Crash van 1929

Crash van 1929: ontdek meer over de Beurskrach in New York!

Crash 1929Met de Beurskrach in New York in 1929, werd de eerste echte crisis van de wereldeconomie ingeluid. Eind oktober dat jaar stortte de beurs in elkaar. Rond de jaren 30 was de economische crisis ook in Nederland goed te voelen. Nog steeds blikken we regelmatig terug op de Crash van 1929. Ontdek er meer over!

Amerika’s Stock Market Crash was een heftige marktcrash die in oktober 1929 begon. De periode na de Eerste Wereldoorlog begon in de Verenigde Staten het jazztijdperk. Er was sprake van een bloeiende industrie doordat er in Europa veel vraag was naar Amerikaanse goederen. Ze moesten de oorlogsverliezen compenseren.

De vraag naar goederen zoals radio’s, wasmachines, auto’s en andere luxegoederen was in de VS zelf erg hoog. In de periode van 1919 tot 1929 verdrievoudigde het aantal personenauto’s en nam het aantal radio’s toe tot een aantal van 840 miljoen.

 

Roaring Twenties

Niet alleen werden er nieuwe behoeftes gecreëerd, er werd genoten van allerlei lekkernijen. In de bioscoop met een bak popcorn en ijs, het kon toentertijd gewoon. Het was een tijd die ook wel eens de Roaring Twenties wordt genoemd. De industrie floreerde tijdens deze periode. Niet alleen in de Verenigde Staten, maar ook erbuiten. Aangezien de verkoop van auto’s aanzienlijk steeg, waren ook wegen nodig. Net als metaal, textiel, motoren, verf en allerlei ander materiaal.

 

Geld lenen

Zelfs de reclame vond haar weg naar de radiostations. Voor het bouwen van huizen werd gewoon geld geleend. En dat niet alleen, Amerikanen konden op afbetalingsplannen de goederen kopen. Geld lenen werd langs alle kanten aangemoedigd, want er heerste een klimaat van groot vertrouwen en optimisme voor de toekomst. Hierdoor kwamen de banken vrij snel in de problemen. In Europa kwam de landbouw ook weer op gang. De Amerikaanse boeren kwamen met overschotten te zitten.

 

Beurskrach New York

Met de Beurskrach in New York in oktober 1929, werd de crisis van de wereldeconomie ingeluid. De prijzen stegen enorm, vooral in 1928, waardoor de beurs aan het einde van oktober 1929 in elkaar stortte. De aandeelprijzen daalden sterk. Het gebeurde na een periode van hoogconjunctuur en heftige speculaties. Op de beurs brak er paniek uit. Iedereen verkocht zijn of haar aandelen. Maandag 28 oktober was het complete uitverkoop op Wall Street.

 

Belangrijke koersval

In no time verloren de aandelen hun waarde. Miljoenen investeringen en dollars aan spaargeld gingen in rook op. Grote aandelenpakketten werden voor lage prijzen van de hand gedaan en de deskundigen die de gemoederen eerder nog hadden weten te bedaren, konden de rust vanaf dat moment niet meer doen terugkeren. Hiermee was een belangrijke koersval uit de historie begonnen.

 

Wereldwijde gevolgen

De koersen bleven weken achter elkaar zakken. Het zou de eerste Beurskrach worden die wereldwijd gevolgen had. De reden daarvoor was een verantwoordelijkheid van ongeveer 40% van de industriële productie wereldwijd door de VS. Door de crisis kocht de VS minder grondstoffen in en deprimeerde daarmee de wereldmarkt. De periode na de Beurskrach wordt ook wel eens de Grote Depressie genoemd.

 

Crisis in Europa

Tijdens deze periode konden zowel particulieren als bedrijven hun openstaande leningen niet meer terugbetalen aan de banken. De ene na de andere Amerikaanse bank viel om. De werkloosheid nam explosief toe. Kort daarna waaide de crisis ook over naar Europa. Onder leiding van Franklin Roosevelt, de toenmalige Amerikaanse president, werd vanaf 1933 een herstelpolitiek opgezet. The Great Depression moest namelijk aangepakt worden.

 

Politiek programma

Het politieke programma was bedoeld om zowel de Amerikaanse economie en de werkgelegenheid weer aan te trekken. De overheid pompte het geld rond via budgetten. Er kwam toezicht op de beurs en de banken. De agrarische sector werd hervormd en werklozen werden ingezet voor het werken aan openbare gebouwen en projecten. Het benodigde geld werd vrijgemaakt door enerzijds het salaris van ambtenaren te verminderen en door te snijden in pensioenen van militairen veteranen.

 

Opkrabbelende economie

Met het ingrijpen was een stabiliserende Amerikaanse economie in 1930 het gevolg. De daaropvolgende jaren bleken toch vrij somber. In 1938 werd daarom besloten om 5 miljard dollar in de Amerikaanse economie te pompen. De koopkracht kon daarmee gepusht worden. Het had effect en de economie krabbelde weer op. Toch kon er pas na de Tweede Wereldoorlog van echt herstel gesproken worden.

 

Economische crisis Nederland

Rond de jaren 30 was de economische crisis ook in Nederland heel goed voelbaar. Onder leiding van Hendrikus Colijn werd een strakke bezuinigingspolitiek gevoerd. Uitgaven op ambtenarensalarissen en in het onderwijs werden gekort. De werklozensteun werd verlaagd. Colijn hield deze maatregelen lang aan. Na een periode van explosieve werkloosheid en dalende lonen en uitkeringen in de eerste helft van de jaren 30, trok de economie aan het eind van de jaren 30 weer aan. Nederland vond ook aansluiting bij het ingezette herstel dat de andere Europese landen doormaakten.

 

Harde lessen van 1929

Nog steeds hebben we het over de crash van 1929. Sterker nog, we blijven hopen dat de harde lessen uit het verleden nuttig kunnen zijn voor onze toekomst. Zekerheid is er namelijk nooit. Denk ook zeker aan de welbekende zeepbel. Deze kan overal en in elke sector ontstaan. De gevolgen zijn over het algemeen dramatisch. Daarom is het zo ontzettend belangrijk dat u zich altijd goed verdiept in uw beleggingsproducten. Zorg dat u op de hoogte bent van de ontwikkelingen. Doe ook zeker een technische en fundamentele analyse, om onverwachte verrassingen te voorkomen.

 

Handelen op de beurs

Wanneer u een goede start wilt maken met handelen op de beurs, kunt u eenvoudig een persoonlijke account aanmaken bij de CFD-broker Plus500. Plus500 is een betrouwbare online broker die het mogelijk maakt om in allerlei beleggingsproducten te handelen. En het mooie is, dat kan al met een bedrag van 100 euro. Meer geld inleggen kan natuurlijk ook. Onthoud wel dat het verstandig is om alleen te beleggen met geld wat u kunt missen.