Google
Google

Beta

Krijg meer informatie over Beta!Piotroski F-score

Beta is de tweede letter uit het Griekse alfabet, die zowel binnen de wiskunde als de financiële wereld een aantal toepassingen kent. Binnen het beleggen helpt Beta ons om na te gaan hoeveel risico een bepaald aandeel met zich meebrengt.

We kunnen dankzij Beta iets zeggen over de koersgevoeligheid van een fonds, voor bewegingen die er in de markt plaatsvinden. Des te hoger Beta is, des te meer de koers zal fluctueren op het moment dat er sprake is  van een stijging of een daling in de markt. Beta komt voort uit de CAPM berekening, een belangrijke berekening om een aandeel ten opzichte van de markt in te kunnen schatten.

 

Getal na berekening

De Beta geeft ons aan hoe een aandeel zal reageren op het moment dat er binnen de gehele markt een stijging of een daling van de koersen plaats zal vinden. Op die manier kunnen we wat zeggen over het risico en is het mogelijk om een portefeuille samen te stellen. Dat neemt aan de andere kant niet weg dat Beta niet meer is dat een getal, dat we door middel van een ingewikkelde berekening kunnen uitrekenen. Beta staat voor de fundamentele verhouding tussen het beperken van het risico en het aan de andere kant maximaliseren van de opbrengst. Des te meer opbrengst we wensen, des te meer risico we daarvoor dienen te nemen.

 

Markt heeft een beta van 1

De markt heeft per definitie een Beta van 1. Dit is de benchmark die we gebruiken, om daar de aandelen vervolgens tegen af te kunnen zetten. Op het moment dat een aandeel heftiger reageert dan de markt zullen we hieraan een Beta van meer dan 1 toekennen, aan de andere kant ontstaat er een Beta minder dan 1 op het moment dat een aandeel minder heftig reageert dan de markt. Op die manier kan de Beta ons belangrijke informatie geven over bepaalde aandelen.

 

Toepassing op aandelen

Stel dat we aandelen Ahold kopen en deze een Beta van 0,8 hebben. Op het moment dat de markt als geheel 5% meer waard zal worden zal het aandeel van Ahold slechts 4% meer waard worden. Aan de andere kant zal de daling beperkt blijven, op het moment dat de markt als geheel een verlies laat zien.

Heeft het aandeel Shell aan de andere kant een beta van 1,4? Dan betekent dit dat het aandeel Shell 14% aan waarde zal verliezen, op het moment dat de markt 10% van de waarde verliest. Uiteraard loopt de winst aan de andere kant ook harder op wanneer een aandeel een hoge Beta heeft.

 

Kies uw risico

U kunt Beta gebruiken om na te gaan hoeveel risico u loopt met een bepaald aandeel. Des te meer risico u wenst te lopen, des te hoger u de Beta kunt kiezen. Wilt u aan de andere kant zorgen voor een meer stabiele belegging, waarmee u de waarde van uw kapitaal kunt behouden? Dan is het over het algemeen verstandig om gebruik te maken van een relatief lage Beta. Probeer bovendien voor een combinatie van hoge en lage Beta’s te zorgen, om tot een goede portefeuille van aandelen te kunnen komen. Bekijk ook de video hieronder over Beta, deze verschaft u meer inzicht over deze term.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Met een demo account kunt u goed oefenen!

Google

Een echt geld account is zeker aan te raden!

Google

Direct CFD’s kopen?

Broker Plus500 logo

*Voorwaarden van toepassing

  • Rating: 9,2
  • Binnen 5 minuten geregeld!
Open gratis demo met €20.000!  

Plus500 biedt een CFD service aan. Dit is alleen geschikt voor gevorderden en dus niet voor beginners. Zorg ervoor dat u alle risico's m.b.t. tot CFD's kent.

Plus500 is geautoriseerd en wordt gecontroleerd door de CySec (Cyprus Securities and Exchange Commision). Licentie nr. 250/14.

Plus500UK Ltd is geautoriseerd en gereguleerd door de Financial Conduct Authority (FRN 509909).

Google