Google
Google

Bid en ask

Lees hier alles over bid en askBid en ask

Wilt u handelen op de beurs? Dan is het van belang om onder andere rekening te houden met de bid en ask. Deze begrippen horen bij het speculeren op de beurs, indien u aandelen voor op de lange termijn koopt zal u daar veel minder mee te maken hebben. Het is wat dat betreft een begrip dat onder andere voorkomt binnen de forex handel. Houd in dat geval goed rekening met bid en ask, om te voorkomen dat uw rendement verloren gaat aan het verschil dat de brokers vragen om u van dienst te kunnen zijn.

 

Bid

Op het moment dat u een bepaald effect in handen heeft en u dat graag wilt verkopen, geldt de bid prijs. Deze is lager dan de ask prijs en staat voor het bedrag dat de ‘markt’ u wil geven voor een bepaald effect. Stel dat u bijvoorbeeld dollars wilt kopen met euro’s, dan krijgen we te maken met de bid en de ask prijs. U koopt voor €75 aan dollars en krijgt er daar bijvoorbeeld 100 voor. U zou de dollars theoretisch weer terug kunnen ruilen naar euro’s, maar daar krijgt u net na de transactie over het algemeen minder euro’s voor terug. Dat heeft te maken met het feit dat de bid prijs voor de dollars bijvoorbeeld €0,70 is. Dat zou betekenen dat u nog €70 voor de 100 dollars kunt krijgen, waardoor u een negatief rendement van €5 maakt.

 

Ask

Zou u de dollars verkopen voor de €70 en heeft u daarna het idee dat u er toch beter aan doet om de dollars weer aan te kopen? Dan is de kans groot dat u op datzelfde moment een ask prijs van €0,75 of meer zal ervaren. Dat betekent dat u (opnieuw) €75 dient te betalen, om 100 dollars in uw bezit te krijgen. De ask prijs staat voor het bedrag dat de markt vraagt om u een bepaald effect aan te kunnen bieden. Deze prijs ligt hoger dan de bid prijs en zorgt er daarmee voor dat de broker kan verdienen aan de transactie die u doet.

Het verschil tussen de bid en de ask prijs noemen we de spread. Het is van belang om deze goed in de gaten te houden wanneer u gaat handelen. U kunt op die manier voorkomen dat de kosten te hoog oplopen. Het is vooral van belang om op de bid en ask prijs te letten wanneer u een relatief groot aantal transacties doet, aangezien de kosten dan gemakkelijk kunnen oplopen.

 

Handelen en spread

Het is tijdens het handelen van belang om de spread in de gaten te houden. Des te kleiner de spread is, des te gemakkelijker het is om een positief rendement te behalen met de transacties die u wenst te doen. Op het moment dat er sprake is van een spread gaat dit af van het rendement dat u kunt maken. Betaalt u de bid prijs voor een bepaald effect, verkoop dit dan pas op het moment dat het rendement dat u maakt in ieder geval groter is dan de spread die u betaalt op basis van de ask prijs.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *