Kooptip ASML

ASML kopen? Ontdek onze kooptip!

ASML kwartaalcijfersChipmachinemaker ASML heeft een marktaandeel van 85%. Alle belangrijke chipmakers in de wereld zijn klant van ASML. Verwacht wordt dat het Nederlandse bedrijf de aankomende jaren flink zal doorgroeien. ASML-aandelen kopen voor de lange termijn lijkt een hele slimme zet!

De markt is vorig jaar behoorlijk gecorrigeerd. Om die reden raden veel specialisten aan om op zoek te gaan naar aandelen die voorheen te duur waren en nu beter betaalbaar zijn. Let wel: we hebben het over aandelen met goede toekomstperspectieven. Een van die aandelen is ASML. Dat is een Nederlandse fabrikant van machines voor de halfgeleiderindustrie.

Het bedrijf bestaat sinds 1984 en is voortgekomen uit het welbekende Philips. In dit artikel vertellen we u graag waarom ASML een interessant bedrijf is om in te investeren.

ASML kopen of verkopen? Begin bij CFD-aanbieder Plus500 *CFD-Service. 80,6% verliest geld.

 

Uitleg chips

ASML is een Nederlandse chipmachinefabrikant. Chips zijn de hersenen van o.a. computers en smartphones. Maar ze zitten bijvoorbeeld ook in auto’s, wasmachines, vliegtuigen en huishoudelijke apparaten. Een chip is een stukje silicium waarop veel kleine elektronische schakelingen zitten. Zo’n schakeling wordt ook wel een transistor genoemd. Een transistor bevat informatie. ASML is een van de weinige bedrijven ter wereld die machines maakt waarmee chips gemaakt kunnen worden.

 

Lithografie

Alle belangrijke chipmakers in de wereld zijn klant van ASML. Zo levert het bedrijf apparatuur en software waarmee fabrikanten zowel geheugenchips als logische chips kunnen fabriceren. Iets wat daarbij een sleutelrol speelt, is het zogeheten lithografie (combineert high-tech hardware en geavanceerde software om het productieproces van de chip tot op de nanometer te regelen).

 

Visie ASML

De visie van het bedrijf is om een wereld te creëren waarin halfgeleidertechnologie overal aanwezig is en helpt om de moeilijkste uitdagingen van de maatschappij aan te pakken. De missie is o.a. om chips goedkoper en krachtiger te maken. En zo de halfgeleidertechnologie aantrekkelijker te maken voor een groter aantal producten en services.

 

Andere sectoren

ASML wil in de toekomst de technologie die hiervoor nodig is, ook toepassen voor andere sectoren. Denk aan vooruitgang op het gebied van energie, mobiliteit, gezondheidszorg en entertainment. Het bedrijf is wereldmarktleider in zijn sector. Er is een grote voorsprong op enkele kleine concurrenten zoals Nikon en Canon. Dat beloofd veel goeds!

 

ASML wereldwijd

Wereldwijd heeft ASML 19.000 medewerkers. Het hoofdkantoor staat in Veldhoven. En er zijn meer dan 60 kantoren in 16 landen. Sinds 1995 is ASML genoteerd aan de beurs in Amsterdam. Het Nederlandse bedrijf maakt deel uit van de AEX-index. AEX is de afkorting voor Amsterdamse Exchange Index. In deze index zijn de 25 grootste beursfondsen van Nederland opgenomen (naar marktkapitalisatie gemeten). De AEX is de belangrijkste graadmeter van de Nederlandse beurs. Daarnaast heeft ASML ook een notering aan de NASDAQ.

 

Drie hoofdbedrijfslijnen

ASML is georganiseerd in een drietal hoofdbedrijfslijnen. Ze weerspiegelen het volledige productportfolio van het bedrijf. Het gaat om Deep Ultraviolet systemen, Extreme Ultraviolet systemen en toepassingen. Allen worden ondersteund door een aantal bedrijfsfuncties. Denk aan research, sales, operations en sourcing.

 

2018: recordomzet/winst

In het afgelopen jaar heeft het bedrijf opnieuw een recordomzet en recordwinst weten te behalen. Er werd over heel 2018 een winst geboekt van ruim 2,5 miljard euro. Voor de eerste helft van dit jaar verwacht ASML dat de markt voor chipmakers minder goed zal zijn dan in 2018. Vooral grote klanten van het bedrijf stonden in het laatste kwartaal van vorig jaar op de rem doordat de vraag naar chips afnam.

 

1e kwartaal 2019

Gevolg was dat ASML de levering van de machines heeft uitgesteld. Ook wordt de omzet negatief beïnvloed door de brand eind vorig jaar bij toeleverancier Prodrive in Son. Het productieproces is daardoor verstoord en er zijn voorraden verloren gegaan. Hoewel er wordt verwacht dat de omzet in het eerste kwartaal van 2019 lager uit zal vallen, zal dat in het tweede kwartaal al grotendeels zijn goedgemaakt.

 

Verhoging dividend

ASML heeft, op grond van goede vooruitzichten, besloten het dividend verder te verhogen. Het inkoopprogramma van de eigen aandelen ligt goed op schema. Van de 2,5 miljard euro aan eigen aandelen die ASML vorig jaar en dit jaar wil inkopen, is inmiddels al 1,1 miljard euro ingekocht. De verhoging van het dividend is een bevestiging dat het Nederlandse bedrijf vertrouwen heeft in de gang van zaken in de aankomende jaren. Voor de belegger is dat interessante informatie. Heeft u al ASML-aandelen in de beleggingsportefeuille?

 

Verwachting 2019

Er wordt uitgegaan van een hogere omzet in 2019. Vooral doordat de omzet in de tweede helft van dit jaar weer zal aantrekken. Er blijft een sterke vraag naar geavanceerde chips. Die worden geproduceerd door de EUV-machines van ASML. Ook is er een sterke vraag vanuit China. De vraag naar machines voor rekenchips groeit 50% tegenover een daling van de markt voor geheugenchips apparatuur van 20%. De nieuwe EUV-machines zijn bij alle grote klanten enorm gewild en gaan eind van dit jaar in massa geproduceerd worden.

 

Kansen voor beleggers!

De positie van ASML is enorm sterk. Zo heeft het bedrijf een marktaandeel van 85%. Dat laat wel zien hoe ongelooflijk belangrijk het bedrijf is. Verwacht wordt dat de EUV-machines van ASML gaandeweg het jaar een steeds grotere bijdrage gaan leveren. Zo ook op de omzet en het resultaat. En dan te bedenken dat de waardering van het ASML-aandeel door de terugval van de koers in de afgelopen maanden erg aantrekkelijk is geworden. In het bijzonder voor de lange termijn beleggers. Hieronder ontdekt u hoe u zelf ASML-aandelen kunt kopen.   

 

ASML-aandelen kopen

Het is bij de CFD-broker Plus500 mogelijk om ASML-aandelen te kopen. Plus500 is een toegankelijke en betrouwbare online broker die ontzettend veel beleggingsproducten heeft. Door eenvoudig uw persoonlijke account aan te maken, kunt u direct starten met handelen in ASML-aandelen. Er bestaat ook een mogelijkheid te beleggen met een oefenaccount. Met deze demo account krijgt u een flink fictief vermogen. Ideaal om mee te experimenteren. Wilt u starten met echt geld? Denk dan zeker aan het doen van een technische- en fundamentele analyse voor ASML. De verwachtingen zijn erg positief. Onthoud dat er sprake is van een CFD-risico en 80,6% van de mensen geld verliest.

ASML kopen of verkopen? Begin bij CFD-aanbieder Plus500 *CFD-Service. 80,6% verliest geld.

Direct CFD’s kopen of verkopen?

Broker Plus500 logo

*Voorwaarden van toepassing

  • Rating: 9,2
  • Binnen 5 minuten geregeld!
Open gratis demo account en ontvang €40.000!  

CFD's zijn complexe producten met een hoog risico om geld te verliezen vanwege de hefboom. Tussen 74-89% van de particuliere beleggers verliest geld met het handelen in CFD's. Bedenk daarom of je het hoge risico om geld te verliezen kunt dragen.