Leer hoe u een lijngrafiek kunt analyseren!

LijngrafiekEen lijngrafiek, ook wel koersgrafiek maakt onderdeel uit van de technische analyse en zorgt ervoor dat u inzicht kunt krijgen in de ontwikkeling van een bepaalde koers. Hoe beweegt de koers zich vandaag de dag en hoe zit met het de ontwikkelingen tijdens de afgelopen maanden of jaren?

Het is aan de hand van een lijngrafiek mogelijk om iets te zeggen over de ontwikkeling van een onderneming, binnen de markt waarin deze actief is. Veel beleggers besteden dan ook uren aan het bekijken van koersen via de lijngrafiek.

 

Overzicht over tijd

De lijngrafiek plot de ontwikkeling van de koers, ten opzichte van de tijd waarin dit gebeurde. De tijd wordt hierbij op de X-as weergegeven, de horizontale as die we van links naar rechts af kunnen lezen. De waarde van een aandeel staat op de Y-as, waardoor deze over het algemeen een schommeling in de verticale richting laat zien. Op het moment dat het beter gaat met de koers van een aandeel schiet deze omhoog, terwijl de lijngrafiek aan de andere kant ook een duikeling kan laten zien.

 

Verschillende tijdspannes

Het is binnen een lijngrafiek mogelijk om verschillende tijdspannes uit te kiezen, waarmee u de ontwikkeling beter in kunt schatten. Kijk bijvoorbeeld naar de ontwikkeling van de laatste week. Komt u er achter dat het aandeel flink aan waarde gewonnen heeft en denkt u dat er nog meer in het vat zit? Kijk dan ook naar de lijngrafiek van de afgelopen maand en die van het afgelopen jaar. Het is best mogelijk dat de algemene trend zich juist omlaag beweegt. Het is in dat geval wellicht niet zo verstandig om een long positie in te nemen, of hier überhaupt nog langer naar te kijken.

 

Ontwikkeling en gebeurtenissen

De lijngrafiek op zich vertelt u weinig over de gebeurtenissen die er hebben plaatsgevonden en het effect op de koers van het aandeel. Het is wat dat betreft interessant om de geschiedenis van een onderneming in te duiken en daarbij ook de algehele situatie op de markt mee te nemen. Hoe ontwikkelde het aandeel zich ten tijde van lastige economische tijden en hoe ging het aan de andere kant toen de markt weer aantrok? Hoe zit het met de verschillende seizoenen waarin een onderneming actief is en is het mogelijk om een patroon te ontdekken binnen de gegevens die de lijngrafiek laat zien?

 

Geen garantie

Houd er rekening mee dat de lijngrafiek geen enkele garanties kan bieden met het oog op de ontwikkeling van een koers die u te wachten staat. Zelfs wanneer er sprake is van een duidelijk patroon kan dit in de toekomst totaal anders uitvallen. Het is van belang om hier goed rekening mee te houden, al neemt dat niet weg dat de lijngrafiek een belangrijk onderdeel van de technische analyse uitmaakt. U kunt aan de hand daarvan in ieder geval nagaan hoe de koers zich ontwikkelt heeft en wat u op basis daarvan kunt zeggen over uw huidige verwachtingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *