De driehoeksformatie is een zeer belangrijk en veel voorkomend koerspatroon. Hierbij zijn er drie soorten te onderscheiden, namelijk: de stijgende, de dalende rechthoekige driehoek en de symmetrische driehoek.

 

Stijgende rechthoekige driehoek

Bij een stijgende rechthoekige driehoek kunt u zien dat de weerstandslijn horizontaal loopt en de steunlijn tot het snijpunt stijgt. Hieruit is aan de hogere bodems af te leiden dat de vraag het aanbod overtreft. Indien het aanbod een dieptepunt heeft bereikt, zal er een uitbraak in opwaartse richting ontstaan.

 

Dalende rechthoekige driehoek

Bij een dalende rechthoekige driehoek kunt u zien dat het steunlijn horizontaal loopt en het weerstandslijn tot het snijpunt daalt. Aan de lagere bodems is af te leiden dat beleggers weinig vertrouwen hebben in een ommekeer en daarom hun aandelen steeds op een eerder moment verkopen. De vraag zal een dieptepunt bereiken waardoor het aandeel verder in neerwaartse richting zal lopen

 

Symmetrische driehoek

Bij een symmetrische driehoek kunt u zien dat de weerstandslijn en steunlijn geleidelijk convergeren. Beleggers nemen uit angst steeds eerder hun winsten waardoor er lagere toppen ontstaan. Indien het aandeel weer gedaald is en goedkoop genoeg bevonden wordt, zijn beleggers geneigd om het aandeel weer aan te schaffen. Bij een symmetrische driehoek is het in vergelijking met de rechthoekige driehoeken lastiger om vroegtijdig aan te geven of de koers een opwaartse of neerwaartse richting zal gaan aannemen. Het is van belang om in de gaten te houden of (1) de driehoek op zijn middelpunt doorbroken wordt en of (2) de volumes sterk zijn toegenomen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *