Economische factoren zijn van groot belang!

Economische factoren bij beleggen
Als belegger is het erg belangrijk dat u rekening houdt met economische factoren. Economische factoren zijn van groot belang binnen de economische analyse, omdat ze ingaan op de afzetmogelijkheden van bedrijven, valutaschommelingen, inflatie, het consumentenvertrouwen en bijvoorbeeld de hoogte van alle import en export.

Economische factoren spelen stiekem een erg belangrijke rol bij het beleggen. Onbewust hebben we allemaal onze vooroordelen en meningen klaar over bepaalde markten of regio’s. Door economisch naar bepaalde ontwikkelingen te kijken is het mogelijk om ook echt een gefundeerd oordeel hierover te vellen.

 

Economische cijfers en ontwikkelingen

Economische cijfers en ontwikkelingen hebben een erg grote invloed op het verloop van de aandelenmarkten. Bij lage rentestanden (zoals nu het geval is) is geld goedkoop. Dit betekent dat sparen niet loont, maar lenen juist wel. Dit is een ideaal klimaat voor beleggen. In tijden van lage rentestanden zien we over het algemeen stijgende beurskoersen. Als u als belegger op de hoogte bent van de wereldwijde rentestanden heeft u een voordeel ten opzichte van andere beleggers.

Iets anders waar u naar kunt kijken is consumentenvertrouwen. Als dit vertrouwen toeneemt zal dit zich gaan vertalen naar meer omzet voor bedrijven zoals Ahold en Unilever. Deze aandelen zijn interessant om te kopen in tijden van hoog consumentenvertrouwen. Zorg ervoor dat u ten alle tijden op de hoogte blijft van de laatste ontwikkelingen op dit gebied. Zo kunt u ook de juiste beleggingsbeslissingen maken. Ga voor de laatste cijfers bijvoorbeeld naar het CBS of Eurostat. Deze sites komen met grote regelmaat met de laatste ontwikkelingen op economisch gebied.

 

Voorbeelden van economische factoren

Op basis van economische factoren kan worden vastgesteld dat de koopkracht van Chinezen de komende jaren flink gaat toenemen. Als belegger kan het daarom verstandig zijn om in een aandeel zoals Alibaba te gaan zitten. Werkgelegenheid is ook een interessante om te analyseren voor een aandeel zoals Randstad. Import- en exportcijfers zijn weer interessant voor grote handelsondernemingen. Bekijk ook de onderstaande economische visie van ING over de tweede helft van 2015.
 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *