De Commodity Channel Index (CCI) is een populaire indicatorCCI

Wat doet de CCI?  Hoe werkt de CCI en hoe kunt u deze als korte termijn belegger op de beste manier toepassen? In dit artikel komt u alles te weten over de CCI en wat u aan de CCI heeft. Veel beleggers gebruiken deze indicator in ieder geval en wij raden u ook aan gebruik te maken van deze indicator.

 

De CCI

De Commodity Channel Index (CCI) is uitgevonden door Donald Lambert in 1980 en wordt wereldwijd door veel beleggers gebruikt. De populaire technische indicator is gespecialiseerd in het signaleren van verandering van het momentum in de prijsbewegingen. Het is met deze indicator dus mogelijk om signalen te kunnen aflezen die weergeven of een trendbeweging op zijn eind loopt. De CCI kijkt naar de afwijking/deviatie van de prijs van zijn statisch gemiddelde. Wanneer de koers afwijkt van een bepaalde bandbreedte, kan dit dus duiden op een verandering van trend. Dit klinkt misschien heel moeilijk, maar eigenlijk valt het best mee. De onderstaande video helpt u enorm bij de Commodity Channel Index.

 

Hoe kunt u de CCI toepassen?

De CCI zal zich ongeveer 70 tot 80% van de tijd bevinden op niveaus van -100 of +100. Wanneer de CCI zich naar de +100 gaat, zult u de positie moeten kopen. De koers gaat dan echter wel langzaam naar een “overbought” situatie. Wanneer de CCI weer richting de 0 zakt, zult u de positie moeten sluiten en short moeten gaan. Dit geldt uiteraard ook voor de omgekeerde situatie. Het is dus eigenlijk niet al te moeilijk om de CCI toe te kunnen passen. Toch vergt het wat oefening, maar wanneer u alles door heeft, is het mogelijk om hier flinke rendementen mee te behalen op de beurs.

Het is ook belangrijk om te onthouden dat een verandering in de CCI niet direct een verandering in de koers betekent. Er zit in veel gevallen wat tijd tussen deze twee onderdelen. Doordat deze indicator een afgeleide van een afgeleide is, is het verstandig om ook te kijken naar patronen op de CCI zelf. Er kunnen patronen worden opgemerkt die van grote waarde zijn bij het handelen op de beurs. Dubbele toppen, dubbele bodems, trendlijnen enz. kunnen worden opgemerkt bij de indicator.

 

Let op!

Het is helaas zo dat u niet altijd (in de meeste gevallen niet) een koers op het laagste punt kunt kopen en op het hoogste punt weer kunt verkopen. Dit moet u ook niet willen! Het is beter om een trend te volgen dan een trend te ontdekken. Bij het ontdekken van een trend (wanneer de trend dus nog grotendeels moet beginnen), is de kans erg groot dat er een foute beslissing wordt genomen. Het kan bijvoorbeeld voorkomen dat de beurs de andere kant opgaat. Dan zit u dus met een verlies en dat moet u niet willen. Het is daarom ook gewoon het beste als u een trend volgt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *