Alles wat je moet weten over futures

handelen in futuresHandelen met “normale” assets heeft zo zijn beperkingen. Wanneer je aandelen, grondstoffen of crypto’s aankoopt dan hoop je natuurlijk op een prijsstijging. Het is dan ook van belang om op het juiste moment in te stappen om winst te kunnen maken. Maar in een markt met een dalende trend kan je met normale assets geen winst maken. Met futures kan dit wel. En je kan je potentiële winst bovendien maximaliseren met een hefboom. Benieuwd hoe beleggen in futures werkt?  

Wat zijn futures? 

Als je futures aankoopt dan koop je geen asset, maar sluit je een langetermijncontract af. Stel dat je bijvoorbeeld futures in goud koopt, dan bezit je (nog) geen goud, maar je gaat wel een verplicht engagement aan om goud te kopen in de toekomst op een specifiek tijdstip aan een specifieke prijs.  

Hoe werkt het handelen in futures?

Hoe werkt het handelen in futuresDe prijs waaraan jij je goud wil kopen kan je lager of hoger zetten dan de huidige marktprijs. Als je denkt dat de prijs gaat stijgen, dan sluit je een contract af voor een lage prijs. Dit noemen we “going long”. Maar als je speculeert dat de prijs gaat dalen, dan kan je “short gaan” en in je contract afspreken om te verkopen aan een hoge prijs.  

In een futures contract gaan zowel de koper als de verkoper dus een verplichting aan. Naast de afgesproken standaardprijs kan je ook een hefboomeffect inzetten waardoor je je winst kan vermenigvuldigen. Wanneer je bijvoorbeeld een hefboom inzet van 5, dan kan je 5 x zoveel winst maken, maar ook 5 x zoveel verlies. Zorg er dus voor dat je zeker bent dat je dit risico aankan, zodat je geen schulden opstapelt bij eventueel tegenslagen.  

De mogelijke winst is natuurlijk het grootste voordeel. Maar een ander voordeel van futures is dat je niet fysiek moet handelen in een bepaalde commodity. Je hoeft dus bijvoorbeeld niet echt goudstaven of olie te kopen en te bewaren, maar je kan wel winst maken met de koersschommelingen ervan.  

Hoe worden futures verrekend?

Hoe worden futures verrekendDe afhandeling gebeurt op het afgesproken tijdstip aan de afgesproken prijs. In theorie kan dit een fysieke overdracht zijn, wanneer je echt het product wil hebben. Maar in de praktijk gebeurt alles vaak digitaal en kan je je winst in valuta laten uitbetalen en weer herinvesteren. Bij het aanmaken van het contract vindt er dus geen transactie plaats. En ook niet gedurende de looptijd, enkel bij de afsluiting. En deze transactie is meestal digitaal in de vorm van geld. Bij het aanmaken van een contract zijn wel kosten verbonden.  

Kosten van beleggen in futures

Kosten van beleggen in futuresDe broker waarbij je je future afsluit rekent meestal wel aansluitkosten, transactiekosten en afwikkelkosten aan.  

Omdat je ook veel geld kan verliezen wordt er steeds om een onderpand gevraagd. Dit onderpand hoeft niet even groot te zijn dan je potentiële verlies. Maar hoe hoger het risico dat je neemt, hoe hoger het gereserveerde bedrag (initial margin). Het kan zijn dat als het future contract voor jou negatief dreigt af te lopen, dat je broker een extra marge vraagt, een zogenaamde margin call. Als je hier niet aan kan voldoen en de broker jouw solvabiliteit niet vertrouwt kan je positie geliquideerd worden. Uiteraard worden deze voorwaarden altijd van tevoren besproken.  

Wat bepaalt de uiteindelijke winst van futures?

wie bepaalt winst van futuresFutures geven je de mogelijkheid om veel winst te maken. De uiteindelijke winst hangt af van 3 factoren:  

  • De grootte van het contract. Dit betreft de afgesproken prijs.  
  • De prijsstijging of -daling en dus de koers op het moment van het aflopen van het contract.  
  • De eventuele hefboom.  

Door deze factoren te combineren kunnen er enorme winsten gemaakt worden. Maar je zal wel een onderpand moeten kunnen bieden. En tegenover elke potentiële winst staat een mogelijk groot verlies.  

Hedgen met futures 

Hedgen met futures Futures zijn risicovol, maar worden ook vaak net gebruikt om een risico af te dekken. Stel dat je bijvoorbeeld enorm veel aandelen van Apple hebt gekocht. Bij een grote prijsdaling van dit aandeel zou je plots een groot deel van je portefeuille in rook zien opgaan. Om dit risico te beperken kan je short gaan met een future en hefboomeffect. Als de koers dan daalt, dan verlies je de waarde van je aandelen, maar je maakt wel winst met je future.  

Uiteraard zal hierdoor je mogelijke totale winst iets kleiner zijn, maar je dekt je wel in tegen een groot verlies.  

In de praktijk kan dit bedrijven ook helpen om stabiel winst te maken. Stel dat een smartphone fabrikant zelf zilver moet aankopen als grondstof voor zijn smartphones. In dat geval kan de fabrikant bij een verwachte prijsstijging een future aangaan met een gewenste prijs. Hierdoor komt het bedrijf niet voor onaangename verrassingen te staan. 

De risico’s en nadelen van futures 

risico’s en nadelen van futures We kunnen het niet genoeg herhalen. Met futures kan je ook grote verliezen maken, die zelfs groter kunnen zijn dan je onderpand. Informeer je dus goed over wat je maximaal kan verliezen en ga bij jezelf na of je in staat bent om deze winst op te vangen. Zowel financieel als emotioneel. Gelukkig kan je je risico’s ook indekken met bijvoorbeeld een stop-loss order. Dat is een soort ondergrens en wanneer die bereikt wordt zal je positie afgesloten worden waardoor je niet alles verliest.  

De brokers zelf zullen ook moeten opletten bij het aanbieden van futures. Als een klant zijn verplichtingen niet kan nakomen zal de broker hier voor opdraaien. Daarom is er steeds een onderpand vereist, de maintenance marge. En bij grote prijsbewegingen kan dus een extra onderpand gevraagd worden of kan je balans geliquideerd worden. Uiteraard zijn de grote brokers ook verzekerd tegen grote verliezen.  

Kortom, futures bieden je de mogelijkheid om in elke soort markt en elk economisch klimaat winst te maken. Met een hefboomeffect kunnen deze winsten zelfs enorm groot zijn, maar dat geldt ook voor je mogelijke verlies. Ga daarom enkel een contract aan dat in verhouding staat met het risico dat je financieel en emotioneel aankan.  

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ontvang nu tot wel 12% aan rente door het staken van cryptomunten. 

Dit kan bij onze favoriete aanbieders:

Nieuw in de wereld van Bitcoin en Ethereum? Leer er meer over en zet je eerste stappen op de Nederlandse exchange Bitvavo.