Herken trends met Stochastisch!Stochastisch

Het stochastische proces kan belangrijke signalen afgeven, op basis waarvan u de mogelijkheid heeft om trends te herkennen. U zorgt er daarmee voor dat u op het juiste moment kunt aankopen en u de effecten of positief aan de andere kant weer op tijd van de hand kunt doen. Het stochastische proces werd bedacht door George Lane en speelt nog altijd een belangrijke rol binnen de technische analyse die veel van de beleggers uitvoeren. Binnen het stochastische proces maakt u gebruik van twee verschillende lijnen. Het gaat om de %K en de %D lijnen. Deze lijnen genereren de belangrijkste signalen binnen de markt, waardoor het van belang is om deze in de gaten te houden.

 

Trendomkeer herkennen

U kunt het stochastische proces gebruiken om een trendomkeer te herkennen, zodat u op tijd posities kunt innemen, of deze aan de andere kant juist kunt verkopen. Op het moment dat er divergentie ontstaat tussen de %D lijnen is de kans groot dat er een trendomkeer plaats zal vinden. Daarnaast kunt u dit nagaan aan de hand van de plaats van de %D-lijn op de koersgrafiek. Gaat het om een overbought (+80) situatie, of wellicht een oversold (-20) situatie? Ook dan is de kans groot dat er een ommekeer plaats zal vinden en is het dus van belang om hiernaar te handelen.

 

Koop- of verkoopsignaal

U kunt het koop- of verkoopsignaal ontvangen op het moment dat de %K-lijn de %D-lijn zal doorkruisen, of wanneer de %D-lijn van richting verandert. De crossing is het meest krachtig op het moment dat de lijnen zich in dezelfde richting bewegen, waardoor het in dat geval van belang is om snel actie te ondernemen. Indien het gaat om een aanwijzing tegen de richting van de huidige trend in, is de kans groot dat u de mogelijkheid heeft om een aantrekkelijke koerswinst te behalen.

 

Trend hervatten

Daarnaast kan er sprake zijn van een 100% waarde in het stochastische proces, zonder dat het gaat om een absolute top. In dat geval is de kans groot dat er een technisch herstel plaats zal vinden, er een reactie komt of er juist sprake zal zijn van aarzeling. De kans is groot dat de trend zich zal weten te herstellen en verder door zal blijven groeien. Het is in dat geval van belang om niet te snel uw conclusies te trekken, om te voorkomen dat u een positie te snel opgeeft of deze wellicht verkeerd inzet.

 

Bodem in de markt

Tenslotte kunt u aan een set-up binnen het stochastische proces zien dat er een bodem in zicht is, waardoor het van belang is om daar rekening mee te houden. Het gaat hierbij om een bearish-divergentie of een bullish-divergentie. De beide situaties kunnen leiden tot een technische reactie of een technische herstelbeweging, die uit zullen monden in een belangrijke bodem binnen de koersontwikkeling. De beide situaties kunnen ook andersom plaatsvinden, met het oog op een belangrijke top. Houd hier rekening mee, om op tijd in te kunnen schatten wanneer er een trendomkeer plaats zal vinden en u daar op de  juiste wijze naar dient te handelen.