Beleggen in Goud

goudEr zijn veel voordelen aan het beleggen in goud. Goud investeringen kunnen worden gebruikt om je in te dekken tegen inflatie; voor groei van je inkomen of om een ​​beleggingsportefeuille te diversifiëren. Natuurlijk heeft elke beleggingsroute zijn eigen risico, rendementsprofielen, kenmerken en vergoedingen; en er is geen ‘one-size-fits-all’ of ‘de beste manier om in goud te beleggen’. Hieronder onderzoeken we de beste manieren om anno 2021 in goud te investeren.

Allereerst zijn goud aandelen doorgaans aantrekkelijker voor zogenaamde groei beleggers dan voor inkomens beleggers. Goud aandelen stijgen en dalen over het algemeen met de prijs van goud, maar er zijn bijvoorbeeld ook goed beheerde mijnbouwbedrijven die winstgevend zijn en blijven, zelfs als de goudprijs gedaald is. Goud wordt vaak door beleggers gebruikt als afdekking tegen marktrisico’s zoals inflatie en geopolitieke onrust en is een veilige haven omdat het bewezen is dat het in de loop van de tijd zijn waarde behoudt. Papiergeld of door valuta gedekte activa kunnen acuut worden beïnvloed door politieke en economische gebeurtenissen. Omdat goud niet gebonden is aan aandelen, obligaties of onroerend goed, is het een goede optie voor mensen die hun beleggingsportefeuille willen diversifiëren.

De waarde van goud

Goud presteerde de afgelopen jaren sterk en was één van de sterkste grondstoffen in een zeer turbulent 2020. Afgezien van de onrust van de wereldwijde coronavirus pandemie, droegen tal van factoren bij aan de algemene investeringsonzekerheid in 2020 echter hielpen deze de goudprijs echter te versterken. Dit is geen complete verrassing, aangezien goud van oudsher een goede investeringskeuze is in tijden van verhoogd aandelenmarkt risico.

Zorgen op de langere termijn, zoals een dalende Amerikaanse dollar en stijgende inflatie, zijn ook de drijvende kracht achter de versterking van de positie van goud aangezien goud wordt genoteerd in Amerikaanse dollar wat betekent dat bij een zwakkere dollar de prijs van goud betaalbaarder wordt voor beleggers die andere valuta aanhouden. Dit alles zorgt voor meer belangstelling voor het aanbod van beleggingsproducten dat beschikbaar is voor diegenen die in goud willen beleggen.

Op wat voor manieren kan ik in goud investeren?

Goudaandelen zijn een goede investeringsstrategie voor groeibeleggers die op zoek zijn naar een hoger investeringsrendement (ROI). Stijgingen van de goudprijs worden vaak uitvergroot in de aandelen van een goudzoeker. Er zijn verschillende factoren welke vermogens prestaties verbeteren bijvoorbeeld door nieuwe investeringen in technologie om de productiviteit te verhogen en/of door effectief bestuur en beheer.

Naam Exchange Laatste slotkoers Datum Verschil vorige slotkoers Volume Open Hoogste Laagste
Franco-Nevada NYSE $142,81 07-12-2022 +0,34% $725.359 $142,32 $144,38 $142,10

Potentiële investeerders in goud hebben de keuze uit beleggen in fysiek goud en afgeleide producten hiervan tot goudmijn aandelen. Belangrijk is om jouw beleggingsportefeuille in goud op te bouwen op basis van jouw specifieke beleggingsdoelstellingen, aangezien elke weg zijn eigen voordelen heeft. Dit kan je op een aantal verschillende manieren doen waaronder dus beleggen in fysiek goud (staven of sieraden) of zaken als Goud ETF’s (exchange-traded funds), rechtstreekse Goudmijn aandelen, Gouden onderlinge fondsen, Goud futures contracten, Goud royalty-bedrijven of Gouden certificaten.

Wat is een Goud ETF precies en welke verschillen zijn er onderling?

Een ETF is een goudfonds; een beleggingsfonds dat activa omvat die verband houden met goud. De meest voorkomende soorten goudfondsen zijn die met fysiek ongemunt goud, goudfutures contracten of goudmijnbedrijven. ETF’s kunnen rechtstreeks op de beurs worden gekocht en bieden goudfondsen beleggers de mogelijkheid om op een gemakkelijke manier goud te verwerven zonder de relatief hoge opslag- en verzekeringskosten die gepaard gaan met het rechtstreeks bezitten van fysiek ongemunt goud.

Afhankelijk van het geselecteerde type goudfonds, kunnen verschillende beleggingsdoelstellingen worden gerealiseerd. Voor degenen die willen investeren in goudmijnbedrijven, is een populaire optie de VanEck Vectors Gold Miners ETF (GDX). Het fonds is opgericht in mei 2006 en wordt verhandeld op de NYSE Arca-beurs en is ontworpen om de prestaties van de NYSE Arca Gold Miners Index te repliceren, een benchmark die bestaat uit beursgenoteerde bedrijven die betrokken zijn bij goudwinning.

Het fonds is samengesteld uit 53 bedrijven met een totale activa van meer dan $ 15 miljard. Ondanks dat het fonds een redelijk veilige en transparante structuur heeft brengt het bepaalde risico’s met zich mee. Stijgende goudprijzen betekenen niet noodzakelijk dat aandelen ook stijgen maar een daling van de goudprijs zal waarschijnlijk wél zorgen voor een daling van de GDX. Ook moet er rekening gehouden worden met managementbeslissingen van de bedrijven die in de portefeuille zijn opgenomen, aangezien deze de meeste impact hebben op de ETF in tegenstelling tot de feitelijke prijs van goud.

Wat biedt goud ETF?

Kortom, in de juiste omgeving kan deze ETF spectaculaire rendementen opleveren echter wordt GDX beschouwd als een speculatieve investering wat het fonds uitermate geschikt maakt voor ervaren beleggers die comfortabel zijn met het risico maar niet aan te bevelen is voor de beginnende belegger, die hoopt dat zijn investering in de loop van de tijd zal stijgen.

Het zusterfonds GDXJ is een iets nieuwer fonds (2009) en omvat kleinere ondernemingen in de verkennende of vroege ontwikkelingsfase (de ‘J’ staat voor ‘junior’) die ten minste 50% van hun inkomsten genereren uit goudwinning en zilverwinning. Junior mijnwerkers exploiteren over het algemeen kleinschalige mijnen en ook deze worden als risicovol beschouwd omdat ze nog niet hebben kunnen laten zien dat ze consistent inkomsten kunnen genereren.

Gezien hun kleine marktkapitalisatie ervaren ‘junior’ mijnbouw bedrijven – die minder dan ongeveer 150 oz. per jaar produceren – de grootste volatiliteit in de aandelenkoers. Hun beleggingsproduct heeft dus weliswaar een hoger risico maar als het goed is ook een hoger rendement. Mijnbouw is een zeer kapitaalintensieve bedrijfstak. Het onderhouden en uitbreiden van de vele activiteiten die hiermee gemoeid gaan zijn kostbaar.

De rol van werkkapitaal

Werkkapitaal is van cruciaal belang voor alle mijnbouwbedrijven om te overleven en ondanks alle risico’s van dien geven gelouterde investeerders vaak de voorkeur aan junioren. Het is aan jezelf om je huiswerk te doen en te beslissen welk van de twee EFT’s beter bij jouw doelstellingen past.

Het kostenplaatje is één van de belangrijkste overwegingen voor de uitkomst van jouw portefeuille groei. Het verschil tussen een vergoeding van 2% en een vergoeding van 0,04% over 30 jaar kan ertoe leiden dat jouw portefeuille de helft waard is aan het eind van de looptijd.

Voor de twee bovengenoemde fondsen heeft GDX een kostenratio van 0,53%, terwijl GDXJ een kostenratio heeft van 0,54%; een minimaal verschil dus.

Behoud een goudaandeel zijn waarde?

Hoewel de waarde van een goudmijnaandeel nauw gecorreleerd is met de goudprijs, hebben de verwachte toekomstige inkomsten van het bedrijf ook invloed op de prestaties van het aandeel. Naast factoren zoals de uitbetalingsratio van een bedrijf, de financiële gezondheid en de marktpositie, moeten potentiële goudinvesteerders ook zorgvuldig rekening houden met de mijnbouwkosten, het beheer, de bestaande mijnportefeuille, de reserves, de exploratie- en uitbreidingsmogelijkheden van een bedrijf bij zowel bestaande als nieuwe activa.

De aandelen van mijnbouwbedrijven met hoogwaardige activa en efficiënte productiesystemen en -processen kunnen winstgevend blijven, zelfs als de goudprijs gedaald is. Goud-ETF’s die het fysieke edelmetaal aanhouden of die goudfutures contracten houden, bieden geen dividendrendement. Dividenden zijn alleen beschikbaar voor aandelen welke goud-ETF’s gebaseerd zijn op beleggingen in daadwerkelijk actieve bedrijven in de goudsector zoals de GDXJ ETF. De aandelen in dit soort type bedrijven worden vaak beschouwd als groeiaandelen en zijn over het algemeen voordeliger in aanschaf.

Welke andere factoren drijven de prijs van goud op?

Zoals elke grondstof is goud onderhevig aan vraag- en aanboddruk, waardoor de prijs fluctueert, afhankelijk van een breed scala aan wereldwijde factoren.

De grotere investeringsvraag naar goud wordt gedreven door de veilige haven-eigenschappen: een veilige gok in tijden van economische en politieke onzekerheid. Naarmate het risico op de aandelenmarkt toeneemt, trekken investeerders massaal naar investeringen in veilige havens zoals goud, waardoor de vraag wordt gestimuleerd die vervolgens de grondstofprijs omhoogdrijft. Dit is de reden waarom de prijs van goud vaak beweegt in tegenstelling tot de volatiliteit op markten of economieën.

Goudprijzen profiteren meestal wanneer beleggers op zoek zijn naar een veilige grondstof, aangezien het risico op de aandelenmarkt toeneemt. Naarmate de goudprijs stijgt, stijgt ook de voorraad van mijnbouwbedrijven. Daarom presteert goud vaak in de tegenovergestelde richting van markt- of economische schommelingen. De kosten van uitrusting, personeel en andere vaste kosten die door mijnbouwbedrijven worden gedragen, blijven tamelijk statisch, ongeacht de goudprijs, wat betekent dat als de prijs van goud aanzienlijk stijgt, dit een substantieel positief effect kan hebben op de goudwinning en winstmarges van bedrijven.

Om deze reden kan beleggen in een goudfonds dat gespecialiseerd is in goudmijnbedrijven een aantrekkelijke manier zijn om te profiteren van een mogelijke waardestijging van goud. Het tegenovergestelde is natuurlijk ook waar, in die zin dat een daling van de goudprijs zou kunnen leiden tot een snelle daling van de winstmarges van goudmijn bedrijven.

Puntje bij paaltje

Elke investering heeft zowel voor- als nadelen. Als je liever geen fysiek goud wilt bezitten kan het kopen van aandelen in een goudmijnbedrijf een veiliger alternatief zijn. Als je gelooft dat goud een veilige gok is tegen inflatie is het investeren hierin een goede keuze voor je. Ten slotte, als jouw primaire doelstelling is om te profiteren van stijgende goudprijzen houdt dan rekening met de behoorlijke hoeveelheid risico welke hieraan verbonden door de vele onderliggende factoren. De beste tijd om te beleggen, is wanneer er een negatief sentiment heerst en de activa goedkoop is met een aanzienlijk opwaarts potentieel.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ontvang nu tot wel 12% aan rente door het staken van cryptomunten. 

Dit kan bij onze favoriete aanbieders:

Nieuw in de wereld van Bitcoin en Ethereum? Leer er meer over en zet je eerste stappen op de Nederlandse exchange Bitvavo.