De Coronacrisis, 4 kooptips!

De coronacrisis, het houdt de hele wereld in zijn greep. De pandemie brengt veel teweeg en heeft grote gevolgen voor het dagelijkse leven. Sluiting van horeca, fabrieken en complete land-lockdowns. We hadden het van tevoren niet kunnen bedenken! Alle getroffen maatregelen hebben een gigantische impact op de maatschappij. Door de maatregelen tegen het virus krijgt de economie flinke klappen. Het gezegde ‘Never waste a good crisis’ is zeer waarschijnlijk ook dit keer weer van toepassing. We laten u daarom in dit artikel de gevolgen van de coronacrisis zien en geven 4 kooptips.

Gelijk aan de slag met aandelen kopen of verkopen? Open een echte-account bij Plus500! Het is al mogelijk om te beleggen met een bedrag vanaf €100,-. Liever eerst oefenen? Open dan een oefen-account. Besef altijd dat CFD’s complexe producten zijn met een hoog risico om geld te verliezen vanwege de hefboom. Tussen 74-89% van de particuliere beleggers verliest geld met het handelen in CFD’s. Bedenk daarom of je het hoge risico om geld te verliezen kunt dragen.

Open een demo-account! 
*80.5% van de retailbeleggers verliest geld met CFD’s.

 

Nieuwe crisis?

Een belangrijke vraag die veel mensen zich afstellen is: wordt dit vergelijkbaar met de crisis van 2008 of wordt dit (nog) erger? Er kan op dit moment nog weinig concreets over gezegd worden. Hoewel er veel wordt gespeculeerd, weet niemand hoe zwaar de impact precies gaat zijn. Het mag weliswaar duidelijk zijn dat de coronacrisis nu al een nare bijsmaak heeft en zeker nog tot grote economische gevolgen zal leiden.

Update 15 mei 2020: The Great Lockdown gaat volgens experts lijden tot de grootste crisis sinds de grote depressie in de jaren ’30. Dat is nogal wat!

Coronavirus

 

Dalende aandelenkoersen

Angst en paniek heerst vandaag de dag en dat is goed terug te zien op de beurs. Aandelenkoersen dalen flink en veel bedrijven zien barre tijden tegemoet. Europese aandelenbeurzen hebben een enorme dreun gekregen. Er is veel onrust op de financiële markt. Enerzijds komt dat door de angst voor een economische recessie als gevolg van het coronavirus. Anderzijds speelt de prijzenoorlog in de oliesector een belangrijke rol.

Wilt u weten hoeveel onrust er op dit moment in de markt zit? Een hele belangrijke graadmeter hierin is de VIX-index. Deze index meet de volatiliteit in de markt. Hoe hoger het getal, hoe volatieler en onrustiger de beurs is. In februari stonden we met de VIX-index nog rond de 15/16, midden mei schoten we omhoog naar de 61/62. Een flink verschil dus!

 

AEX (Amsterdamse Exchange Index)

De AEX, beter bekend als de Amsterdamse Exchange Index, is de belangrijkste Nederlandse beursgraadmeter. De index omvat de 25 grootste en meest verhandelde Nederlandse beursgenoteerde bedrijven. De AEX staat in het rood. Voor het eerst sinds begin vorig jaar kwam de hoofdindex onder de 500 puntgrens uit. De AEX heeft sinds begin 2020 al bijna 20% verloren. De koersval raakt bijna alle aandelen, maar het is wel interessant om te zien dat er soms toch nog positieve verhalen tussen zitten. Zo is de koers van Ahold Delhaize juist opgelopen na al het hamstergedrag.

We hebben 4 kooptips samengesteld, waarbij we denken dat u een goede kans maakt om een mooi rendement op te halen. het gaat om ING, Shell, Air France-KLM en Basic Fit. Let op: maak altijd uw eigen gefundeerde beslissingen. Aandelenkopen.nl is niet aansprakelijk voor gedane suggesties.

 

ING aandelen

Een van de grote verliezers is ING. De koers van de Nederlandse bank daalde de afgelopen maand al met meer dan 50%. Aan het begin van 2018 stond de ING-koers nog ruim boven 16 euro. Vorig jaar werd een dieptepunt bereikt met een koersaandeel van iets meer dan 8 euro. De koers is door de komst van de coronacrisis nog verder gezakt. Met de bekendmaking dat er voorlopig geen dividend uitgekeerd gaat worden, is het er niet beter op geworden. Deze situatie loopt in ieder geval tot oktober.

Er is daarmee gehoor gegeven aan de oproep van de ECB (Europese Centrale Bank). De gedachte achter de ECB-oproep was dat banken hun geld in het bedrijf kunnen houden. Op die manier zijn banken beter in staat om het bedrijfsleven te ondersteunen. Er kan tenslotte meer worden uitgeleend wanneer een bank meer kapitaal tot zijn beschikking heeft.

Het Nederlandse ING heeft het voorstel om 45 eurocent slotdividend per aandeel te betalen over vorig jaar van de agenda gehaald. Ook verwacht de bank dat er dit jaar geen interim-dividend uitgekeerd zal worden. De afgelopen jaren ging het om 24 eurocent per aandeel. Vanwege de coronacrisis mogen banken tijdelijk lagere buffers aanhouden van DNB (De Nederlandse Bank). Met deze versoepeling kunnen banken geld blijven uitlenen om de economie goed draaiende te houden.

 

Shell aandelen

Shell is altijd al één van de grootste bedrijven binnen de AEX-index geweest en weegt hierdoor zwaar mee op de prestaties van de index als geheel. De prijs van olie heeft zeer veel impact op de winst van Shell. Er is de laatste tijd veel aanbod van olie (Saudi-Arabië kondigde een flinke verhoging van de olieproductie aan) en aan de vraagkant zien we juist dat de coronacrisis voor een flinke daling zorgt. De olieprijzen zijn daardoor tot historisch lage niveaus gecrasht!

De oliereus neemt daarom strenge maatregelen om de schade te beperken. Het bedrijf snijdt flink in de kosten en gaat minder investeren. Ook zet de multinational de inkoop van eigen aandelen niet door. Het doel is om een financiële buffer te hebben in onzekere tijden zoals deze. Voor het eind van het jaar wil Shell nog wel voor 10 miljard euro aan bezittingen afstoten. Daar is al 5 miljard euro van gerealiseerd.

Het olie- en gasbedrijf ziet een behoorlijke onzekerheid op de oliemarkt. Op 30 april was het dan zover:…een historische dag! Shell verlaagde voor het eerst sinds de 2e wereldoorlog het dividend. Het dividend ging van €0,47 naar €0,16 per aandeel.

‘Een ongekende situatie’, ‘extreem uitdagende omstandigheden’, ‘iconisch’, ‘monumentaal’. Aan grote woorden was donderdag tijdens de presentatie van Shells resultaten over het eerste kwartaal geen gebrek.

Shell staat weliswaar voor grote uitdagingen gezien de verkopen en bezettingsgraden van raffinaderijen goed geraakt worden door maatregelen van overheden tegen het virus. En daar komt natuurlijk de sterk dalende olieprijs nog bovenop. Door de moeilijke marktomstandigheden krijgt Shell bij alle activiteiten te maken met tegenwind.

Volgens het gas- en olieconcern blijft de liquiditeitspositie wel sterk. Het concern heeft zich verzekerd van kredietlijnen ter waarde van 12 miljard dollar. De liquiditeitspositie ligt daarmee boven de 40 miljard dollar. Er komt meer nieuws over de impact van de coronacrisis na de bekendmaking van de eerste cijfers van 2020.

Air France-KLM aandelen

Ondertussen houdt de luchtvaartsector zijn hart vast voor de financiële impact van het virus. Air France-KLM is één van de vele luchtvaartmaatschappijen die keihard wordt geraakt door het coronavirus. In de komende maanden rekent het luchtvaartconcern op een capaciteit die ongeveer 80% lager ligt dan normaal. Ook worden bij KLM alle Boeing 747 toestellen aan de grond gehouden. Bij zuster Air France vliegen de A380 toestellen van vliegtuigmaker Airbus niet meer.

Boekingen worden geannuleerd. Mensen gaan niet meer op vakantie en de vraag naar tickets is daarmee flink verlaagd. Er werd eerder ook al bekend gemaakt dat er honderden banen geschrapt worden bij het Nederlands-Franse luchtvaartconcern. De aanvullende maatregelen moeten tot wel 200 miljoen euro aan besparing opleveren. Een herziening van het investeringsplan heeft ook al geleid tot een besparing van maximaal 350 miljoen euro.

De kostenbesparingen zijn echter niet voldoende om de klap van de afname aan passagiers op te vangen. De financiële situatie is snel achteruit gegaan. Het uitblijven van de omzet zou enkel gecompenseerd kunnen worden door het halveren van de variabele kosten. Voor al het personeel wil het luchtvaartbedrijf werktijdverkorting aanvragen.

Air France-KLM wordt door de overheid gezien als ‘to big to fail’ en krijgt daarom overheidssteun. De verwachting is dat dit verlichting zal geven en dat Air France-KLM hierdoor uiteindelijk kan blijven voortbestaan. Het is nu vooralsnog niet de moeite waard om in te stappen, maar wanneer we weer mogen gaan vliegen kan de koers van Air France-KLM weer flink gaan stijgen.

 

Basic Fit aandelen

De coronacrisis raakt ook de fitnessbranche. Er geldt voor fitnesscentra een verplicht sluiting t/m 1 september. De beursgenoteerde fitnessketen Basic Fit lijkt op dit moment nog weinig te merken van de crisis. Het bedrijf gaat vooralsnog door met de automatische incasso’s en weigert om de abonnementen te bevriezen. Wel wordt gekeken naar de mogelijkheden om gedupeerde klanten op een bepaalde manier te compenseren.

Deze maand maakte het bedrijf weliswaar bekend dat er voorlopig geen nieuwe vestigingen worden geopend. Ook stopt het vooralsnog met het bouwen van nieuwe locaties. De sportschooluitbater sluit alle clubs in Nederland, België, Frankrijk, Luxemburg en Spanje. Het fitnessbedrijf probeert de financiële impact van de verplichte sluiting het hoofd te bieden middels het ophogen van een doorlopend krediet bij zijn banken. En dat met een bedrag van 150 miljoen euro. De impact hangt uiteindelijk af van de duur van de sluiting van de fitnessclubs en eventuele nieuwe maatregelingen die door de regering worden genomen.

 

Kansen door het coronavirus

Het coronavirus brengt onzekerheid, dat is wel duidelijk. Het duwt de aandelenmarkten behoorlijk naar beneden. Toch brengt dat niet alleen risico’s, maar ook zeker kansen. Het normaliseren van de wereldeconomie zal ervoor zorgen dat sterkere bedrijven kunnen profiteren van het wegvallen van zwakkere concurrentie. Slimme beleggers kunnen goed inspelen op de kansen die het coronavirus met zich meebrengt. De onrust en paniek veroorzaakt soms opmerkelijke koerssprongen op de beurs.

 

Short gaan

Als particuliere belegger kan het slim zijn om in te spelen op de ontwikkeling in bovengenoemde bedrijven. Dat kan natuurlijk op verschillende manieren. Zo is short gaan een prima manier om rendement te maken in deze coronatijd. De CFD-broker Plus500 maakt het mogelijk om aan shortselling te doen. Met het aanmaken van een persoonlijke account kunt u vandaag nog beginnen met beleggen. Groot voordeel is het demo account waarmee u eerst kunt oefenen met een bedrag van €40.000,-.

Open een demo-account! 
*80.5% van de retailbeleggers verliest geld met CFD’s.