Leer hier alles over de Directional Movement Index (DMI)!

De Directional Movement Index van Wellis Wilder (1978) is een krachtige indicator die u als technisch analist zou kunnen gebruiken om te bepalen of er sprake is van een trendbeweging. Indien u deze indicator op de juiste manier gebruikt, zult u inzien dat het zeer betrouwbare signalen kan afgeven met betrekking tot het bepalen van de juiste timing van aan- en verkoop van aandelen.

De Directional Movement Index bestaat uit drie lijnen: DI+ geeft de positieve krachten weer, DI- geeft de negatieve krachten weer en ADX geeft de volatiliteit van een beweging weer. De DMI-indicator geeft een koopsignaal indien de DI+ de DI- in opwaartse richting kruist. Een verkoopsignaal wordt gegeven indien de DI+ de DI- in neerwaartse richting kruist.

Om de betrouwbaarheid van deze signalen te verhogen, is het van belang dat de volatiliteit van het aandeel groot genoeg is. Meestal wordt er een keuze gemaakt uit DMI-14 en DMI-30, die een periode beschouwen van 14 en 30 dagen. Indien u op korte termijn de juist timing van aan- en verkoop van aandelen wilt bepalen, is het aan te raden om de DMI-14 te hanteren in uw analyse. De betrouwbaarheid van de koop- en verkoopsignalen zou u kunnen verhogen door de DMI-30 toe te passen, waardoor u met minder foutieve signalen zal kampen. Het nadeel hiervan is echter dat deze indicator trager zal reageren, waardoor koop- en verkoopsignalen later zullen worden gegeven.

In het onderstaande voorbeeld zullen wij op basis van de cross over-techniek kijken naar het koersverloop van het aandeel Philips. Hierbij is de DMI-indicator toegevoegd om koop- en verkoopsignalen te bepalen. De blauwe lijn geeft de DI+ (opgaande krachten) weer en de oranje lijn de DI- (neergaande krachten). Met de verticale gestippelde lijnen zijn de koopsignalen (groen) en verkoopsignalen (rood) aangegeven.

DMI 1

 

DMI en ADX

Aan de hand van het volgende voorbeeld gaan wij ons verder verdiepen in de Directional Movement Index. Voor de onderstaande grafiek zijn dezelfde gegevens gebruikt als in het voorbeeld hierboven maar nu is de ADX (paarse lijn) aan de DMI+ (blauwe lijn) en DMI- (oranje lijn) toegevoegd.

De afkorting ADX staat voor Average Directional Index en meet de kracht van een trendmatige beweging. In het voorbeeld hierboven hebben wij gekeken wanneer er sprake is van een koop- of verkoopsignaal. Aan de hand van de ADX kan er bepaald worden of een dergelijk signaal wel of niet opgevolgd dient te worden. Indien de ADX stijgt, zal de kracht van de trendmatige beweging (stijgend of dalend) toenemen. Een dalende ADX geeft een signaal af dat de trend aan het afzwakken is. Alvorens u de ADX in uw analyse gaat toepassen, is het van belang dat deze een minimale waarde dient te hebben. Meestal wordt een minimale waarde van 25 gehanteerd. Indien de DM+ en de DMI- elkaar kruisen (in op- of neerwaartse richting) en ADX ligt onder de kritieke waarde van 25, dient u het koop- of verkoopsignaal niet op te volgen.

DMI 2

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *