Rentes in 2017

renteontwikkeling-in-2017Wat gaan de rentes doen in 2017?

Het zijn historische tijden. De rentes zijn de afgelopen eeuwen nog nooit zo laag geweest. Het ene record na het andere record werd de afgelopen maanden gebroken. Er zitten grote voordelen, maar ook grote nadelen aan deze ontwikkelingen vast. Als u bijvoorbeeld een nieuwe hypotheek afsluit bent u erg blij. Tegelijkertijd kan u juist verdrietig zijn als u naar uw spaarrente kijkt.

In dit artikel geven we onze verwachtingen voor de hypotheekrente en de spaarrente in het jaar 2017. We willen overigens eerst nog even ingaan op de vraag waarom er eigenlijk zulke lage rentes zijn.

Waarom zijn er zulke lage rentes?

De huidige lage rentes zijn vooral te danken aan de Europese Centrale Bank (ECB). De ECB heeft één belangrijkste doelstelling. Deze doelstelling houdt in dat er een inflatie van 2% moet worden nagestreefd. Men is ervan overtuigd dat er bij een jaarlijkse inflatie van 2% een stabiel prijsniveau bestaat. Veel economen zijn namelijk erg bang voor deflatie. Deflatie houdt in dat prijzen dalen. Goederen worden dan dus goedkoper en bedrijven en consumenten zouden hun aankopen dan uit gaan stellen. Dit leidt tot een krimpende economie en dat willen ze voorkomen.

Om deflatie te voorkomen en om de inflatiedoelstelling van 2% te behalen heeft de ECB twee maatregelen genomen. Deze maatregelen zijn: een beleidsrente van 0%, een depositorente van -0,4% en een ongekend groot opkoopprogramma van €80 miljard per maand. Dit opkoopprogramma wordt na eind maart verlaagd naar €60 miljard per maand. De maatregelen hebben tot gevolg dat alle rentes dalen. Dus ook de hypotheek- en spaarrentes.

We denken zelf dat de belangrijkste reden voor de maatregelen niet worden benoemd. Het is een feit dat er wereldwijd nog nooit zoveel schulden waren. Veel Europese, maar ook Amerikaanse en Aziatische landen zitten in diepe schulden. Als de rente hoger was, zouden deze landen grote problemen hebben om alles te betalen. Landen zoals Griekenland, Italië, Spanje, Portugal etc. komen dan al vrij snel in de problemen. We gaan zien hoe dit afloopt. Tijd voor onze spaarrente prognose voor 2017.

Eind december 2016 kondigde de ECB aan dat het zeker tot eind 2017 door zal gaan met het grootschalig opkopen van obligaties om de inflatie en groei in de eurozone aan te jagen.
 

Spaarrentes in 2017spaarrente-meter

De afgelopen jaren zijn de spaarrentes naar beneden komen crashen. In 2008 was het nog mogelijk om een deposito voor 5% te vinden. Tegenwoordig mag u al in uw handen klappen als u de 1% weet binnen te halen. Veel mensen zitten hier ontzettend over te balen. Helaas kunnen we het niet veranderen.

De verwachting voor de spaarrente is dat deze in 2017 nog verder gaat dalen. Voor een spaarrekening zonder deposito krijgt u nu bij de grootste banken nog 0,3%. We verwachten dat we heel snel de 0,2% gaan zien. De grote vraag is natuurlijk of we naar 0,0% of zelfs naar negatieve percentages toe gaan. We sluiten dit sowieso niet uit. Banken hebben uw spaargeld gewoon niet nodig en willen u er daarom ook niet voor betalen. Zolang banken gratis geld kunnen lenen bij de Centrale Banken is de huidige 0,3% al teveel.

 

Wat te doen met uw spaargeld?

Helaas loont sparen op dit moment niet. Het kan daarom slim zijn om alternatieven voor uw spaargeld te gaan zoeken. Goede alternatieven voor uw slecht renderende spaargeld zijn:

  • Los uw hypotheek af (alleen met geld dat u kunt missen)
  • Voer woningverbeteringen uit (keuken, badkamer, zonnepanelen, moestuin)
  • Investeer in vastgoed (garagebox, 2e huis en die verhuren of een eigen vakantiehuisje)
  • Investeer in uzelf (nieuwe opleiding volgen of extra certificaat halen)
  • Start een bedrijf (maak een ondernemingsplan)
  • Ga aandelen kopen! (6% rendement per jaar is best haalbaar)
 

Begin hier met beleggen in aandelen!

     

Hypotheekrentes in 2017

Hoe zal de hypotheekrente zich in 2017 gaan ontwikkelen? Zoals al vermeld zijn de maatregelen van de ECB de belangrijkste reden voor de huidige lage rentes. De ECB heeft aangegeven dat het sowieso tot eind 2017 zal doorgaan met het huidige opkoopprogramma. Er is een reële mogelijkheid dat het opkoopprogramma wordt verlengd en/of wordt uitgebreid. In dat geval zullen de hypotheekrentes nog wat verder kunnen dalen.

Toch verwachten we dat we de grootste dalingen al hebben meegemaakt. De rentes staan al op historisch lage niveaus. Als ze nog veel verder dalen komen de marges van banken onder druk te staan. Een ander aspect is dat er de afgelopen tijd wat meer concurrentie op de hypotheekmarkt was. Door deze concurrentie zijn de rentes al flink aangescherpt naar marktconforme niveaus. Het is goed mogelijk dat de hypotheekrentes nog 0,10% – 0,20% dalen, maar verwacht geen grote dalingen zoals de afgelopen jaren meer.

Wilt u nu een huis kopen vanwege de lage rentes? We beschikken helaas niet over een glazen bol. We kunnen daarom niet voor u bepalen voor hoe lang u de rente het beste kunt vastzetten. Wilt u voor een lange periode zekerheid over uw woonlasten? Zet dan de rente ook voor langere tijd vast. Wilt u liever een gokje wagen? Zet dan uw rente voor wat kortere tijd vast. Blijf hoe dan ook altijd uw eigen boerenverstand gebruiken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Direct CFD’s kopen of verkopen?

Broker Plus500 logo

*Voorwaarden van toepassing

  • Rating: 9,2
  • Binnen 5 minuten geregeld!
Open gratis demo account en ontvang €40.000!  

CFD's zijn complexe producten met een hoog risico om geld te verliezen vanwege de hefboom. Tussen 74-89% van de particuliere beleggers verliest geld met het handelen in CFD's. Bedenk daarom of je het hoge risico om geld te verliezen kunt dragen.