Wat is het voortschrijdend gemiddelde?

In dit artikel komt u alles te weten over het oortschrijdend gemiddeldevoortschrijdend gemiddelde. Wat is het precies en wat heeft u eraan? We nemen aan dat u een goede belegger wilt worden? Informatie over het voortschrijdend gemiddelde is dan zeker goed om te hebben.

Het voortschrijdend gemiddelde is een belangrijke indicator binnen de technische analyse, die u een goed beeld kan geven van de ontwikkeling van de onderliggende trend. Dit zorgt ervoor dat u op basis daarvan kunt bepalen wanneer het voor u het beste moment is om een nieuwe positie in te nemen, of een bestaande positie te verkopen.

In principe doet u met het voortschrijdend gemiddelde niets anders dan het optellen van de koersen over een bepaalde periode, om deze vervolgens door deze periode te delen. Hierdoor ontstaat er een gemiddelde over een bepaalde periode, op basis waarvan u vervolgens voor de interpretatie kunt zorgen.

 

Eenvoudig voortschrijdend gemiddelde

Een eenvoudig voortschrijdend gemiddelde duiden we ook wel aan met MA, van Moving Average. Het gaat om de meest eenvoudige variant van het voortschrijdend gemiddelde, dat u ook prima zelf uit zou kunnen rekenen. U telt de waarden van de koers over een bepaalde periode bij elkaar op, om deze vervolgens te delen door de periode die u heeft gekozen. Er ontstaat op die manier een gemiddelde koers over die bepaalde periode.

 

Exponentieel voortschrijdend gemiddelde

Wilt u aan de andere kant gebruik maken van een voortschrijdend gemiddelde waarbij u ook rekening houdt met het gewicht dat u aan de verschillende observaties dient te geven? Binnen het exponentieel voortschrijdend gemiddelde hecht u steeds een bepaald gewicht aan een bepaalde waarneming. We spreken hier ook wel van EMA, het Exponential Moving Average. Het voordeel van dit voortschrijdend gemiddelde ten opzichte van de eenvoudige variant is dat u de mogelijkheid heeft om gewichten toe te voegen en er daarmee voor te zorgen dat er een meer representatief gemiddelde ontstaat, op basis van de meest actuele gegevens.

 

Gewogen voortschrijdend gemiddelde

Ten derde kunt u gebruik maken van het gewogen voortschrijdend gemiddelde. Dit is het WMA, het Weighted Moving Average. Het voordeel van dit voortschrijdend gemiddelde is dat u het gewicht lineair vermindert over een bepaalde periode, naarmate u verder teruggaat in de tijd. Een observatie van langer geleden zou minder relevant kunnen zijn dan de koers van gisteren, waardoor het in bepaalde gevallen van belang is om daar rekening mee te houden. U kunt dat doen aan de hand van het gewogen voortschrijdend gemiddelde, waardoor u tot een betere indicatie van de onderliggende trend kunt komen.

 

Welk voortschrijdend gemiddelde gebruiken wij?

Wilt u zelf graag gebruik maken van het voortschrijdend gemiddelde, maar vindt u het lastig om een keuze te maken uit de beschikbare varianten? In de meeste gevallen is het voldoende om gebruik te maken van het eenvoudig voortschrijdend gemiddelde, al zijn er ook specialisten die specifieke voorkeuren hebben voor een van de andere twee.

Met het oog op de duur kunt u het best een 10 daags voortschrijdend gemiddelde gebruiken voor de korte termijn. Gaat het u om een beeld van de middellange termijn? Kies dan voor een voortschrijdend gemiddelde op basis van 50 dagen. Het voortschrijdend gemiddelde op basis van 200 dagen is vooral geschikt voor de lange termijn. Het zijn de professionals die hier over het algemeen veel mee werken, op het moment dat ze belangrijke beslissingen dienen te nemen.

 

Hoe kunt u het instellen?

Het voortschrijdend gemiddelde instellen bij Plus500 is niet moeilijk om te doen. Hieronder kunt u zien op welke manier de indicator kan worden ingesteld!

Voortschrijdend gemiddelde

 

Wat heeft u eraan?

Het voortschrijdend gemiddelde weergeeft de gemiddelden van de afgelopen periode. Door meerdere perioden in te stellen, is het mogelijk om een veel beter beeld te krijgen van deze indicator. Het is wel zo dat de indicator zich natuurlijk baseert op de dingen die in het verleden hebben plaatsgevonden. Ondanks dit feit, is het alsnog zo dat de indicator veel waarde biedt voor de professionele belegger!