AMX aandelen

AMX staat voor Amsterdamse Midkap Index. In de AMX zijn de 25 middelgrote beursgenoteerde ondernemingen opgenomen. De naam Midkap komt van de samentrekking van kapitalisatie en midden. Inmiddels is het al een aantal jaren mogelijk om in de AMX te beleggen of opties af te sluiten met het oog op de ontwikkeling ervan. In dit artikel vertellen we u graag meer over de Amsterdamse Midkap Index. Wanneer werd de index bijvoorbeeld opgericht? Dat en nog veel meer!

AMX index

Degiro
4.5/5

Beste Nederlandse broker & Laagste kosten

AMX verwachtingen – De toekomst van AMX

In deze tijden is het erg lastig om uitspraken te doen over de toekomst. Het team van Aandelenkopen.nl heeft besloten om zich daarom hier ook niet aan te wagen.

Het is momenteel niet mogelijk een goed beeld van de AMX verwachtingen de komende jaren. Zo blijft het koffiedik kijken voor deze verwachtingen in 2021 – 2025.

Historie AMX

De historie van de AMX gaat al even terug. De index bestaat al sinds 1995. Het is dus al een aantal jaren mogelijk om in deze index te beleggen. De AMX staat voor de tweede 25 bedrijven aan de Amsterdamse beurs, wat betekent dat het gaat om de nummer 26 tot en met 50. De verschillende ondernemingen worden op een rij gezet op basis van het handelsvolume. Op basis daarvan wordt een keuze gemaakt.

De reden voor de oprichting was de behoefte aan een index van bedrijven waarin veel gehandeld werd en die niet in de AEX waren opgenomen. Koopt u AMX aandelen? U belegt dan in bedrijven die ook bij andere beleggers in trek zijn. En dat maakt het natuurlijk interessant voor beleggers. In één oogopslag is te zien welke bedrijven niet in de AEX index staan en welke door veel of grote beleggers gekozen worden.

De AMX wordt vaak als de kleinere broer van de AEX gezien. In de volksmond wordt er ook wel over de Midkap gesproken. Een leuke vergelijking is die met het voetbal. De AEX is dan de eredivisie. En de AMX is de eerste divisie. Het is de kweekvijver met alle talenten die het al dan niet tot de AEX kunnen schoppen. De AMX bestaat uit de wat kleinere bedrijven. Hierdoor is de index wat volatieler. De volgende ondernemingen zitten in de AMX:

9,6Meer informatie
9,4Meer informatie

9,1Meer informatie

9,7Meer informatie

Pieken en dalen

Door de volatiliteit zijn de pieken en dalen ook wat heftiger aanwezig. De bedrijven uit de AEX zijn echte multinationals. De bedrijven in de AMX zijn zoals gezegd minder groot. Hoog- en laagconjunctuur zijn daardoor ook eerder te zien. Bij een echte crisis zijn de dalingen over het algemeen groter. Het herstel is daarentegen ook sneller. Zeker voor de meer avontuurlijke beleggers biedt de AMX opvallend veel mogelijkheden.

Winstgevende en groeiende bedrijven

Er staan veel winstgevende en groeiende bedrijven genoteerd op de AMX. U kunt daar op eenvoudige wijze in beleggen. Er zijn daarnaast ook andere producten die gebaseerd zijn op de Midkap. Denk bijvoorbeeld aan: opties, futures, sprinters en turbo’s. De grootte wordt zoals gezegd bepaald door marktkapitalisatie. Met andere woorden: op het moment dat de grootte bepaald wordt, wordt de koers van dat moment vermenigvuldigd met het aantal uitstaande aandelen.

Tweemaal per jaar herzien

De index wordt ieder jaar opnieuw vastgesteld. Hierdoor krijgen ook nieuwe ondernemingen de kans om te worden opgenomen. Dit zorgt er bovendien voor dat de AMX een goede afspiegeling blijft van de tweede 25 aandelenfondsen die er op de Amsterdamse beurs verhandeld worden.

Omdat bedrijven groeien maar zeker ook krimpen, wordt de AMX tweemaal per jaar herzien. Op de eerste handelsdag van september en maart wordt de samenstelling van deze index aangepast. De fondsen die wat lager genoteerd zijn en waar dus minder in gehandeld wordt, worden gedegradeerd naar de AScX. Euronext regelt de herwaarderingen van de index.

Eigen wegingsfactor

De verschillende bedrijven binnen de AMX kennen hun eigen wegingsfactor, op basis waarvan de totale index bepaald wordt. Afhankelijk van het handelsvolume krijgen de ondernemingen een eigen weging mee, al is deze nooit hoger dan 15% van het totaal. Het is mogelijk om de AMX te berekenen, door de verschillende ondernemingen met hun wegingsfactor te vermenigvuldigen. Wat dat betreft zit de weging op een relatief eenvoudige manier in elkaar en is het niet nodig om hier een ingewikkelde formule voor toe te passen.

Beleggen in AMX aandelen

Lang niet iedere belegger voelt zich aangetrokken tot AMX aandelen omdat de bedrijven door hun grootte ook minder grote prestaties leveren dan de multinationals. Toch zijn er genoeg aansprekende fondsen te vinden die goed zijn voor interessante beleggingen. Er zijn wel degelijk bedrijven die internationaal goed aan de weg timmeren en in hun eigen segment tot de absolute top behoren.

Prestaties bedrijven

U begrijpt vast dat het niet eenvoudig is om te zeggen in welke aandelen uit de AMX u het beste kunt kiezen. Wij kunnen daarom geen beleggingsadvies geven. Kijk dus zeker niet alleen naar het feit of de aandelen in de AMX opgenomen zijn, maar zeker ook naar de prestaties ervan. Het kan namelijk best zo zijn dat een fonds veel verhandeld wordt, maar de prestaties daarentegen minder zijn. Bijvoorbeeld wanneer veel beleggers van de aandelen af willen.

Doe dus goed uw huiswerk om een goed beeld te krijgen van de prestaties van het bedrijf, alvorens u een beslissing maakt. De CFD-broker Plus500 *(CFD service. 76,4% verliest geld) maakt het mogelijk om op eenvoudige wijze te handelen in AMX. Dat kan door een persoonlijke account aan te maken. Beleggen in AMX aandelen kan al vanaf 100 euro.

AMX aandelen kopen – Waar kan dit het beste?

Wij hebben een vergelijking gemaakt van de beste online brokers waar er geïnvesteerd kan worden in dit aandeel.

9,9Meer informatie

Jouw kapitaal is in gevaar


9,8Meer informatie

9,6Meer informatie
9,4Meer informatie

Zit je te denken om te investeren in AMX ? Dan is het goed om alle informatie te hebben over dit bedrijf. Op deze pagina vindt je daarom informatie over het bedrijf, de AMX koers, de verwachtingen en toekomst van (naam) en meer. Het is van belang om je altijd goed te informeren voor je kiest om te beleggen in AMX aandelen.

In bovenstaande tabel vind je een overzicht van de beste brokers in Nederland om te beleggen in AMX aandelen. Als je AMX aandeel wilt kopen, dan zijn dit allemaal goede betrouwbare opties om eenvoudig een account aan te maken en te starten met beleggen op een veilige manier.

Koers AMX – Wat is de waarde van aandelen AMX?

In onderstaande grafiek kan je de huidige koers van het bedrijf zien. Hier zie je precies wat een aandeel van AMX kost. Het aandeel AMX is te vinden op de AMX , de afkorting op de beurs is AMX .

Het aandeel kan daarom eenvoudig gekocht worden via verschillende brokers welke hierboven worden toegelicht. Een broker waar wij goede ervaringen mee hebben is Plus500 zij bieden een erg gebruiksvriendelijke interface en maken het makkelijk om een AMX aandeel te kopen.

AMX kopen of niet? De juiste beslissingen maken

Beleggen blijft lastig en iedereen heeft zijn eigen ervaringen, het gaat om de juiste keuzes maken en op de juiste momenten instappen als het gaat om aandelen. Het is belangrijk voor jezelf na te gaan of je wilt beleggen voor de korte termijn of lange termijn. De koers van een AMX aandeel kan erg volatiel zijn over de lange termijn waardoor het goed is om hierbij stil te staan of je hier wel tegen kan.

De meeste mensen beleggen daarom voor de lange termijn, het is daarom belangrijk om goed te kijken naar alle verwachtingen van het bedrijf over de lange termijn. Als het toekomstbeleid van het bedrijf er goed uit ziet, dan kan het erg interessant zijn om te kiezen om te investeren in AMX en daardoor nu een aantal aandelen te kopen van AMX . Indien het er op de korte termijn niet aantrekkelijk uitziet, kan het wel interessant om een account bij een broker te hebben zodat er op het juiste moment ingestapt kan worden.

Zo kan er een order worden klaargezet als deze een bepaalde prijs bereikt. Aandelen AMX kopen kan in ieder geval eenvoudig via bovenstaande brokers. Een interessante manier om te kijken is ook door te kijken naar het koersdoel van het bedrijf. Veel financiële organisaties geven een koersdoel per aandeel.

9,9Meer informatie

Jouw kapitaal is in gevaar


9,8Meer informatie

9,6Meer informatie
9,4Meer informatie

AMX aandelen advies

Aandelenkopen.nl biedt geen advies over specifieke aandelen, wij raden het aan om goed naar het bedrijf te kijken, de winstcijfers, het vertrouwen in het bedrijf, de doelgroep, het team, de markt waarin het bedrijf zich begeeft en andere belangrijke macro economische ontwikkelingen om een goede keuze te maken.