Een aparte, maar wel interessante strategie!

sell-in-mayDe uitspraak ‘Sell in May and Come back in September’ is bij veel beleggers bekend. De uitspraak geeft aan dat er tussen mei en september niet veel te verdienen valt door beleggers. Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat deze strategie/uitspraak echt klopt.

In de maanden mei tot september kan het dus soms beter zijn om gebruik te maken van de minder risicovolle staatsobligaties. Op die manier kunnen beleggers zich beschermen tegen de eventuele correctie die er in mei plaats kan vinden, om vervolgens in september weer te kunnen profiteren van de oplopende koersen.

 

Waarom werkt het zo?

Er lijkt een kleine kern van waarheid te zitten in Sell in May and Come back in September, al is het voor de meeste beleggers geen reden om uit te stappen. Tijdens de zomerperiode vinden er over het algemeen wat minder beleggingen plaats, omdat er ook veel mensen op vakantie zijn. Bedrijven draaien in deze periode over het algemeen ook wat minder omzet en er zijn niet zoveel cijfers te melden in de zomerperiode. Wat dat betreft is er in de periode van september tot en met mei vaak sprake van meer reuring op de beurs, waardoor het toch zo zou kunnen zijn dat ‘Sell in May and Come back in September’ in ieder geval gedeeltelijk verstandig is.

Het risico met een uitspraak als Sell in May and Come back in September is echter dat deze geen stand kan blijven houden, op het moment dat deze bekend wordt. Indien het inderdaad zo zou zijn dat er in mei een val plaatsvindt en de koersen zich vanaf september weer zouden herstellen zouden beleggers hier massaal op inspringen. Dat betekent dat een ieder net voor mei uit zou stappen. Het jaar daarop dient de grens echter weer wat verder naar voren komen te liggen, om op die manier steeds door te blijven schuiven. Aan de andere kant komen beleggers net voor september weer terug om te kunnen profiteren, maar blijkt ook dat een jaar later niet meer op tijd. Op die manier schuiven de grenzen steeds verder op en zorgt Sell in May and Come back in September voor een fijne vorm van rijm, maar komen de pieken en dalen op willekeurige plaatsen door het jaar te liggen.


 

Correctie kan overal plaatsvinden

Een correctie kan overal en altijd plaatsvinden. Dit is ook de mening van een groot aantal analisten, die niet zo geloven in de waarheid van ‘Sell in May and Come back in September’. In plaats daarvan zijn ze van mening dat er overal in het jaar een correctie op de markt plaats kan vinden. Dat kan voorkomen in mei, maar het kan net zo goed in april of in maart zijn. De beurzen trekken over het algemeen niet erg vaak aan tijdens de zomerperiode, maar het zou in plaats van september wel goed eind augustus, oktober of zelfs november kunnen zijn.

 

Toch pas instappen in september?

Wat dat betreft zijn een aantal analisten van grote banken in Nederland dan ook van mening dat Sell in May and Come back in September wellicht niet helemaal op gaat, maar het wel verstandig is om een eventueel instapmoment even uit te stellen tot september. Op die manier is het mogelijk om van een eventuele lage koers te profiteren en goed van start te gaan aan het eind van het jaar. Indien genoeg mensen zich hieraan houden ontstaat er vanzelf meer waarheid voor ‘Sell in May and Come back in September’ en lijkt dit uiteindelijk misschien toch de kloppen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *