Wat is de Relative Strength Index (RSI)?RSI

RSI staat natuurlijk voor de muisarm, maar het staat ook voor Relative Strength Index. De Relative Strength Index is een krachtige indicator om te controleren of de huidige up- of downtrend nog ruimte heeft om verder te bewegen. Veel beleggers maken gebruik van de RSI en het is dan ook zeker de moeite waard om meer informatie op te doen over deze indicator!

Vooral voor het beleggen op de korte termijn is het erg goed om gebruik te maken van deze indicator. Professionele beleggers zijn enthousiast over de indicator en als u er nog geen gebruik van maakt, is het zeker verstandig om hier verandering in te gaan brengen.

 

Wat is de RSI?

Voordat wij ingaan op de Relative Strength Index is het van belang wederom aan te duiden dat er een verschil is met de Relative Strength. De RS-indicator vergelijkt een aandeel met een ander aandeel/marktindex en met de RSI-indicator wordt er gekeken wanneer beleggers te enthousiast hebben ge- of verkocht op de beurs. Bij de RSI wordt er gemeten hoe vaak de koers hoger sluit in vergelijking met het aantal keren dat het lager sluit. De waardes worden vervolgens vergeleken met andere data uit eerdere perioden. Uit deze metingen komt een waarde tussen de 0 en 100 uit.

De berekening van de RSI geschiedt als volgt: RSI = 100 – (100 / (1 + (gemiddelde stijging / gemiddelde daling))). Het is verstandig om te bekijken hoe deze berekening tot stand komt, maar als belegger hoeft u daar niet al te lang bij stil te staan aangezien de waarden van de RSI-indicator in de grafieken worden verwerkt. De RSI-indicator onderscheidt de volgende drie zones:

Een koopsignaal wordt afgegeven indien de RSI de 30-lijn in opwaartse richting kruist en een verkoopsignaal wordt afgegeven indien de RSI de 70-lijn in neerwaartse richting kruist. Wanneer de RSI de 70-lijn opwaarts nadert, is de verwachting dat het aandeel overgewaardeerd is en dat het weer zal gaan dalen. Bij een neerwaartse nadering van de 30-lijn is er een indicatie dat beleggers weinig vertrouwen in het aandeel hebben en dat het ondergewaardeerd wordt. Het instellen van de RSI indicator is niet moeilijk, dit kan erg eenvoudig worden gedaan bij de broker Plus500 *CFD service. 76,4% verliest geld. Bekijk de onderstaande printscreens om hier een beter beeld bij te krijgen.

RSI bij Plus500

RSI en Plus500

 

Voorbeeld

In het onderstaande voorbeeld zullen wij kijken naar het koersverloop van het aandeel TomTom. Hierbij is de RSI-indicator toegevoegd om koop- en verkoopsignalen te bepalen. Zoals u aan de oranje lijn kunt zien, komen de toppen van de koersgrafiek hoger te liggen, terwijl de toppen van de RSI aan het dalen zijn. Hierdoor wordt de betrouwbaarheid van het verkoopsignaal vergroot. In dit geval liet de koers van TomTom vervolgens een dalende trend zien; indien u op het verkoopsignaal geanticipeerd had, was uw kapitaal hiertegen beschermd. Indien u een beginnende belegger bent en geen gehaaste beslissing wilt nemen tot koop of verkoop, is het verstandig de maximumwaarde te verhogen naar 80 en de minimumwaarde te verlagen naar 20.

RSI voorbeeld

Als belegger dient u op uw hoede te zijn dat het RSI tevens valse koop – en verkoopsignalen kan afgeven. Wij zouden u willen aanraden om de RSI complementair te gebruiken op andere indicatoren. Om de betrouwbaarheid van deze strategie te verhogen, zou u de RSI-14 kunnen combineren met de EMA-12 en EMA-30 welke de korte termijn goed weergeven.

Indien de RSI de 30-lijn of 70-lijn aan het naderen is, dient u de volume-indicatoren in de gaten te houden. Hierdoor bent u beter in staat om te bepalen wanneer er divergentie zal plaatsvinden; dus wanneer de belangstelling voor het aandeel onder de beleggers toeneemt en de koersverloop een omgekeerde richting zal krijgen.

 

Wilt u meer informatie? Bekijk dan de onderstaande video