Wat zijn bear- en bull markten?Bear- en bullmarkten

Beleggers gebruiken verschillende termen om de situatie op de markt aan te geven, bijvoorbeeld met het oog op beleggingen die ze zelf overwegen te doen. Er kan sprake zijn van zowel een bear markt als een bull markt, twee beschrijvingen voor een negatieve of juist positieve trend op de markt.

Hierbij is het sentiment van de gemiddelde belegger leidend en wordt er minder gekeken naar daadwerkelijke indicatoren. In veel van de gevallen geven de bear markt en de bull markt aanleiding tot een trend reversal, waardoor een daling zich omkeert tot een stijging, of andersom.

Begin hier met handelen in aandelen 

 

Wat is een bear markt?

De term bear markt gebruiken we zowel binnen de economie als op de aandelenmarkt. Het gaat in de beide gevallen om een situatie waarin er sprake is van een langdurige dalende trend, waardoor het pessimisme onder beleggers of consumenten flink toeneemt en er weinig kans lijkt op een snel herstel. In de meeste gevallen verliest de beurs veel van haar waarde. De term ‘bear markt’ is afkomstig van het woord voor ‘beer’, die vaak een slaande beweging omlaag maakt om de prooi te vangen. Ook de algehele markt beweegt zich dan vaak omlaag, waardoor de vergelijking snel gemaakt is.

De meest recente bear markt situatie vond plaats voor, tijdens en na de beurscrash van 2008, toen er wereldwijd sprake was van grote problemen. De markt leek zich alleen maar verder omlaag te kunnen ontwikkelen en er waren maar weinig mensen te vinden die vertrouwen hadden in een groot herstel. Ook in de jaren ’30 van de vorige eeuw was er sprake van een bear markt, waarin de Amerikaanse beurs 90% van de waarde verloor. In principe komt een bear markt behoorlijk vaak voor, al zijn het alleen de grote uitschieters die ook de reële economie treffen en daardoor uiteindelijk tot berichten in de media leiden.

 

Wat is een bull markt?

Aan de andere kant kunt u te maken krijgen met een bull markt. Dit is een situatie op de beurs waarin de investeerders juist veel vertrouwen hebben in de ontwikkeling. Over het algemeen zijn het de particuliere beleggers die op dit moment besluiten in te stappen door een eigen belegging te doen. De grote groep deelnemers binnen een bull markt noemen we ook wel de kudde of de ‘herd’, die vaak pas laat instapt en hierdoor problemen kan veroorzaken. De term ‘bull markt’ is afkomstig van het woord voor ‘stier’, een dier dat vaak met de hoorns in de lucht zwaait.

 

Wat signaleren de markten?

De bear markt signaleert een zwakke situatie op de beurs, waarin er sprake is van een neergaande trend. Er zijn echter ook beleggers die juist op dat moment instappen, omdat ze kansen zien in het herstel dat er doorgaans plaats zal vinden na een slechte periode. De bull markt staat aan de andere kant vol van het positivisme, maar juist dit is een belangrijk gevaar waar u als belegger voor dient te werken. ‘Hoogmoed komt voor de val’ is nergens zo van toepassing als op de aandelenmarkt, waardoor er een flinke daling van de koersen in het vooruitzicht zou kunnen liggen.

Aandelen kopen/verkopen? Maak een account aan bij Binckbank

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.