Bollinger Bands: technische indicator

Bollinger bands

Bollinger Bands is een technische indicator en wordt door veel mensen gebruikt tijdens het beleggen. Als indicator is Bollinger Bands een goed hulpmiddel om het innemen van een positie te timen. Daarnaast kan het ook gebruikt worden bij het sluiten van een positie.

Bollinger Bands klinkt u misschien niet direct bekend in de oren. Toch wordt het als technische indicator door veel mensen gebruikt tijdens het beleggen. De indicator helpt mensen bij het maken van beslissingen op de beurs. Het is ontwikkeld door John Bollinger, een financieel analist uit de Verenigde Staten. Bollinger handelde in de jaren 80 in opties, maar er miste volgens hem wat bij de technische analyse tools van dat moment. Zo besloot hij de Donchain channels en de Kletner Bands te combineren. Hij gaf er zijn eigen twist aan. Het resulteerde in de Bollinger Bands indicator.

De Bollinger bands is in principe een indicator die meeloopt met de werkelijke koers. De Bollinger Bands gaan uit van de simpele en tegelijkertijd toch ook zo belangrijke gedachte. Deze gedachte is dat de koersen zich tussen de 70 en 80% van de tijd in een bepaalde bandbreedte bewegen. Als de koers zich buiten deze bandbreeddte van 70 a 80% gaat bewegen, kan er sprake zijn van het begin van een trend.

 

Goed hulpmiddel

Als indicator is Bollinger Bands een goed en handig hulpmiddel om het innemen van een positie (beter) te timen. Daarnaast kan het ook gebruikt worden bij het sluiten van een positie. Beide is namelijk wel zo belangrijk. Voor alle duidelijkheid, met een positie wordt een transactie bedoelt. Doordat Bollinger Bands eenvoudig te gebruiken is, is het bij veel verschillende beleggers ook populair. Simpel gezegd proberen beleggers met behulp van de Bollinger Bands een trend te ontdekken. En daar vervolgens dus ook op in te spelen. Zo vallen mooie winsten te behalen. Bollinger bands geeft informatie zoals:

Deze informatie is natuurlijk de basis en de kern van het beleggen op de korte termijn. De Bollinger bands helpen u bij het herkennen van de bovengenoemde punten. Dit alles bij elkaar zorgt ervoor dat de indicator van groot belang is bij de technische analyse en het korte termijn beleggen.

 

Drie bands (lijnen)

Het wordt gekenmerkt door een drietal lijnen (bands). De bovenste en onderste lijnen worden middels een standaarddeviatie berekend. Met de standaarddeviatie wordt een rekenkundige maat bedoelt voor de spreiding van de getallen rondom het gemiddelde. Beide Bollinger lijnen worden op de koers geplaatst. Ze creëren een dynamische trend rondom de koers. De middelste lijn is het gemiddelde van de bovenste en onderste lijn. In sommige gevallen wordt deze lijn weggelaten, aangezien hij eigenlijk niet echt van toepassing is bij het gebruiken van de Bollinger Bands.

 

Volatiliteit meten

Eigenlijk kan met de Bollinger Bands de volatiliteit in de markt worden gemeten. Als indicator is de Bollinger Bands dus ook belangrijk bij het bepalen van de koers evenals de manier waarop deze zich ontwikkeld. Het midden van de Bollinger Bands is het 20-daags voortschrijdend gemiddelde. De standaarddeviatie wordt vervolgens berekend van de afwijking van de slotkoers op de 20 voorgaande beursdagen van dat voortschrijdend gemiddelde.

 

Bovenste/onderste lijn

We kunnen ons voorstellen dat u zich afvraagt hoe dat nou precies zit bij de Bollinger Bands. Daarom het volgende: de bovenste Bollinger lijn ligt twee keer de standaarddeviatie boven het voortschrijdend gemiddelde. De onderste Bollinger lijn ligt daarentegen twee keer de standaarddeviatie onder het voortschrijdend gemiddelde. Het klinkt op deze manier wellicht als een ingewikkelde berekening. Waar het echter om gaat, is dat u het eenvoudig kunt toepassen. Bollinger Bands is toe te passen bij de CFD-broker Plus500. Verderop leest u meer over deze online broker.

 

Afstand Bollinger Bands

Wanneer er sprake is van volatiele tijden, dan is de afstand tussen de Bollinger Bands en de koers behoorlijk wat groter in vergelijking met rustige tijden. Anders gezegd; wanneer de koers opwaarts door de bovenste Bollinger Band uitbreekt, dan is dat een signaal dat het beleggingsproduct te snel is gestegen. Uiteraard geldt het tegenovergestelde voor een te snelle daling. De koers is in dat geval ondergewaardeerd. Is de ruimte tussen de Bollinger Bands verbreed? De volatiliteit van het aandeel is dan toegenomen.

 

Lijnen dezelfde kleur

In tegenstelling tot veel andere indicatoren hebben de lijnen van de Bollinger Bands allemaal dezelfde kleur. Ergens ook logisch aangezien ze niet door elkaar kunnen lopen. Het bovenste blijft dus altijd het bovenste en het onderste altijd het onderste. Voor u als belegger wel zo prettig om te weten. Het is ook zeker een van de redenen waarom de ervaren, maar ook de startende beleggers de Bollinger Bands gebruiken.

 

Geen (ver)koopsignaal

Hoewel de indicator de volatiliteit in de markt aangeeft, is het geen (ver)koopsignaal. Onthoud u dat te allen tijde. Opent u een positie omdat de markt de bovenste of onderste lijn raakt? Zorg in dat geval altijd dat u een stop-loss of stop-limit zet om te voorkomen dat u verlies maakt, mocht de prijsstijging of daling toch doorzetten. Zo hoeft u ook niet continu alle koersen te volgen. Wordt de door u opgegeven stopprijs bereikt? In dat geval koopt of verkoopt u de order automatisch tegen de dan geldende marktprijs.

 

Technische analyse tool

Het gaat bij de Bollinger Bands dus duidelijk om een technische analyse tool. Er wordt dus geen rekening gehouden met kwartaalcijfers, plotselinge situaties of nieuwsberichten. Naast het gebruik van deze technische analyse tool zult u dus altijd een oog op de marktontwikkelingen moeten houden. Over het algemeen zijn de Bollinger Bands belangrijk bij het succesvol beleggen op de beurs op kort termijn. Denk bijvoorbeeld aan het welbekende short gaan.

 

Bollinger Band gebruiken

Uiteraard wilt u de Bollinger Bands zo goed mogelijk gebruiken bij het beleggen. Tenslotte is het daarom allemaal te doen. Het is zeker verstandig om eerst te kijken wanneer er precies een trend is. Het vaststellen kan door te kijken of de candlestick boven of onder de bovenste of onderste Bollinger Band uitkomt. Vervolgens kunt u ervoor kiezen een positie te openen. En daarbij is het ook belangrijk om vast te stellen wanneer de trend voorbij is. Veel beleggers gaan juist met dat laatste de fout in. U dus hopelijk niet.  

 

Bollinger bands bij Plus500

Het is bij de broker Plus500 *(CFD service. 76,4% verliest geld) erg eenvoudig om de Bollinger bands in te stellen. Aandelenkopen.nl is fan van de onderstaande instellingen van deze technische indicator. Door de indicator op deze manier in te stellen, zorgt u ervoor dat het erg eenvoudig wordt om op de juiste manier deze indicator af te lezen en juist toe te passen.

 Bollinger bands op Plus500

*CFD service. 76,4% verliest geld (Illustratieve prijzen)

De onderstaande printscreen weergeeft het aandeel Google en de manier waarop deze zich heeft ontwikkeld. Er is vervolgens ook te zien hoe de Bollinger bands dit verloop ondersteunen. Wat hier opvalt is dat er bijvoorbeeld op 18-06 om 21:00 een signaal ontstond, dat aangaf dat de maximale bandbreedte was bereikt. De 5 candlesticks die daarna te zien zijn, weergeven een beeld van een dalende koers. De Bollinger bands heeft dit dan ook goed aangegeven.

Plus500 en bollinger bands

*CFD service. 76,4% verliest geld (Illustratieve prijzen)

Het ontwikkelen uw eigen strategie

Bij het ontwikkelen van een strategie is het van groot belang dat u nadenkt over de wijze waarop er sprake is van een trend en hoe u hiervan kunt profiteren. Hiernaast is het ook belangrijk om te bekijken wanneer een trend voorbij is en wanneer de positie kan worden gesloten. Vooral dit laatste is iets dat door veel beleggers niet effectief wordt aangepakt.

De Bollinger bands is een goede aanvulling op het ontwikkelen van uw eigen strategie. Het helpt u bij het bepalen van aan- en verkoopmomenten van diverse beleggingsproducten. Aandelenkopen.nl heeft een gedeelte van de onderstaande winst te danken aan het correct gebruik maken van de Bollinger bands!

Grote winst
*CFD service. 76,4% verliest geld (Illustratieve prijzen)
 

 

Maak hier direct een account aan en stel de Bollinger bands in!

 

Wilt u meer informatie? Bekijk dan de onderstaande video

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *