Bearmarkt uitgelegd!

Bear- en bullmarktenDe bear term wordt in de economie in het algemeen gebruikt, maar daarnaast ook op de aandelenmarkt. Een bearmarkt betekent dat de aandelen in het algemeen een neerwaartse trend vertonen. Wat zijn voorbeelden? Wat betekent het voor beleggers? Ontdek er meer over.

Beleggen kan een interessante bezigheid zijn om een mooi rendement te behalen. Gelukkig kiezen veel mensen al voor beleggen als alternatief voor sparen. Wanneer beleggen slim wordt aangepakt, kunnen er mooie winsten behaald worden. En bij dat beleggen zal u ongetwijfeld de termen ‘’bears’’ en ‘’bulls’’ voorbij zien komen. De term ‘’berenmarkt’’ binnen de aandelenwereld heeft een duidelijke betekenis. Wat dat nu exact inhoudt, vertellen we u in dit artikel.

Bearmarkt? Doe er uw voordeel mee! *76.4% van de retailbeleggers verliest geld met CFD’s.

 

Bear term

De vergelijking die het best kan worden gemaakt is wanneer een beer een prooi wil vangen. De beer maakt in dat geval een slaande beweging naar beneden. Zo kunt u alvast een inschatting maken waar sprake van is bij een zogeheten bearmarkt. Veel startende beleggers weten niet wat deze term betekent. Evenals wat onder het tegenovergestelde (een bullmarkt) wordt verstaan. De bear term wordt in de economie in het algemeen gebruikt, maar daarnaast ook op de aandelenmarkt. Eigenlijk betekenen ze in beide situaties hetzelfde. Tijd om er eens wat meer over te ontdekken.

 

Neerwaartse trend

In het Nederlands vertaald betekent een berenmarkt dat de aandelen in het algemeen een neerwaartse trend vertonen. Met andere woorden, er is sprake van een langdurige dalende trend. Er heerst veel pessimisme onder de consumenten. Of in dit geval de beleggers. Dat kan bijvoorbeeld het geval zijn wanneer de economie in een slechte toestand verkeerd. Of doordat beleggers worden overspoeld met negatief economisch nieuws. Bij een bearmarkt verloopt de trend in schommelingen. Zo gaan de koersen van aandelen omlaag, dan weer een tijdje omhoog en daarna weer omlaag.

 

Beurscrash 2008

Wat wel opvalt, is dat de blijvende algemene trend neerwaarts is. Een goed voorbeeld van een bearmarkt? De beurscrash van 2008 na ineenstorting van de Amerikaanse huizenmarkt evenals het failliet gaan van de Lehman Brothers bank. Na de financiële crisis was er sprake van een bearmarkt. Door de slechte situatie in de economie in het algemeen alsmede op de beurzen, hadden beleggers weinig vertrouwen in de gedane investeringen. Oorzaak en een logisch gevolg zou u kunnen zeggen.  

 

Bears zijn verkopers

De bearmarkt heeft daarna nog enkele jaren aangehouden. Inmiddels is de bearmarkt voorbij en hebben veel beleggers weer vertrouwen in de toekomst. Hoewel het goed gaat op de beurzen, is er toch nog altijd geen bullmarkt. Bij een bearmarkt zijn de bears de verkopers. Zij verwachten dat de marktprijs zal dalen. Of dat laatste het geval is, verschilt natuurlijk per branche. Het is verstandig om het laatste nieuws goed in de gaten te houden.  

 

Koersdaling aandelen

Bij een bearmarkt is er dus duidelijk sprake van een daling van de aandelen. Veelal wordt als definitie voor een bearmarkt aangehouden dat er sprake moet zijn van een koersdaling van minstens 20% binnen een periode van twee maanden. Waarom de vergelijking met een beer? Bij een aanval slaat een beer zijn kop en poten naar beneden. Een neerwaartse beweging dus. Eigenlijk is dat het omgekeerde van wat een stier doet. Dat is namelijk een beweging die terug te zien is bij een bullmarkt.

 

 

Teruglopende economische activiteit

Een bearmarkt komt meestal voor wanneer beleggers anticiperen op een teruglopende economische activiteit. Want dat gebeurt uiteraard. Een bearmarkt kan bij obligaties ontstaan door het stijgen van de rente. In dat geval is sparen een interessant alternatief. Hoewel, met de huidige lage spaarrente bij de banken is dat nog maar de vraag. Verderop leest u welk alternatief er is.

 

Herstel bij bearmarkt

Over het algemeen is er weinig kans op snel herstel bij een bearmarkt. De beurs verliest veel waarde wanneer er sprake is van een bearmarkt op de beurs. Het mag duidelijk zijn dat het om een situatie gaat die niet bepaald rooskleurig is. Nu is het niet zo dat een bearmarkt per definitie slecht is. Veel mensen weten namelijk niet dat er zelfs geprofiteerd kan worden van een bearmarkt. Zo kan de belegger er bijvoorbeeld voor kiezen om te speculeren op een dalende koers. En dan kunnen er alsnog mooie rendementen behaald worden.

 

Trends bestuderen

De belegger zal natuurlijk rekening moeten houden met zowel opwaartse als neerwaartse trends. Tenslotte kan naast een behaalde winst ook verlies voorkomen. Dat is natuurlijk het risico bij beleggen. Het kopen van aandelen kan pas winstgevend zijn wanneer de belegger de op- en neergaande trends goed bestudeert. Deze verschillende trends worden regelmatig aangeduid met de zogeheten bearmarkt en bullmarkt. Wilt u de eigen kennis op het gebied van beleggen blijven ontwikkelen? Lees dan regelmatig de artikels op aandelenkopen.nl.

 

Short gaan

Veel beleggers denken dat er bij een bearmarkt en de daarmee gepaard gaande dalende koersen geen winst meer te behalen is. Dat is (gelukkig) niet zo. Dat heeft u hierboven al kunnen lezen. Een bearmarkt kan namelijk het ideale moment zijn om short te gaan. Zo kan er juist winst worden gemaakt dankzij een dalende trend van de aandelenkoersen. Er zijn genoeg voorbeelden te geven van beleggers die short zijn gegaan en mooie winsten behaald hebben.  

 

Derivaten gebruiken

Om het bovenstaande in de praktijk te brengen, zal de belegger gebruik moeten maken van derivaten. Door middel van een derivaat (denk aan een CFD) kan de belegger short gaan op een aandeel. Daalt de koers van het aandeel? Er kan dan een goed resultaat behaald worden. En zo kan er dus alsnog een mooi rendement worden gerealiseerd.

 

Handelen in CFD’s

Handelen in CFD’s kan bij de broker Plus500. Plus500 staat bekend als een betrouwbare en toegankelijke online broker. Deze aanbieder heeft ontzettend veel mogelijkheden. Denk o.a. aan verschillende beleggingsproducten. Met het aanmaken van een persoonlijke account, kunt u direct starten met online beleggen. Bovendien kan alles uitgeprobeerd worden met een speciale demo account. Ideaal om te oefenen met handelen. Wilt u direct beleggen met echt geld? Dat kan bij Plus500 al vanaf 100 euro. In vergelijking met veel andere brokers is dat een relatief lage inleg. *76.4% van de retailbeleggers verliest geld met CFD’s.