De beoordeling van het management is belangrijk!Beoordeling management

Het management van een onderneming is verantwoordelijk voor het dagelijks bestuur. Het is de groep van personen die ervoor zorgt dat de onderneming operationeel goed draait, dat de financiën op orde zijn en er op de juiste plaatsen nieuwe investeringen worden gedaan.

Het is wat dat betreft van belang om het management te beoordelen en er daarmee voor te zorgen dat u hier een goed beeld van krijgt. Op het moment dat u vertrouwen heeft in het management is de kans groot dat andere beleggers dat ook zullen hebben. Dit leidt er uiteindelijk toe dat u kunt rekenen op een stijging van de koers van het aandeel.

 

Visie van het management

U kunt bij de beoordeling van het management allereerst goed kijken naar de opbouw in het jaarverslag. De kans is groot dat het management de gemaakte keuzes zal verklaren, waardoor u na kunt gaan of u zich hierin kunt vinden. Hoe gaat het management om met de kansen die er op dit moment liggen en hoe zit het bijvoorbeeld met de voornemens om meer duurzaam te werk te gaan? Neem in de beoordeling van het management ook wensen tot investeringen mee, aangezien het van belang is om na te gaan welke richting het management met de onderneming op wil.

 

Ontwikkeling gedurende de laatste jaren

Aan de andere kant is het bij de beoordeling van het management verstandig om even terug te kijken, om na te gaan hoe de laatste jaren hebben uitgepakt voor de onderneming. Is de onderneming vanuit een financieel mindere positie opgeklommen, of heeft het bedrijf aan de andere kant juist te maken gekregen met zwaar weer?

Ligt dit aan een verandering van het management, of is de situatie om het bedrijf heen veranderd en slaagt het management erin om de onderneming hier zo goed mogelijk tegen te beschermen? Het zijn bij de beoordeling van het management belangrijke zaken, aan de hand waarvan u kunt bepalen of u in dit bedrijf kunt investeren.

 

Aan- en verkoop

Heeft het management onlangs nieuwe onderdelen aangekocht, of aan de andere kant juist verkocht? Dit geeft over het algemeen veel informatie over de koers die men met het bedrijf op wil. Worden er bepaalde divisies verkocht om het bedrijf slanker te maken, of breidt het bedrijf zich juist uit en zorgt het daarmee voor belangrijke schaalvoordelen of integraties? Ga bij de beoordeling van het management zoveel mogelijk uit van de richting waarin men in de toekomst wenst te gaan, aangezien dit het succes van de onderneming zal bepalen.

 

Jaarverslagen beoordelen

Bovendien kunt u de jaarverslagen beoordelen bij de beoordeling van het management, om na te gaan hoe de financiële ratio’s het door de jaren heen doen. Is de onderneming sterker geworden, of lijkt het er aan de andere kant juist op dat de problemen de laatste tijd alleen maar groter worden? Leg de cijfers uit de jaarverslagen zelf naast elkaar, of maak gebruik van de vergelijkingen die men zelf maakt. Op die manier zorgt u voor een goede vergelijking van de jaarverslagen en een beoordeling van het management, op basis waarvan u de keuze om wel of niet in een onderneming te investeren kunt maken.

 

Vertrouwen van beleggers

De beoordeling van het management is van groot belang, aangezien naast u ook andere beleggers deze zullen maken. Op het moment dat het management u niet weet te overtuigen is de kans groot dat ook andere beleggers liever niet investeren in deze onderneming. In dat geval neemt de vraag naar het aandeel af en is de kans op basis van de wet van vraag en aanbod groot dat de koers zal dalen. U kunt hier rekening mee houden binnen de investeringsbeslissingen die u neemt, om een zo aantrekkelijk mogelijk rendement veilig te kunnen stellen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *