Exit puntWat is een trailing-stop?

Wilt u graag gebruik maken van een trailing-stop, of bent u benieuwd naar de verschillen ten opzichte van een reguliere stop-loss? Dit laatste kunt u gebruiken om bij een bepaalde koers een aandeel te verkopen, of dit aan de andere kant juist aan te kopen. Het is een eenvoudige variant van een automatische order, waarmee u ervoor kunt zorgen dat u kansen in de markt kunt benutten, of u bepaalde verliezen kunt beperken. Het nadeel is echter dat het gaat om een statische waarde, terwijl u met een trailing-stop kunt zorgen voor een dynamisch geheel, waardoor u bijvoorbeeld een deel van de winst veilig kunt stellen.

 

Deel van de winst veiligstellen

U kunt met een trailing-stop een deel van de winst veiligstellen, dankzij het meebewegende karakter van deze stop. Op het moment dat u inzet op een koerswinst en daarom een stop-loss wilt plaatsen bij een beweging in de andere richting, verandert de trailing-stop zodra de koers inderdaad stijgt. Stel dat u bij een koers van €8 een stop-los van €6 inzet. Op het moment dat de koers stijgt naar €10, betekent dit bij een stop-loss dat u weer maximaal €4 kunt verliezen. De trailing-stop zal meebewegen, bijvoorbeeld op basis van een vaste waarde. Deze groeit naar €8, waardoor u een deel van de winst veiligstelt om het verlies op te vangen.

 

Risico beperken

Bovendien kunt u op deze manier het risico beperken. Op het moment dat de koers zelfs verder stijgt naar €12 zou dit in het eerste geval kunnen betekenen dat u vervolgens weer 50% van de waarde kwijt kunt raken. Dankzij de trailing-stop is dit niet het geval, aangezien het nu nog maar gaat om een verlies van €2 ten opzichte van de €12. De stop-losses zullen bij een trailing-stop eerder geraakt worden, aangezien u de gemaakte winst gebruikt om de verliezen te beperken.

 

Vast aantal punten

U kunt een trailing-stop op een aantal verschillende manieren instellen, met het oog op de afstand die deze aan zal houden. De meest eenvoudige en voor de hand liggende methode is de trailing-stop op basis van een vast aantal punten. U kiest een bepaalde stop-loss op basis van de waarde van een aandeel. Vervolgens zal de trailing-stop zorgen voor een gelijkblijvende absolute afstand tussen de koers en de stop-loss, waardoor u de winst kunt veiligstellen.

 

Percentage van de koers

U kunt aan de andere kant ook gebruik maken van een trailing-stop op basis van een percentage van de huidige koers. Op het moment dat de koers met 5% daalt kunt u de positie verkopen, iets waarmee de trailing-stop ervoor zorgt dat u toch wat meer risico kunt blijven lopen. De trailing-stop zal niet in werking treden zodra er een kleine dip in de stijging van de koers ontstaat. In plaats daarvan kunt u beter profiteren van de stijging hiervan, al dient u er rekening mee te houden dat u een kleiner deel van de winst veilig zal stellen.

 

Volatiliteit van de markt

Ten derde kunt u voor het bepalen van de afstand van de trailing-stop gebruik maken van de volatiliteit van de markt. U heeft hier een ATR indicator voor nodig. Dankzij de Average True Range kunt u over een bepaalde periode nagaan hoe volatiel de markt is geweest. U kunt er op basis daarvan voor zorgen dat u rekening houdt met grote schommelingen in de koers, of u de trailing-stop aan de andere kant juist wat strakker in kunt stellen. Aan de hand van deze opties kunt u de trailing-stop instellen op de manier die u wenst.

Maak hier direct gebruik van de trailing-stop! 80.5% van de retailbeleggers lijdt verlies op de handel in CFD’s met deze aanbieder. Het is belangrijk dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.