Wat is een stop-limiet nou precies?Stop limiet

Een stop-limiet is een variatie op de stop-limiet order en zit op een iets meer ingewikkelde manier in elkaar. Dat heeft vooral te maken met de twee verschillende stappen die er onderdeel van uitmaken. Samen zorgen ze ervoor dat u de mogelijkheid heeft om een automatische order uit te geven en er daarmee voor te zorgen dat u bijvoorbeeld kunt profiteren van kansen in de markt.

Over het algemeen kunt u de stop-limiet het best gebruiken om na een stijging van de waarde van een aandeel te profiteren van een verdere trend. Mocht de trend zich weer omkeren, dan zorgt u er automatisch voor dat u hier geen grote verliezen door zal leiden.

 

Limierorder

U maakt binnen een stop-limiet gebruik van zowel een stop order als een limietorder. Wat dat betreft bestaat de stop-limiet uit twee delen en is het van belang om er rekening mee te houden dat deze na elkaar zullen worden uitgevoerd. Op het moment dat een bepaald aandeel de triggerprijs haalt verandert de stop-limiet in een limietorder. Vanaf dat moment reageert deze precies hetzelfde, waardoor u er dankzij de stop-limiet als het ware een eerdere stap aan toe kunt voegen. De orders worden volledig automatisch uitgevoerd, zodat u daar zelf geen omkijken naar heeft.

 

Triggerprijs

U kunt de triggerprijs zelf bepalen, aan de hand van uw verwachtingen of de patronen die er in het verleden hebben plaatsgevonden. U zorgt er daarmee voor dat u een goed idee krijgt van hoe de prijs zich zou kunnen ontwikkelen. Op basis daarvan kunt u bepalen wat een geschikte triggerprijs is voor het aandeel dat u op het oog heeft, om er een aantrekkelijk rendement mee te maken. Op het moment dat de koers de triggerprijs bereikt zal de automatische order naar de beurs worden gestuurd en doet u een aankoop of een verkoop.

 

Voorbeeld

Stel dat de koers van het aandeel ING op dit moment €14,25 bedraagt. Op het moment dat u een limiet van €15,25 kiest en een trigger van €16, dan zal uw order automatisch tot uitvoering komen zodra de koers de €6 aantikt. U koopt op dat moment het aandeel, op basis van een limietorder met €15,25 als limiet. Komt de koers vervolgens niet meer op de €15,25 of lager? Dan wordt het tweede deel van de order niet tot uitvoering gebracht. Komt de koers hier wel onder? Dan wordt uw short positie weer verkocht, zonder dat u daar zelf omkijken naar heeft gehad.

Geen bestensorder

Het gaat bij een stop-limiet niet om een bestensorder. Dat betekent dat de order niet altijd tot uitvoering zal komen, zoals dat bij een stop-loss order bijvoorbeeld wel het geval is. In plaats daarvan geeft u specifieke voorwaarden aan, waar de koersontwikkeling aan dient te voldoen. is dit niet het geval, dan worden de orders niet uitgevoerd en vindt er geen transactie plaats.

 

Koop of verkoop

Wilt u gebruik maken van een stop-limiet voor de koop van een aandeel? Houd er dan rekening mee dat de limiet altijd hoger zal liggen dan de stop. Aan de andere kant ligt de limiet juist lager op het moment dat u kiest voor de verkoop van een aandeel of een short positie. U zorgt er op die manier voor dat u automatisch een rendement kunt maken binnen een bepaalde range, ook op het moment dat de koers zich daarvoor in twee richtingen dient te bewegen. Het voordeel van de stop-limiet is dat u in kunt zetten op een tijdelijke trend. Zodra de trend zich weer omdraait en de koers terugkomt tot een normaal niveau heeft u de mogelijkheid om hier een aantrekkelijk rendement mee te maken.

 

Stop-limiet instellen

Een stop-limiet instellen is helaas niet bij elke broker mogelijk. Gelukkig hebben we een deal gesloten met een betrouwbare, gebruiksvriendelijke broker die dit wel mogelijk maakt.

Ga direct beginnen met beleggen!