Gebruik kwartaalcijfers bij uw fundamentele analyse!

Kwartaalcijfers

Kwartaalcijfers zijn van groot belang, omdat ze veel invloed hebben op de wijze waarop de koers van een aandeel zich ontwikkeld. Kwartaalcijfers rapporteren de financiële resultaten van een onderneming over de periode van drie maanden. Ze geven inzicht in de ontwikkelingen m.b.t. de balans, winst- en verliesrekening en liquiditeitsbegroting. Ook geven ze inzicht in schulden, cashflows, orders en toekomstige verwachtingen van een onderneming.

Bij het uitkomen van kwartaalcijfers zijn er ontzettend veel kansen en als belegger is het van belang om deze naar uw eigen voordeel om te buigen. Veel beleggers weten alleen niet hoe ze kwartaalcijfers op de juiste wijze kunnen analyseren en beoordelen. Als u wel weet hoe dit werkt heeft u een flinke voorsprong op uw mede beleggers.

 

Over kwartaalcijfers

Kwartaalcijfers rapporteren de financiële prestaties van een onderneming over een periode van drie maanden. Het is natuurlijk zo dat elke beursgenoteerde onderneming verplicht is om jaarcijfers te publiceren en deze zijn dan ook vaak de leidraad voor de bedrijfsvoering voor het betreffende jaar. Kwartaalcijfers geven alleen wel erg goed inzicht in de manier waarop deze bedrijfsvoering ook daadwerkelijk wordt uitgevoerd. Het kan zo zijn dat er ineens een verminderde orderstroom ontstaat, of dat er bijvoorbeeld noodgedwongen een flinke afschrijving plaatsvind op een machine. Kwartaalcijfers geven deze inzichten en geven aan in hoeverre er verschillen ontstaan tussen de begrote cijfers en de werkelijke cijfers.

In een jaar zijn er meerdere periodes waarin de kwartaalcijfers naar buiten komen. Het zogeheten kwartaalcijferseizoen heeft grote invloed op de manier waarop aandelen zich ontwikkelen. In het kwartaalcijferseizoen zijn er ontzettend veel kansen op de beurs. De beurs is dan erg volatiel en vooral voor de korte termijn zijn er grote mogelijkheden beschikbaar. Deze mogelijkheden kunnen door de belegger optimaal worden benut wanneer u ook al direct inspringt op kwartaalcijfers die naar buiten komen.

 

Voor de publicatie van kwartaalcijfers

Allereerst is het van belang om te weten wanneer een onderneming met kwartaalcijfers komt, op diverse nieuwssites is dit te achterhalen. Wanneer u eenmaal weet dat een onderneming met kwartaalcijfers gaat komen, kunt u al gaan analyseren en kijken wat de beste beslissing kan zijn. Dit kunt u doen op basis van intuïtie, maar dit is natuurlijk niet echt de beste strategie. U kunt ook kijken naar kwartaalcijfers van ondernemingen in dezelfde branche, als deze cijfers er goed uitzagen, is de kans redelijk aanwezig dat de cijfers van uw geselecteerde onderneming/aandeel er ook goed uit zullen zien. Een andere manier om een goede beslissing te maken kan zijn door te kijken naar vorige kwartaalcijfers of jaarcijfers. Deze geven vaak een redelijke indicatie van de manier waarop de onderneming zich zal gaan ontwikkelen.

Als u van een gokje houdt is het zeker interessant om net voor de publicatie van kwartaalcijfers een positie te openen. Als u wat zekerder van uw zaak wilt zijn, is het beter om te wachten tot de dag of enkele dagen na de publicatie.

 

De dag van de publicatie van kwartaalcijfers

Op de dag dat er kwartaalcijfers worden gepubliceerd zullen in veel gevallen de CEO (Chief Executive Officer) en de CFO (Chief Financial Officer) een persconferentie/conference call geven. Deze wordt opgezet zodat beleggers goede inzichten kunnen krijgen in de ontwikkelingen van de onderneming. De daadwerkelijke kwartaalcijfers worden vaak als een persbericht op de site van de onderneming gezet. Meestal volgt er een interview met de CEO van de onderneming, dit is zeker het geval wanneer het gaat om belangrijke kwartaalcijfers die interessante ontwikkelingen laten zien. Ook in tijden wanneer een onderneming het moeilijk heeft, zal er extra aandacht naar deze ontwikkelingen gaan.

De media, maar ook instituten, beginnende en gevorderde beleggers kijken op deze dag dus heel nauwkeurig naar de ontwikkelingen en trends die de onderneming de afgelopen drie maanden heeft doorgemaakt. Er wordt vaak ook goed gekeken naar de orderinstroom (aantal nieuwe opdrachten/klanten die zijn binnengehaald). De schuldpositie en de liquiditeit van de onderneming is vaak ook van belang om goed door te nemen.

Kwartaalcijfers van de ene onderneming kunnen ook invloed hebben op een andere onderneming. Als BP met cijfers komt die erg tegenvallen door een lage olieprijs, kan het zo zijn dat de aandelen van Shell ook flink dalen. Er wordt door oplettende beleggers, maar vooral door grote instituten dus erg nauwkeurig naar de cijfers gekeken.

 

Na de publicatie van kwartaalcijfers

Na de publicatie van kwartaalcijfers zullen analisten, maar ook gevorderde beleggers de kwartaalcijfers nog eens grondig doornemen. Dit is verstandig om te doen, omdat er zo voor uzelf wellicht nog wat extra inzichten ontstaan, die u in eerste instantie niet tot u kon nemen. Veel beleggers nemen de kwartaalcijfers niet voldoende door. Dit is ontzettend jammer, aangezien kwartaalcijfers één van de weinige manieren is om echt financiële inzichten te krijgen over de bedrijfsvoering van een onderneming.

Het advies van Aandelenkopen.nl is dan ook vooral om toch nog eens goed naar die kwartaalcijfers te kijken, ook al zit het meeste nieuws al in de koers verwerkt. Door de cijfers nog eens goed door te nemen krijgt u een beter gevoel bij de bedrijfsvoering en zo kunt u ook betere beslissingen maken over de manier waarop het aandeel zich op de lange termijn zal gaan ontwikkelen.

 

Het advies is dan ook altijd om het belang van kwartaalcijfers nooit te onderschatten!

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *