Lineaire regressie

Lineaire regressie

De lineaire regressie maakt voor veel beleggers onderdeel uit van het standaardpakket dat ze tot hun beschikking hebben, met betrekking tot de technische analyse. Dat heeft onder andere te maken met het feit dat het een belangrijke technische bewerking is, die statistisch interessante informatie op kan leveren. We gebruiken de lineaire regressie binnen het beoordelen van aandelen, maar ook binnen een brede toepassing van de statistiek wordt er veel mee gewerkt.

Het is een methode om een trendlijn weer te geven, op basis van de kortst mogelijke afstand tot de verschillende waarnemingen. In dit geval zijn de prijsontwikkelingen de waarnemingen en probeert de lineaire regressie tot een zo goed mogelijk lopende trendlijn te komen. Het is op basis van de trendlijn mogelijk om trendreversals in het verleden te herkennen, bijvoorbeeld om op zoek te gaan naar een patroon.

 

Moving Average

De lineaire regressie lijkt deels op de Moving Averages of het Bewegend Gemiddelde en ook de manier waarop u hier gebruik van kunt maken komt in een aantal gevallen overeen. U kunt de lineaire regressie over het algemeen automatisch laten berekenen, waardoor u eenvoudig een trendlijn op kunt roepen op het moment dat u naar de ontwikkelingen binnen een bepaalde markt kijkt. Houd er rekening mee dat de lineaire regressie vooral een bevestigende waarde heeft, dus dat u er lastig voorspellingen mee kunt doen.

Net als het Moving Average kunt u deze indicator echter wel gebruiken om patronen in het verleden van de koers te herkennen. Heeft u bijvoorbeeld het idee dat een bepaalde gebeurtenis in de toekomst vergelijkbaar is met een situatie uit het verleden? Dan kunt u de lineaire regressie gebruiken om na te gaan welke invloed dit had op de trends die er hebben plaatsgevonden.

 

Trend herkennen

U kunt op basis van de lineaire regressie trends herkennen, zowel in een opgaande als een neergaande beweging. Dit is zeer interessant, aangezien de trends binnen de markten u de mogelijkheid bieden om een koerswinst te maken. Neem een short of een long positie in op het moment dat er sprake is van een trend en zorg ervoor dat u de positie op het juiste moment weer van de hand doet. U kunt de lineaire regressie niet gebruiken om heel direct trends te voorspellen, maar deze indicator kan u wel helpen om ze beter te leren herkennen.

Bovendien zal de lineaire regressie met behulp van het snijpunt tussen de prijsgrafiek en de indicator laten zien wanneer er sprake was van een wijziging van de trends. De trend reversals die in de toekomst plaatsvinden kunnen u een interessante mogelijkheid tot investeren opleveren.

 

Bevestigende indicator

De lineaire regressie is een zogenaamde bevestigende indicator, wat betekent dat u deze kunt gebruiken om terug te kijken op de historie van de koers. U kunt op basis daarvan patronen gaan herkennen, maar het is helaas niet goed mogelijk om er de nabije toekomst mee te voorspellen of in te schatten. Dat heeft vooral te maken met het feit dat de lineaire regressie eigenlijk altijd laat zal zijn in vergelijking met de prijswijziging. Dat zou ervoor zorgen dat u niet op tijd de beslissing kunt nemen om een aankoop of verkoop te doen, wanneer u alleen naar de lineaire regressie zou kijken.

 

Geef een reactie