Handelen in cfd’s zoals Apple, Facebook, Heineken of Unilever is slim om te doen. We hebben al duizenden mensen geholpen bij het maken van de juiste beslissingen. Wordt u de volgende?

Gelijk aan de slag met aandelen kopen of verkopen? Open een echte-account bij Plus500! Het is al mogelijk om te beleggen met een bedrag vanaf €100,-. Liever eerst oefenen? Open dan een oefen-account. Besef altijd dat CFD’s complexe producten zijn met een hoog risico om geld te verliezen vanwege de hefboom. Tussen 74-89% van de particuliere beleggers verliest geld met het handelen in CFD’s. Bedenk daarom of je het hoge risico om geld te verliezen kunt dragen.

Open een demo-account!
*80.5% van de retailbeleggers lijdt verlies op de handel in CFD’s met deze aanbieder. Het is belangrijk dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.

 

Wat zijn aandelen?

Een aandeel is een waardepapier met verschillende rechten. Bedrijven hebben de mogelijkheid om aandelen uit te geven. Door deze uitgifte is het mogelijk om geld op te halen. Met dit geld kunnen nieuwe investeringen worden gedaan om zo verder te groeien.

Aandelen kopen als belegger? Dan krijgt u zeggenschap in het bedrijf. Eigenlijk wordt u dus mede-eigenaar, doordat u het bedrijf financiert. Aandeelhouders kunnen profiteren van een stijgende koers en eventuele winstuitkeringen (dividend). Aandeelhouders mogen ook naar de aandeelhoudersvergadering en beschikken in sommige gevallen over stemrecht.

Een koers van een aandeel fluctueert dagelijks door de verwachtingen van beleggers. Een bedrijf kan daarom de ene dag miljoenen meer waard zijn dan op de andere dag. Vraag en aanbod zijn op de beurs altijd in evenwicht, anders kan er geen transactie plaatsvinden. Uiteindelijk is de prijs van de vraag- en/of aanbodkant bepalend voor een stijgende of dalende koers.

aandelen kopen: aandeel aan toonder

 

Handelen in CFD aandelen

Aandelen kunnen op de beurs worden gekocht en verkocht. De Nederlandse beurs bevindt zich op Beursplein 5 te Amsterdam (Damrak). Vroeger kon u als particulier op het Damrak uw aandelen kopen. Tegenwoordig zijn er alleen nog maar grote financiële instellingen aanwezig. Het heeft als particulier dus geen nut om naar het Damrak te gaan om daar te beginnen met beleggen.

Als u wilt beleggen moet u een account aanmaken bij een broker. Dit is een financiële instelling die het mogelijk maakt om ook transacties in valuta’s, grondstoffen, indexen en opties uit te voeren. Zorg ervoor dat u goed kijkt naar tarieven en de mogelijkheden die een broker u aanbied.

 

Direct beginnen met handelen

Om een winstgevende belegger te worden, moet u allereerst een aantal zaken op een rijtje zetten. Elke belegger heeft namelijk andere wensen en eisen. Stel uzelf daarom de volgende vragen:

Het is slim om de antwoorden op papier te zetten. Zo zorgt u ervoor dat u duidelijk weet wat uw doel is en hoe u dit wilt bereiken. Klaar? Ga dan werken aan uw kennis over beleggen en ga daarna pas beginnen met aandelen kopen. We helpen u als beginner graag op weg. Met informatie over ruim 150 aandelen, is het bij ons mogelijk om de beste bedrijven te vergelijken en te kopen.

Om te bepalen of een aandeel gaat stijgen of gaat dalen, moet u analyses uitvoeren. Maak hiervoor gebruik van de technische analyse en de fundamentele analyse. Bekijk onze uitgebreide artikelen en kom alles te weten over deze analyse-methoden.

Voldoende kennis op gedaan? Ga dan oefenen met handelen in CFD’s. Succesvol beleggen kan alleen als u veel praktijkervaring op doet. Meld u aan bij Plus500, een online broker met een gebruiksvriendelijke interface. U heeft er de mogelijkheid om in honderden verschillende CFD producten te handelen. Interesse? Open eens een demo-account! U krijgt dan de beschikking over €40.000,- demo geld. Let op: 80,5% van de retailbeleggers verliest geld met CFD’s. Het is belangrijk dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.

Eén reactie

  1. Hallo ik zit er aan te denken om ethereums te kopen wat is het minimum bedrag hiervoor? En hoe kan ik betalen? Ook met ideal? Mvg willem

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Het feit dat online beleggen eenvoudiger wordt, maakt dat steeds meer mensen starten met beleggen. Het aanmaken van een account bij een online broker is vaak binnen een paar minuten geregeld, waarna je direct van start kunt. Beleggen is niet zonder risico, daar de waarde van beleggingsproducten kan dalen. Op deze pagina lees je meer over de factoren waarmee je rekening dient te houden bij beginnen met beleggen. Wat zijn de belangrijkste factoren, wanneer je verschillende beleggingsproducten met elkaar vergelijkt? Kun je met weinig geld beleggen, of is dit in geen geval interessant?  

Doordat starten met beleggen nooit zonder risico is, doe je er verstandig aan enkel te beleggen met geld wat je kunt missen. Probeer daarbij een lange beleggingshorizon aan te houden van vijftien tot twintig jaar. Mocht je nu een belegging doen welke in waarde daalt, dan is de kans groot dat deze richting het einde van je beleggingshorizon weer (gedeeltelijk) gestegen is. Aandelen bewegen zich in veel gevallen cyclisch.  

Hoe kan ik starten met beleggen?

De belangrijkste vraag die beginnende beleggers zichzelf stellen: hoe te starten met beleggen? Het antwoord is steeds simpeler geworden. Zoek een online broker uit, maak een account aan en stort een deel van je vermogen naar je nieuwe beleggingsrekening. Zo eenvoudig als het lijkt, is het natuurlijk niet. Nadat je een eerste storting gedaan hebt, breekt namelijk de lastigste periode aan: welke beleggingsproducten zijn interessant voor mij? Hoe kan ik verschillende aandelen het beste met elkaar vergelijken? Is het slim om voor verschillende soorten beleggingsproducten te kiezen? Enzovoorts.  

Verschillende soorten online brokers

Voordat je een beleggingsrekening opent, is het raadzaam de verschillende online brokers tegen elkaar af te wegen. In de basis wordt onderscheid gemaakt tussen een CFD broker en een online bank waar je kunt investeren in aandelen. Bij een CFD broker, waar Plus500 en eToro de bekendste voorbeelden van zijn, investeer je niet in aandelen. Je speculeert bij deze brokers op een koersstijging of -daling. Wanneer de koers daadwerkelijk stijgt, zal dit leiden tot een stijging van de waarde van je speculatie. Andersom daalt de waarde hiervan als de waarde van het aandeel daalt. In de basis komt dit enigszins overeen met beleggen in aandelen. Bij een belegging in aandelen word je voor een heel klein stukje eigenaar van een bedrijf. Dit geeft je het recht om te stemmen tijdens een aandeelhoudersvergadering. In de praktijk zal je dit als startende belegger niet snel doen.  

Het voordeel van een CFD broker ten opzichte van beleggen via de bank, is het feit dat de kosten bij een CFD broker doorgaans lager liggen. Plus500 werkt bijvoorbeeld met een selectie van circa 200 ETF’s, waarin je gratis kunt beleggen. Transactiekosten die een bank in rekening brengt gaan ten koste van het rendement wat je over een belegging behaalt. Je betaalt de transactiekosten zowel bij de aan- als verkoop van een product.  

Verschillende beleggingsproducten vergelijken

ETF2Beginnen met beleggen betekent na het aanmaken van een beleggingsrekening vaak starten met het vergelijken van beleggingsproducten. Je hebt de keuze uit losse aandelen, obligaties, grondstoffen, valuta en bijvoorbeeld ETF’s. Het is belangrijk om voor jezelf na te gaan, hoeveel kennis je al hebt over deze producten. Valuta zijn bijvoorbeeld behoorlijk volatiel en voornamelijk geschikt voor handelen op een korte termijn. Daar waar aandelen, obligaties en ETF’s een veel langere beleggingshorizon kennen. Grondstoffen zijn interessant in tijden waarin het economisch minder gaat wereldwijd, of als diversificatie van je portefeuille.  

Met een ETF zorg je voor spreiding in je portfolio

Vaak is een ETF de beste keuze voor een startende belegger. Beginnen met beleggen in een ETF betekent namelijk, dat je direct een mandje aandelen koopt. Een ETF volgt de waarde van de onderliggende beleggingsproducten. Dit zijn vaak aandelen, maar kunnen ook obligaties of grondstoffen zijn. Een belangrijk voordeel van een ETF ten opzichte van het los kopen van aandelen, is het feit dat je transactiekosten slechts eenmaal betaalt. Daar waar je bij losse aandelen voor de aankoop van ieder van deze aandelen opnieuw transactiekosten verliest. Zeker voor een startende belegger met een beperkt vermogen is een ETF de beste keuze. Datzelfde geldt voor beleggers die voornamelijk passief willen beleggen.  

Bij de aankoop van een ETF heb je keuze uit honderden verschillende soorten ETF’s. Je kunt kiezen voor een index-ETF, wat de populairste producten zijn. Deze index-ETF’s volgen bijvoorbeeld de AEX of de S&P 500. Het zorgt voor een zeer goede diversificatie, waarmee de kans op een groot en vooral snel verlies klein is. Andersom is het verwachte rendement op zo’n belegging vaak ook beperkt.  

Neem de tijd om je te verdiepen in aandelen  

ETF nadeelNa de aankoop van je eerste ETF heb je de tijd om je te verdiepen in aandelen. Wat zijn de belangrijkste factoren om aandelen met elkaar te kunnen vergelijken? Hoe kan ik de WPA, de winst per aandeel, van een bedrijf berekenen en wat zegt dit eigenlijk? Online zijn talloze artikelen te vinden, die antwoord geven op dergelijke vragen. Op deze manier vergaar je voldoende kennis om zelf een technische- en fundamentele analyse van bedrijven te kunnen maken. Het is een vereiste om succesvol te kunnen beleggen in aandelen.  

Ook bij het beleggen in losse aandelen is het erg belangrijk om te zorgen voor diversificatie. Kies aandelen uit verschillende markten, verschillende landen en combineer ze met grondstoffen en obligaties. Een laagconjunctuur in een van de markten waarbinnen je actief bent als belegger, kan zo worden opgevangen door een hoogconjunctuur in andere markten.  

Beleggingsplan maken voor jezelf

crypto stakenJe weet inmiddels waar je een beleggingsrekening aan kunt maken en je kent de verschillende soorten beleggingsproducten. Nu is het zaak om een eerste beleggingsplan voor jezelf te maken. In dit beleggingsplan leg je vast wat je beleggingshorizon is, welke beleggingsproducten je gaat combineren en op welke manier je de winst verzilverd of het verlies beperkt houdt.  

Jongere beleggers hebben vaak een langere beleggingshorizon. Het voordeel hiervan is dat zij in de eerste fase wat meer risico kunnen nemen. De kans dat een verlies nog wordt goedgemaakt is bij een lange beleggingshorizon groot. Tegelijkertijd speelt bij jongeren het risico dat emoties hun gedrag beïnvloeden. Het is het gevaarlijkste bij beleggen! Probeer emoties buiten de beleggingen te houden en handel niet, wanneer je een opgewonden of juist verslagen gevoel ervaart. Houd je altijd aan het plan wat je vooraf maakt!  

Bepaal het moment van verkopen

Naast emotie is ook hebzucht een gevaar bij beleggen. Wees op den duur tevreden met de behaalde winst en verkoop de aandelen of ETF’s. Je kunt de behaalde winst eventueel laten staan en je initiële investering in andere beleggingsproducten stoppen. Ook leuk is het om de gemaakte winst te gebruiken voor zogenaamde small cap aandelen. Het zijn de kleinere bedrijven welke nog een groot potentieel hebben. Tegelijkertijd brengt dit ook grote risico’s met zich mee. Daar je enkel investeert met de behaalde winst, kan het je rendement vergroten. 

Andersom kun je een foute inschatting hebben gemaakt van een aandeel of ETF. Wees in dat geval niet bang om deze te verkopen. Doe dit niet direct bij een verlies van een of twee procent. Je kunt het product bijvoorbeeld verkopen bij een verlies van tien tot vijftien procent. Het is een verlies wat je elders weer goed kunt maken met een succesvolle belegging. Er is niemand bij wie alle beleggingen succesvol zijn.  

Beginnen met beleggen tips

Nu we de basis van starten met beleggen hebben uitgelicht, is het tijd om verder te kijken. Je wilt voorkomen dat je direct veel geld verliest als beginnende belegger. Wellicht ken je dergelijke verhalen uit je directe omgeving. Gelukkig hoeft beleggen niet direct te betekenen dat je veel geld zal verliezen! Andersom ben je morgen ook geen miljonair, wanneer je start met beleggen. Onderstaande beginnen met beleggen tips helpen je de kans op een groot verlies te verkleinen.  

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *