De grootste fout

Veel (lange termijn beleggers) maken een grote fout!

In De grootste foutdit artikel komt u erachter wat de grootste fout bij het beleggen is en hoe u deze kunt voorkomen! Er is namelijk een feit vastgesteld als het gaat over beleggen in aandelen. Ongeveer 90% van de particuliere Nederlandse beleggers verliest geld op de beurs. Dit is dus de overgrote meerderheid! De andere 10% van de particuliere beleggers behaald dan wel weer winsten die zeer groot zijn. Op deze manier is de beurs alsnog in balans. 10% wint groot en 90% verliest wat minder.

Dit artikel gaat ook in op andere veel gemaakte fouten door beleggers. Het is zeker interessant om deze goed door te nemen, zodat u deze fouten kunt voorkomen!

 

De grootste fout!

Beleggers hebben een groot probleem. Ze willen namelijk in een groep horen…herkenbaar? Wanneer iedereen zegt dat het herstel is ingezet en het tijd is om aandelen te kopen, gaat iedereen dit massaal doen. Dit is een grote fout, volg nooit de massa!

Stel…er zijn een aantal mensen die besluiten DSM te kopen. In uw omgeving en op forums enz. hoort u dat DSM erg koopwaardig is. U koop DSM dan ook. Heel verstandig denkt u…wat u echter vergeet is dat “iedereen” dit doet. Hierdoor ontstaat er een dubbel in DSM aandelen. Deze bubbel barst en juist wanneer de aandelen hard gedaald zijn, doen veel beleggers een aandeel pas weg, omdat ze of noodgedwongen worden om te verkopen (margin calls) of het gewoon niet meer zien zitten met een bepaald aandeel. Dit is dus te triest voor woorden en op deze manier gaat het zo vaak fout.

 

Lees ook dit artikel over contrair beleggen

 

Aandelenkopen.nl zou het liefst iedereen willen behoeden voor deze grote denkfout en gedachtegang die tot verlies kan leiden. Helaas laten veel beleggers zich leiden door emoties en dit heeft dan ook vervolgens negatieve gevolgen als resultaat. Naast de grootste beleggingsfout, zijn er nog talloze andere fouten die vaak worden gemaakt. Deze nemen wij ook voor u door!

 

Betaal niet teveel

Betaal in ieder geval niet teveel voor de transacties die u doet. Over het rendement dat u maakt dient u nog belasting te betalen, de kosten gaan aan de andere kant direct af van het netto rendement dat u maakt. Beleggingsfondsen brengen kosten in rekening, meer dan bijvoorbeeld de ETF’s waarin u kunt handelen. Kijk goed naar de transactiekosten bij de verschillende brokers en probeer zo voordelig mogelijk te beleggen.

 

Houd rekening met risico’s

Vergeet niet dat beleggen risico met zich meebrengt. Spiegelt een adviseur u een gemiddeld rendement van 10% per jaar voor? Houd er dan rekening mee dat dit waarschijnlijk gaat om een positief scenario, de beurs zou ook tegen kunnen zitten. Spreid uw beleggingen over aandelen en obligaties en probeer deze bovendien ook geografisch weer te spreiden. Op die manier bent u minder afhankelijk van een bepaalde onderneming of een bepaald gebied in het land of op de wereld.

 

Beleg niet te veilig

Beleg aan de andere kant ook niet te veilig, zeker niet wanneer u nog jong bent. Heeft u minimaal 10 – 20 jaar voor de boeg om te beleggen? Dan kan het geen kwaad wat meer risico te nemen. Eventuele verliezen kunt u op een later moment nog terugverdienen. Neem de laatste 5 – 10 jaar van uw beleggingen wat gas terug. Op dat moment kunt u wat meer defensief gaan beleggen. U zorgt er op die manier voor dat u tijdens de eerste jaren veel rendement kunt maken, mits de beurs meewerkt en u niet te maken krijgt met een flinke terugslag.

 

Schat het nieuws goed in

Houd het nieuws rondom aandelen en obligaties goed in de gaten, maar ga daar aan de andere kant niet zomaar alleen op af. Alles wat in het nieuws komt is bij de meeste beleggers allang bekend, waardoor u eigenlijk altijd achter de feiten aan zal lopen. De krantenkoppen zorgen ervoor dat er bepaalde speculatieve golven plaatsvinden. Het is verstandig om u er goed van bewust te zijn, maar er niet teveel naar te handelen. Des te eerder u een trend weet te spotten, des te beter; het liefst net voordat deze in de kranten verschijnt.

 

De juiste timing

Zorg als belegger tenslotte altijd voor de juiste timing, aangezien een verkeerde timing tot grote verliezen kan leiden. Een slechte timing gaat ten koste van het rendement dat u kunt maken. Verkeert u in opperste staat van twijfel? Dat is over het algemeen een goed moment om een aankoop of verkoop te doen. Maak bovendien een plan voor meerdere jaren en houd u daar ook daadwerkelijk aan. Op die manier kunt u zorgen voor de juiste timing en de aandelen lang genoeg vasthouden om daar een aantrekkelijk rendement mee halen, of deze op tijd aanschaffen.

 

Hoe dan succes behalen met aandelen?

Juist wanneer iedereen uit aandelen wil blijven, is er een koopmoment en juist wanneer iedereen aandelen koopt en wanneer de aandelen goed presteren, is er een verkoopmoment. Dit is een cruciaal onderdeel bij het lange termijn beleggen.

De markten zijn veranderd, de volatiliteit is enorm geweest de afgelopen jaren! Het is daarom naar onze mening dan ook verstandiger om wat meer de focus te leggen op korte termijn beleggen. Op deze manier voorkomt u de lange termijn trends die tot negatieve winsten kunnen leiden. Korte termijn beleggers hebben helemaal geen last van invloeden van buitenaf.

 
 

Geef een reactie