Momentum is een technische indicator!Momentum

Het Momentum is een bekende technische indicator en maakt dan ook bijna standaard onderdeel uit van de technische analyse. U kunt het zelf op een relatief eenvoudige manier berekenen, maar het is aan de andere kant gebruikelijk om dit binnen de software te laten doen en de visuele informatie vervolgens zelf te beoordelen. Het Momentum is een relatief eenvoudige indicator en helpt u bij het inschatten van de kracht van een trend. U kunt die informatie gebruiken om in te schatten in hoeverre het verstandig is om een effect aan te kopen, of dit aan de andere kant juist op tijd te verkopen.

 

Kracht van een trend

De kracht van een trend geeft aan in hoeverre de kans groot is dat deze zich door zal blijven ontwikkelen, of dat er aan de andere kant juist sprake zal zijn van een trend reversal. Heeft u een long positie en lijkt de stijgende trend zich om te gaan keren? Dan is het van belang om het effect op het juiste moment van de hand te doen. Aan de andere kant kunt u zorgen voor een aankoop, wanneer een dalende trend zich om lijkt te draaien. Zolang de kracht van de trend groot genoeg blijft geeft het Momentum eigenlijk aan dat u de positie vast kunt blijven houden.

 

Berekening van Momentum

De berekening van het Momentum vindt automatisch plaats binnen de verschillende soorten software waar u gebruik van kunt maken. De berekening bestaat uit het verschil tussen de koers van dit moment en die van een aantal dagen terug. U kunt in principe zelf bepalen hoe ver u de vergelijking terug laat lopen, om op basis daarvan een kortere of wat langere trend weer te kunnen geven. Laat dit afhangen van de snelheid waarmee de koers zich de laatste tijd heeft ontwikkeld en de snelheid waarmee u wenst te handelen.

 

Beweging omhoog of omlaag

Op het moment dat de koers krachtig toeneemt zal het Momentum dit laten zien door sterk boven de nullijn naar boven toe te bewegen. Dit geeft aan dat de trend omhoog nog even door zal blijven zetten en dat dit een goed moment is om een long positie in te nemen, of deze nog een tijdje aan te houden. Aan de andere kant kan de beweging ook omlaag plaatsvinden, of kan de kracht van de stijging juist afnemen. In dat laatste geval zal het Momentum een top laten zien en beweegt de lijn zich vervolgens weer meer richting de nullijn.

 

Koop- en verkoopsignalen

Op het moment dat een koers krachtig begint te dalen zal deze zich onder de nullijn gaan begeven, waardoor u kunt zien dat het goed is om een short positie in te nemen. Op het moment dat de kracht van de daling toeneemt beweegt de lijn zich verder van de nullijn af. Aan de andere kant kan de kracht van de daling afnemen, wat aan kan geven dat er een trend reversal plaats kan gaan vinden. Het Momentum beweegt zich dan weer terug naar de nullijn, nadat er een bodem heeft plaatsgevonden. U kunt aan de hand daarvan inschatten wat de beste handelingen zijn.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *