Er zijn talloze beurswijsheden die u kunnen helpen bij het beleggen. In dit artikel gaan we een flink aantal beurswijsheden met u doornemen. Zo kunt u ervoor zorgen dat uw rendement hoger komt te liggen. Meer winst maken op de beurs wil toch iedereen?!

 

Januari voorspelt de rest van het jaar

In veel beleggingsjaren is gebleken dat januari de rest van het jaar kan gaan voorspellen. Een heel goed voorbeeld hierbij is bijvoorbeeld het jaar 2013. In januari van dat jaar steeg de AEX op een gematigd tempo. In de maanden die hierop volgden viel de index ietsjes terug, maar wist uiteindelijk op een redelijk stabiele wijze een mooie winst te creëren. Januari was in 2013 dus een erg goede voorspeller voor de rest van het beursjaar. Uit diverse onderzoeken is gebleken dat dit fenomeen veel vaker voorkomt (maar liefst 8 van de 9 keer). De laatste jaren is deze voorspeller iets minder duidelijk de waarheid geworden, maar feit blijft dat januari opvallend vaak een goede voorspeller kan zijn. Als belegger is het dus erg slim om januari in de gaten te houden.

2013

 

Sell in may and come back in september

Deze beurswijsheid houdt in dat u uw aandelen in mei moet verkopen en dat het verstandig is om pas in september weer aandelen te kopen. Deze beurswijsheid klinkt misschien heel vreemd, maar er zitten een aantal opmerkelijk aspecten aan deze beurswijsheid vast. Vanaf mei begint bijvoorbeeld het zomerseizoen. Veel mensen gaan op vakantie en zijn in deze maanden ook minder productief. Dit komt de winst van beursgenoteerde bedrijven niet ten goede. Vanaf september trekt de beurs juist weer verder aan. Dit komt vervolgens doordat beleggers in deze maand weer terug zijn gekomen van hun vakantie en weer volop zin hebben om aandelen in hun portefeuille op te nemen.

Als we het jaar 2013 er weer bijpakken, zien we dat de AEX in mei even piekt en in de maanden die volgen wat inzakt. In 2013 was het goed geweest als u weer aandelen was gaan kopen in de maand juli/augustus, maar alsnog was u in september goed uit geweest. De beurs steeg in de maanden september tot december namelijk nog mooi door. Al met al is de beurswijsheid ‘sell in may and come back in september’ best een goede indicator die u goed kunt hanteren.

mei en september

 

De Halloween strategy

De Halloween strategy is net zoals de eerder genoemde wijsheden een tijdsgebonden strategie. Deze impliceert dat de maanden september tot januari het beste zijn voor de beurs. Vooral aandelen die een link hebben met industrie en grondstoffen doen het in deze maanden erg goed. Daarnaast is er in januari vaak erg veel interesse in beleggen. De goede voornemens spelen hier ook een rol in. U weet het dus, als Halloween komt moet u in aandelen stappen!

 

Maandag is kut, vrijdag is top

Dit is een beurswijsheid die we zelf bij aandelenkopen.nl met grote regelmaat bevestigd zien worden. Als er slecht nieuws is, wordt dit meestal in het weekend naar buiten gebracht. Dit is ook de reden dat grote beurscrashes plaatsvonden op een maandag (denk aan Black Monday (1987)). Op 24 augustus 2015 crashte de wereldwijde aandelenmarkten ook erg hard door de vrees dat de Chinese economie flink zou gaan afkoelen. Black Monday en 24 augustus 2015 zijn goede voorbeelden van het feit dat maandag vaak een slechte beursdag is. Er zijn nog talloze andere voorbeelden op te noemen. Aanrader: verdiep u hier eens in. Vrijdag is statistisch gezien wel een goede beursdag. De handelsvolumes zijn over het algemeen ietsje lager dan op andere dagen en dit komt de koers van veel aandelen ten goede.

 

Buy the rumor, sell the news

Bij een bekendmaking van bijvoorbeeld kwartaalcijfers komt het vaak voor dat beleggers volop speculeren op een stijging. Ze verwachten dan dat de resultaten erg goed zijn en kopen de aandelen in grote getallen op. De koers van het aandeel kan hard oplopen in de dagen voor de publicatie. Bij de daadwerkelijke publicatie van de cijfers blijkt vaak dat de hooggespannen verwachtingen niet kunnen worden waargemaakt. De koers zakt vervolgens terug omdat de speculanten hun winst willen veilig stellen. Een belangrijk advies is dus: probeer voor het nieuws te kopen. Verkoop vlak voor of tijdens de publicatie van het nieuws.

 

Probeer nooit een vallend mes te vangen

Soms komt het voor dat een bedrijf in een lastige situatie zit. Wanneer er bijvoorbeeld fraude naar boven komt, kan het voorkomen dat de koers van het aandeel keihard onderuit gaat. De fraude kan zelfs zo erg zijn dat het bedrijf failliet gaat (Imtech). De vraag is nu, hoelang blijft u zitten als blijkt dat de onderneming op het punt van faillissement staat? Analyseer de slagkracht van het bedrijf en bekijk of het bedrijf op dit moment meer of minder waard is dan de marktkapitalisatie of de koers van het aandeel.

 

Zit stil als u geknipt en geschoren wordt

Veel beleggers hebben de neiging om aandelen te verkopen, terwijl deze bijvoorbeeld maar 1% dalen. Ook bij grote dalingen ontstaat er vaak een neiging om aandelen te verkopen en langs de zijlijn te gaan staan. Blijf echter altijd kijken wat het bedrijf op dit moment waard is en of de daling terecht of onterecht is. Is bijvoorbeeld een recessie in China echt slecht voor KPN? Het kan bij dit voorbeeld zomaar de moeite waard zijn om gewoon in KPN te blijven zitten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *