Aandelen beoordelen met de Piotroski F-scorePiotroski F-score

Zou het niet geweldig zijn als er een selectieprocedure bestaat bij het selecteren van de juiste aandelen? U kunt dan gigantische winsten behalen, jaar in, jaar uit! De Piotroski F-score kan u helpen om kwaliteitsaandelen te selecteren, aandelen die beter presteren dan het gemiddelde en op die manier zorgen voor een aantrekkelijk rendement.

De professor testte zijn theorie op 20 jaar beleggingsdata tot 1996 en kwam tot de conclusie dat hij op die manier een rendement wist te realiseren dat 7,5% boven dat van de markt lag. Indien hij de theorie omkeerde en short ging op de slechte aandelen lukte het hem zelfs een rendement van 23% per jaar te behalen, waardoor het resultaat nog een stuk beter was. Ook recent onderzoek toont aan dat de Piotroski F-score nog altijd werkt om geld in winnaars te steken en daar een aantrekkelijk rendement mee te maken.

 

Geld in winnaars

Het is volgens Piotroski de kunst om uw geld in winnaars te steken, aangezien dit de aandelen zijn die er binnen een mandje voor zorgen dat de slechte resultaten van andere aandelen gecompenseerd worden. Indien u de mindere aandelen weg kunt laten ontstaat er een hoger rendement. De Piotroski F-score is gebaseerd op 9 vragen. Het gaat hierbij om:

  1.           Was de winst voor bijzondere zaken in het laatste boekjaar positief?
  2.           Was de operationele kasstroom in het laatste boekjaar positief?
  3.           Was het rendement op het balanstotaal hoger dan in het boekjaar voor het laatste boekjaar?
  4.           Ligt de operationele kasstroom hoger dan de winst?
  5.           Ligt de nettoschuld lager dan vorig jaar?
  6.           Is de liquiditeit verbeterd (current ratio)?
  7.           Heeft het bedrijf geen aandelen uitgegeven tijdens het boekjaar?
  8.           Is de bruto marge verbeterd ten opzichte van het vorige boekjaar?
  9.           Is de turnoverratio verbeterd in het laatste boekjaar?

De verschillende vragen voor de Piotroski F-score geven aan dat het van belang is om een fundamentele analyse uit te voeren en op die manier na te gaan hoe bepaalde aandelen waarschijnlijk zullen presteren. De verschillende vragen gaan in op bijvoorbeeld het winstpotentieel van de onderneming, maar vervolgens ook op de solvabiliteit van de onderneming en uiteindelijk de efficiëntie van het bedrijf op het operationele vlak. Indien deze aspecten in orde zijn is de kans groot dat een aandeel met een lage waarde op de beurs, binnenkort op zal gaan lopen.

 

Verscholen winnaars

Het is binnen de Piotroski F-score de kunst om op zoek te gaan naar de winnaars in de markt, die op dit moment nog verscholen liggen. Hij ging dan ook altijd graag op zoek naar bedrijven die goede resultaten in de boeken hebben staan, maar waarvan die resultaten nog niet tot uiting zijn gekomen in de prijs van het aandeel.

Op het moment dat een aandeel een lage waarde heeft vormt dat vaak een goede kans om een aantrekkelijk rendement te maken. Een aandeel met een hoge waarde kan niet veel verder omhoog, zeker niet wanneer er een weerstand bereikt wordt. Door de Piotroski F-score te berekenen heeft u de mogelijkheid om na te gaan welke bedrijven nog potentie hebben en een aantrekkelijk rendement kunnen laten zien. Des te beter u erin slaagt om de Piotroski F-score te berekenen en op basis daarvan de handelen, des te groter de kans op een mooi rendement is.