Gebruik de bandbreedte bij korte termijn beleggen!Bandbreedte

Als belegger is het van belang om te weten hoe de koers zich op een bepaalde handelsdag kan ontwikkelen. Verschillende onderzoeken hebben hier een aantal constateringen over aangetoond.

Er is gekeken naar de bandbreedte, dit staat voor het verschil tussen de hoogste en laagste koers van een bepaald beleggingsproduct. Vooral voor daytrading (beleggen op korte termijn) is het van belang om meer te weten te komen over de bandbreedte en de manier waarop deze zich kan ontwikkelen.

 

Wat is de bandbreedte?

Zoals al eerder vermeld staat de bandbreedte voor het verschil tussen de hoogste en laagste koers van een bepaald beleggingsproduct. Als een aandeel zoals bijvoorbeeld Ahold op een handelsdag tussen de €13,50,- en €14,- per aandeel wordt verhandeld, bedraagt de bandbreedte €0,50 per aandeel.

De theorie over de bandbreedte stelt dat een koers en bijna alle gevallen in een bepaalde bandbreedte blijft. Bij stabiele en bij de wat meer defensieve aandelen is dit vooral het geval. Een aandeel zoals Ahold is wel een voorbeeld van een defensief aandeel en als het aandeel van Ahold op een bepaalde dag van €13,50 naar €14,30 stijgt, is het aandeel dus verder gestegen dan de bandbreedte toestaat. De kans is heel groot dat het aandeel weer terugzakt naar de €13,50 tot €14,- range. In dit geval moet u dus een short positie aangaan.

 

Onderverdeling van de beurs

Het is goed om te weten dat de beurs per handelsdag in 3 verschillende tijdsfases kan worden ingedeeld. Het gaat hierbij om: voorbeurs, hoofdbeurs en nabeurs. Veel beleggers zijn niet op de hoogte van deze onderverdeling en dit is jammer, aangezien het handig is om deze verdeling te kennen.

Onderzoeken hebben aangetoond dat er bij de voorbeurs, de hoofdbeurs en de nabeurs in vrijwel alle gevallen een bandbreedte bestaat, waarin de koers zich ontwikkelt. Bij de voorbeurs en de nabeurs is deze bandbreedte ongeveer 1%. Bij de hoofdbeurs gaat het om een bandbreedte van ongeveer 2%. De onderstaande afbeelding toont deze resultaten aan.

Ontwikkeling bandbreedte

 

Wel opletten!

Deze bandbreedte geldt vooral voor grote indexen zoals de AEX, Nasdaq, FTSE100 enz. Bij defensieve aandelen is het ook mogelijk om goed gebruik te maken van de “bandbreedte techniek”. Bij agressieve aandelen en cyclische aandelen is de kans vrij groot dat de bandbreedte wordt overschreden, dit is ook zeker het geval wanneer er nieuws, zoals kwartaalcijfers naar buiten worden gebracht. Het is dus goed opletten wanneer u deze techniek toepast en u moet wel weten waar u mee bezig bent.

Voor daytrading is het in ieder geval heel goed om te beseffen dat de markten in principe binnen bepaalde marges bewegen. Deze marges worden in de meeste handelsdagen niet overschreden. Alleen bij uitzonderlijke situaties en bij situaties waarin er bijvoorbeeld groot nieuws naar buiten wordt gebracht is dit het geval.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *