/maanden bekijken of een aandeel nog steeds dezelfde kant op gaat als dat je dacht toen je instapte. Als dat niet het geval is, moet je eruit.

Sterren

Ronald

Beleggen en aandelen kopen is mijn passie! Ik vind economie erg leuk en heb de afgelopen jaren een grote fascinatie ontwikkeld voor aandelen. Met aandelenkopen.nl wil ik iedereen die geïnteresseerd is in beleggen een stukje verder helpen!

Maandag 14 augustus

  Tijd Gebeurtenis
Duitsland 08:00 RWE: Kwartaalcijfers


 

Dinsdag 15 augustus

  Tijd Gebeurtenis
Nederland 08:00 H&M: Inflatiecijfers
Vernigde Staten 14:30 VS: Detailshandelsverkopen
Vernigde Staten 16:00 VS: Bedrijfsvoorraden


 

Woensdag 16 augustus

  Tijd Gebeurtenis
Nederland 08:00 Heijmans: Kwartaalcijfers
Nederland 09:30 Nederland: BBP 2e kwartaalcijfers
Vernigde Staten 16:30 VS: Weekrapport olievoorraaden
Vernigde Staten 20:00 VS: Fed Notulen


 

Donderdag 17 augustus

  Tijd Gebeurtenis
Nederland 08:00 NN: Kwartaalcijfers
Nederland 08:00 Boskalis: Kwartaalcijfers
Vernigde Staten 14:30 VS: Jobless claims


 

Vrijdag 18 augustus

  Tijd Gebeurtenis
Vernigde Staten 16:00 VS: Consumentenvertrouwen Michigan