Kunnen we een eindejaarsrally verwachten?Eindejaarsrally

Er zijn ontzettend veel beursmythen en fenomenen in de beleggingswereld. Eén van deze mythen/fenomenen is de eindejaarsrally. Een eindejaarsrally houdt in dat de beurs in deze periode flink stijgt, met flink wordt een stijging bedoeld die groter is dan gemiddeld. Veel beleggers zijn op de hoogte van dit fenomeen genaamd de beursrally, maar het is toch goed om te kijken of de eindejaarsrally ook dit jaar weer gaat plaatsvinden. De eindejaarsrally heeft vooral betrekking op indexen en de beurs als geheel, individuele aandelen kunnen uiteraard nog wel andere uitslagen vertonen.

Eerst gaan we kijken naar wat algemene statistieken over de eindejaars beursrally en daarna zoomen we in op wat feiten en gebeurtenissen die voor dit jaar gelden. Het zou natuurlijk erg mooi zijn als u iets leuks met de rally kan doen.

 

Statistieken en volume kunnen een beursrally voorspellen

Statistisch gezien zijn de laatste maanden van het jaar goede maanden. Onderzoekers hebben naar het verleden gekeken en ze hebben vastgesteld dat in bijna 80% van de gevallen de maanden november en december een grotere stijging laten zien ten opzichte van het gemiddelde rendement. Vooral de maand december springt eruit en deze maand is dan ook als belegger erg interessant om te bekijken. Gemiddeld genomen behaalt de beurs in december een rendement van 2%! Dat is dus al zo’n twee keer zoveel als dat u voor de periode van een jaar bij de bank kunt krijgen. De onderzoeker hadden 80 jaar beurshistorie onderzocht, dus het zijn accurate statistieken.

Wellicht heeft u wat geld apart waar u op dit moment niks mee doet? Dit geld investeren op de beurs kan dus in deze periode erg verstandig zijn. Ga echter nooit beleggen met geleend geld, dit raden wij ten zeerste af. Beleggen met uw eigen geld is het verstandigste en u kunt er ook voor kiezen om te beginnen met kleine bedragen. Bij een broker zoals Plus500 kunt u als voor een inleg van €100,- meeprofiteren met de eindejaarsrally!

Naast statistische redenen, is het ook vanwege het volume interessant om te kijken naar mogelijke beleggingen in november en december. Aan het einde van het jaar neemt het volume op de beurs af. Met kleinere omzetten kan de beurs heviger fluctueren en dit is uiteraard positief voor korte termijn beleggers. In november en december is er in ieder geval veel mogelijk op de beurs en hiervan meeprofiteren is een erg goed idee.

 

Alternatieven

Er bestaan op dit moment ook geen duidelijke alternatieven. Geld op een spaarrekening zetten heeft geen nut, aangezien inflatie en de vermogensrendementsheffing uw kleine rente weer teniet doen. Ook obligaties zijn op dit moment niet aantrekkelijk, het rendement dat u met obligaties kunt behalen staat op historisch lage niveaus. De grondstoffenmarkt is nou ook niet iets waar u als belegger goed mee kunt scoren. Veel kleine beleggers, maar ook professionele beleggers en instituten kiezen vooral voor de aandelenmarkt.

Om deze reden gaat er de laatste jaren ook vrij veel geld naar de aandelenmarkten toe. Vooral bij de Amerikaanse beurs is dit erg goed zichtbaar. De onderstaande grafiek weergeeft het verloop van de Dow Jones Industrial Index. Er is duidelijk te zien dat de Dow Jones weer op recordniveaus staat, het gaat hierbij om niveaus die zelfs hoger zijn dan voor de crash in 2008.

Dow Jones Industrial Index

 

 

Eindejaarsrally 2016

Dit jaar heeft de AEX al een mooie winst laten zien. In augustus gingen we weliswaar keihard onderuit, maar we lijken nu weer enigszins aan te trekken. Wat dit jaar vooral zal gaan bepalen of we een eindejaarsrally of niet gaan krijgen, is een mogelijke renteverhoging door de Fed in de VS. Als de Amerikaanse Centrale Bank besluit om de rente te verhogen kan dit op de korte termijn negatieve gevolgen voor de beurs gaan hebben. Ook in aanloop naar het rentebesluit kan de spanning flink toenemen. In het geval dat de rente niet wordt verhoogd, zal de beurs verder op kunnen lopen. Een beursrally is dan helemaal niet uitgesloten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *