Beta: graadmeter koersgevoeligheid van een bepaald fonds

Piotroski F-score

Beta is de tweede letter uit het Griekse alfabet. De term Beta kent zowel binnen de wiskundige en financiële wereld een aantal toepassingen. U begrijpt dat wij van aandelenkopen.nl uitgaan van de term Beta die op het beleggen van toepassing is. Wist u namelijk dat Beta ons helpt bij de keuze van een bepaald aandeel? Het helpt ons om na te gaan in welke mate er risico wordt gelopen met een aandeel.

We kunnen dankzij Beta iets zeggen over de koersgevoeligheid van een fonds, voor bewegingen die er in de markt plaatsvinden. Des te hoger Beta is, des te meer de koers zal fluctueren op het moment dat er sprake is  van een stijging of een daling in de markt. Beta komt voort uit de CAPM berekening, een belangrijke berekening om een aandeel ten opzichte van de markt in te kunnen schatten.

Kennis in de praktijk brengen? Ga naar CFD-broker Plus500!

 

Gevoeligheid in de koers

Met andere woorden: dankzij Beta kan er iets gezegd worden over de gevoeligheid in de koers van een bepaald fonds. Het gaat om bewegingen die in de markt plaatsvinden. Simpel gezegd zal een koers meer fluctueren bij een stijging of daling in de markt, wanneer er sprake is van een hogere Beta. Een lagere beta betreft bedrijven die meer op zichzelf staan en minder schommelingen in de koers hebben.

 

CAPM-berekening

Beta komt vooruit uit de zogeheten CAPM-berekening. Het gaat om een belangrijke berekening die u helpt inschatten wat de waarde van een aandeel is ten opzichte van de markt. Vragen die er rondom Beta ontstaan zijn dan: hoe reageert een aandeel op het moment dat er binnen de hele markt een daling of stijging van de koersen plaatsvindt? We kunnen vervolgens iets zeggen over het risico en dus of het mogelijk is om een portefeuille samen te stellen.

 

Beta: een cijfer

Nu hoor ik u denken, dat Beta moet wel iets mega ingewikkeld zijn. De berekening is inderdaad erg ingewikkeld. Toch is de Beta aan de andere kant niets meer dan een cijfer. Het cijfer staat voor de fundamentele verhouding tussen het beperken van het risico enerzijds en het maximaliseren van de opbrengst anderzijds. Wanneer u meer opbrengst wenst, net als zoveel mensen, dan dient u meer risico te nemen.

 

Voorbeelden van bedrijven

Wij van Aandelenkopen.nl maken graag direct de vertaling naar de bedrijven. Daarom geven wij u graag voorbeelden. Bedrijven met een hoge Beta zijn bijvoorbeeld: ING, Aegon, ABN-AMRO en andere grote financiële instellingen. Een ander voorbeeld is Shell. De reden daarvoor is dat de olieprijs een erg belangrijke factor vormt op de winst. Wanneer de olieprijs iets raars zou doen, dan daalt Shell harder.

Air France-KLM is ook een hoog Beta bedrijf. De laatste tijd zijn er veel problemen met het management. Ook zijn er stakingen. De winst bij bedrijven met een hoge Beta is dus afhankelijk van wat de rest van de markt doet. Natuurlijk hebben we ook de bedrijven met een lage Beta. Voorbeelden zijn: Ahold Delhaize, KPN en Akzo Nobel. Het zijn op zichzelf staande bedrijven die minder schommelingen in de koers kennen.


 

Benchmark: de markt

Het benchmark welke we gebruiken bij de Beta is de markt met een Beta van 1. Hier zetten we de aandelen tegen af. Een aandeel kan heftiger reageren dan de markt. In dat geval kennen we een Beta van boven de 1 toe. De Beta die lager dan 1 is, is het gevolg van een aandeel wat minder heftig reageert dan de markt. Zo geeft de Beta ons belangrijke informatie over de toestand van bepaalde aandelen.

 

Toepassen op aandelen

Laten we voor het gemak het voorbeeld van Ahold er eens bij pakken. Op het moment van kopen hebben de Ahold-aandelen een Beta van 0,8. Wanneer de markt in zijn geheel 5% meer waard wordt, dan zal het Ahold-aandeel slechts 4% meer waard worden. Wanneer de markt in zijn geheel minder waard wordt, dan zal de daling aan de andere kant ook beperkt blijven. Hebben Shell-aandelen een beta van 1,4? Het Shell-aandeel zal dan 14% in waarde dalen, wanneer de markt 10% van de waarde verliest. Aan de andere kant loopt de winst sneller op wanneer het aandeel een hoge Beta heeft.

 

Defensief beleggen

We komen nu aan op de vraag hoe u Beta zelf kunt gebruiken bij de risicobepaling van aandelen. Bent u van nature wat meer een defensievere belegger? Voor alle duidelijkheid hebben wij het hier over de belegger die geen slapeloze nachten wilt en graag stabiele winsten ziet (weliswaar kleiner). Het gaat om gevallen waarin de waarde van het kapitaal behouden kan blijven. In een dergelijk geval zijn aandelen met een relatief lagere Beta aantrekkelijker om in te handelen.

 

Offensief beleggen

Bent u van nature meer een offensieve belegger? Met andere woorden: heeft u een wat meer agressieve vorm van beleggen en bent u bereid meer risico te lopen? Veelal gaat het hier om jongeren en mensen met een langere beleggershorizon. Het zijn mensen die bereid zijn om sneller risico te lopen. In een dergelijk geval zijn aandelen met een hogere Beta dan interessanter.

 

Combinatie lage en hoge Beta

Natuurlijk kan het goed zijn dat u wilt handelen in fondsen met een lage en hogere Beta. U kunt gerust voor een combinatie van lage en hoge Beta’s kiezen. Zo kunt u tot een goede beleggingsportefeuille van aandelen komen. Uiteraard maakt u hierin volledig uw eigen beslissingen.   Indien u wilt starten, raden wij u aan een persoonlijke account aan te maken bij de CFD-broker Plus500. Deze betrouwbare broker maakt het mogelijk om zowel in bedrijven te beleggen met een hoge alsmede een lage Beta.

Bovendien kunt u de grootste stijgers en dalers qua koers zien in een overzicht die zich elke dag ververst. Liever eerst wat experimenteren met handelen in verschillende bedrijven? Maak in dat geval een demo account aan. U krijgt dan 40.000 euro aan oefengeld. Wissel ook zeker de grafieken en indicatoren om een goed inzicht te krijgen in de verschillende aandelen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *