Wat is marktkapitalisatie en wat heeft u hieraan?

De marktkapitalisatie van een onderneming duiden we ook wel aan met de beurswaarde, de market cap of de beurskapitalisatie. De verschillende benamingen duiden uiteindelijk hetzelfde aan, namelijk de waarde van een onderneming, op basis van de aandelen zoals die op de beurs beschikbaar zijn. De waarde van de onderneming volgt uit de waarde per aandeel, maal het aantal aandelen. Des te groter de marktkapitalisatie van een bepaalde onderneming, des te groter we ook de waarde hiervan inschatten. Het is mogelijk om op basis van deze market cap na te gaan wat bijvoorbeeld de grootste onderneming ter wereld is, een eer die in 2013 aan Apple toekwam.

 

Waarde van de aandelen

De marktkapitalisatie staat voor de totale waarde van de aandelen, volgens de beurskoers van dat moment. Dit zorgt ervoor dat de beurswaarde nooit stabiel is, maar dat deze van dag tot dag kan verschillen. Afhankelijk van wat de handelaren willen betalen voor een bepaald aandeel, zal de beurswaarde van een onderneming hoger of lager uitvallen. De prijs van de aandelen is afhankelijk van een groot aantal verschillende factoren, waaronder de vraag op basis van bijvoorbeeld de recente resultaten of de berichtgeving rondom een bepaalde onderneming met een notering aan de beurs.

 

Bereken de marktkapitalisatie

Het is mogelijk om zelf de marktkapitalisatie van een onderneming te berekenen, bijvoorbeeld om na te gaan wat deze in totaal waard is en welk bedrag u in theorie nodig heeft om het totaal over te nemen. U kunt zelf een berekening maken, door uit te gaan van het aantal uitstaande aandelen. Staan er bijvoorbeeld 1,2 miljoen aandelen uit en bedraagt de beurskoers op dit moment €42? Dan bedraagt de totale marktkapitalisatie van die onderneming €50.400.000. Indien de koers morgen zakt naar €39 blijft daar nog €46.800.000 van over. Wat dat betreft kunnen schommelingen in de koers flinke gevolgen hebben voor de beurswaarde.

 

Verschil met intrinsieke waarde

Houd er rekening mee dat de marktkapitalisatie niet gelijk staat aan het aantal uitstaande aandelen maal de intrinsieke waarde. De intrinsieke waarde van de aandelen staat voor het bedrag waartegen deze zijn uitgegeven, op basis van de waarde van de onderneming. Vervolgens zorgen beleggers er met hun aan- en verkoopgedrag voor dat de koers op kan lopen, of aan de andere kant juist kan dalen. In de marktkapitalisatie van een onderneming zit wat dat betreft het ‘gevoel’ dat de markt bij een bepaalde onderneming heeft. In vaktermen spreekt men ook wel van het sentiment, onder beleggers.

 

Notering aan de beurs

Op basis van de marktkapitalisatie krijgen ondernemingen een notering aan bepaalde onderdelen van de beurs, of in bepaalde indices. In Nederland hebben we bijvoorbeeld een Micro cap, een Small cap, een Mid cap en een Large cap. Binnen de Large cap vallen de 25 ondernemingen met de grootste marktwaarde, die daarmee een belangrijke invloed hebben op de algehele economische situatie in een land als Nederland. Op een moment dat een onderneming aan marktkapitalisatie weet te winnen is het mogelijk om binnen te dringen binnen de hogere segmenten, aangezien de invloed toe zal nemen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *