De MACD/OsMA…wat is het precies?MACD

De Moving average convergence/divergence (MACD) is een veelgebruikte technische indicator. Veel professionele beleggers maken volop gebruik van de indicator. Met de MACD is het mogelijk om een trendomkeer in het koersverloop van een beleggingsproduct, zoals bijvoorbeeld een aandeel te voorspellen.

De indicator kan een trend bevestigen of juist het tegenovergestelde weergeven. Het is dan wat meer oppassen geblazen bij de trend die plaatsvind. Het is aan te raden om deze indicator toe te passen bij het monitoren van koersen op de korte termijn.

 

Wat doet de MACD precies?

De Moving Average Convergence of Divergence weergeeft het verschil tussen 2 exponentiële moving averages (standaard periodes: 12 en 26 dagen). Door deze groene signaallijn is weer een 12-daags exponentieel Moving Average getrokken (rode lijn). Er wordt dus gekeken naar het gemiddelde van 12 en 26 dagen. Wanneer deze gemiddelden bekend zijn, is het mogelijk om hier ook weer een gemiddelde over te berekenen. Dit is in feite wat de MACD doet. Het gaat dus om een gemiddelde van gemiddelden.

De indicator is vaak bekritiseerd vanwege het falen van de methode om adequaat te reageren op marktschommelingen. Sinds de crash van de beurzen in 2000, is MACD geen primaire methodiek van analyse meer binnen veel strategieën, maar eerder een monitoringgereedschap. De onderstaande printscreen weergeeft de instellingen die aan te raden zijn bij het toepassen van de indicator in de praktijk. Het is bij Plus500 *(CFD service. 76,4% verliest geld) heel eenvoudig om met deze indicator te werken.

MACD bij Plus500

Plus500 en MACD

 

Het gebruik van de MACD

Het is verstandig om de indicator te gebruiken in combinatie met andere indicatoren zoals bijvoorbeeld de RSI en het Voortschrijdend gemiddelde. Gebruik de MACD niet als hoofdindicator en kijk dus ook nooit naar de MACD alleen. Dit is heel belangrijk om te onthouden. De MACD is een goede indicator, maar het belang van deze indicator moet wel iets worden gerelativeerd.

 

Wilt u meer informatie? Bekijk dan de onderstaande video

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *