Chinese beleggerChina, ookwel de Volksrepubliek China is een land met bijna 1,4 miljard inwoners. China wordt door velen gezien als de motor van de wereldwijde economie. Hoe gaat het met deze economie? Kunnen we een Chinese crash verwachten? Zo ja, wat heeft dit dan voor gevolgen op de wereldwijde markten? Eén ding is zeker: ‘als China niest is de rest van de wereld verkouden’.

In de jaren 2000 groeide de Chinese economie met zo’n 10% op jaarbasis. Deze groei was ongekend en China wist in een korte tijd een steeds belangrijkere positie in de wereldeconomie te vestigen. De wereldwijde recessie van 2008 zorgde er echter voor dat de groei van de Chinese economie iets terugviel (naar zo’n 6,5%). Rond 2010 stond de groei weer rond de 10% op jaarbasis, maar sinds 2010 is de groei weer langzaam gaan afzwakken en het lijkt erop dat een structurele hoge groei van rond de 10% niet meer haalbaar is.

Momenteel ligt de groei van China rond de 7%. Voor ontwikkelde landen zoals de VS of bijvoorbeeld Nederland is dit iets om erg jaloers op te zijn, maar voor China is 7% te weinig. President Xi Jinping heeft een snellere groei belooft. China moet op een snel tempo groeien om de wensen van de middenklasse te kunnen vervullen. Het welvaartsniveau van de gemiddelde Chinees is op dit moment simpelweg nog niet voldoende. De regering vreest dan ook voor onrust of zelfs voor een opstand.

 

De Chinese beurs

De beurs geeft op een heldere manier aan hoe de economie van een land ervoor staat. Om deze reden werd de Chinese beurs altijd kunstmatig instant gehouden en opgepoetst door de Chinese regering. Kort geleden heeft de regering van President Xi Jinping het voor alle Chinezen echter mogelijk gemaakt om op de beurs te handelen. Bijna elke week worden er nu zo’n 3 tot 4 miljoen nieuwe beleggers welkom geheten. In eerste instantie explodeerde de aandelenmarkten van China. In de nazomer van 2015 ontdekten we echter dat de Chinese aandelenmarkt ook naar beneden kan. Op 24 augustus 2015 maakte de AEX daardoor de slechtste beursdag van het jaar mee. We daalden zelfs even bijna 10%. De gevolgen van een afkoelende Chinese economie en een haperende beurs kunnen dus ook voor ons groot zijn.

 

Gaat China crashen?

De vraag of China gaat crashen is niet eenvoudig te beantwoorden. Er zijn twee belangrijke krachten die de crash beïnvloeden. De eerste kracht bestaat uit de miljoenen particuliere Chinezen die bijna geen verstand van beleggen hebben en die de beurs als een gokpaleis zien. Ze gaan hetzelfde met beleggen om als dat ze met roulette doen. De particulieren lenen zoveel mogelijk in de hoop dat dit geld meer waard wordt. Ze hopen op deze manier hun leven te verbeteren en hebben hier alles voor over. Veel Chinese aandelen zijn hierdoor nu erg overgewaardeerd. Een bedrijf kan op de beurs 4 miljard waard zijn, terwijl het bedrijf in werkelijkheid maar 1 miljard waard zou moeten zijn.

De tweede kracht bestaat uit de Chinese overheid. De regering van President Xi Jinping wil een grote crash zoveel mogelijk beperken. Ze hebben hiervoor een aantal regels ingevoerd. Wanneer de beurs bijvoorbeeld met 7% daalt, wordt de handel stilgelegd. De Chinese beurs kan per dag dus niet meer dan 7% crashen. Deze maatregel heeft wel tot gevolg dat een grote crash meerdere dagen in beslag kan nemen. Dit zagen we ook in augustus 2015. In deze periode daalde de Chinese beurs enorm, maar deed dit wel verspreid over meerdere dagen. Een andere maatregel die de Chinese regering heeft genomen, is het laten doen geloven dat de Chinese economie erg sterk en robuust is. De Chinese media is erg positief over de aandelenmarkten en ze proberen op deze manier de vele particuliere beleggers te beïnvloeden.

Of China gaat crashen hangt nu af van welke kracht gaat overwinnen. De vrije markt vs de overheid. De praktijk leert dat de vrije markt uiteindelijk overwint. De overheid zal erg zijn best moeten gaan doen om deze situatie niet verder te laten escaleren. We zijn erg benieuwd of ze in staat zullen zijn om een grote crash te stoppen. Het is overigens erg moeilijk te voorspellen wanneer er een grote crash in China gaat plaatsvinden.

 

Profiteren van een crash in China?

Overtuigd van een crash in China? Denk dan eens na over de mogelijkheden die zo’n crash u kan bieden. Een crash brengt enorme volatiliteit met zich mee en kan veel aandelen, maar ook indexen naar beneden trekken. Cfd’s stellen u in staat om short te gaan op allerlei beleggingsproducten. Interesse? Maak een account aan bij CFD broker Plus500!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *